Implantul dentar este un șurub de titan care se instalează în locul unui dinte pierdut și pe baza cărora se realizează un dinte artificial. Are o rezistență mare și nu este afectat de cariile dentare. Însă, osul precum și țesuturile moi din jurul implanturilor, sunt susceptibile la procesele inflamatorii și infecțioase. Necontrolată, o astfel de infecție – periimplantita, duce în timp la distrugerea țesuturilor, urmată de pierderea implanturilor.

Igiena deficitară poate duce la apariția periimplantitei, care la rândul ei crește riscul pierderii osoase. Prin urmare, atât igiena orală profesională cât și îngrijirea orală zilnică sunt măsuri importante și necesare pentru menținerea sănătății cavității bucale.


Igiena profesională a implanturilor la clinica Omnia Dental

Pentru o curățare de înaltă calitate a implanturilor este necesar să vizitați în mod regulat clinica stomatologică. Curățarea profesională a implanturilor se realizează folosind detartrajul cu ultrasunete cu anse speciale, care nu afectează suprafața implantului și care îndepărtează depunerile din zonele greu accesibile.

În plus, igienizarea implanturilor dentare implică și curățarea suprafeței bontului protetic și a implantului prin metoda air-flow clasic și subgingival. Această tehnologie folosește un jet de apă împreună cu o pulbere specială care îndepartează orice rest de placă bacteriană sau tartru, ce nu a putut fi eliminat prin detartrajul cu ultrasunete.

Igienizarea este completată de cea mai eficientă metodă de sterilizare a suprafeței implantului și a țesuturilor adiacente acestuia – laserul dentar. Lumina laser distruge bacteriile din zonă și stimulează regenerarea țesutului gingival.

Ca metodă suplimentară de prevenție a periimplantitei, clinica Omnia Dental pune la dispoziția pacienților săi injecțiile cu plasmă sanguină. Acestea mențin sănatatea gingivală, și sunt în special utile pentru refacerea gingiilor afectate de boală. Plasma stimulează regenerarea țesuturilor moi și închiderea pungilor parodontale.

Pe lângă curățarea profesională regulată la medic, este necesar să se mențină o bună igienă orală acasă.


Cum îngrijim implanturile dentare?

Una dintre cele mai frecvente recomandări ale medicilor după protezarea dentară este clătirea gurii cu ape de gură. Aceasta se efectuează după curățarea temeinică a dinților cu periuța și pasta de dinți, și după utilizarea aței dentare.

Clătirea gurii se poate face în mod obișnuit, însă este indicat să folosiți un echipament special numit irigator sau duș bucal. Acesta creează un jet de lichid care pătrunde în zonele greu accesibile dintre dinți și îndepărtează resturile alimentare și placa bacteriană din zonele care nu pot fi curățate prin metode tradiționale. 

Dușul bucal nu doar curăță cavitatea bucală, ci masează și gingiile, ceea ce duce la sănătatea și întărirea acestora.

Nu uitați că apa de gură nu este o alternativă la periaj, ci doar o completează.


Cum să vă periați dinții după tratamentul cu implanturi dentare?

Medicii recomandă să vă periați dinții de două ori pe zi, dimineața și seara. Curățarea trebuie făcută cu o periuță de dinți și periuțe interdentare speciale. În acest caz, curățarea implanturilor dentare se va efectua integral.

Pentru periaj puteți folosi atât o periuță de dinți manuală, cât și una electrică, care este mai potrivită pentru acest scop.


Când curățați dinții și coroanele protetice, respectați următoarele reguli:

1. Mișcarea periei pentru maxilarul superior trebuie să fie una de rotație de sus în jos, iar pentru maxilarul inferior de jos în sus.

2. Perii periuței trebuie așezați înclinat, în unghi de 45 grade, jumătate pe gingie și jumătate pe dinți. Apoi se efectuează mișcarea de rotație, întotdeauna dinspre gingie înspre dinți.

3. Suprafețele orizontale, masticatorii, ale dinților pot fi periate cu mișcări circulare și/sau orizontale.


Curățarea implanturilor cu o perie interdentară îndepărtează resturile alimentare și îndepărtează placa. În plus, folosiarea aței dentare este obligatorie.

Este necesar să folosiți peria și ața dentară cu atenție pentru a nu deteriora gingiile și a nu provoca sângerare.