Parodontita sau parodontoza este o inflamație a complexului parodontal (parodonțiu) ce susține dintele pe arcada dentară. Apare în principal din cauza unei igiene orale precare și, mai rar, datorită bolilor generale (diabet zaharat, boli de sânge, perturbări hormonale), în adolescență și în sarcină. Boala se manifestă prin distrugerea ligamentului parodontal, apariția pungilor parodontale, slăbirea și chiar pierderea dinților.
Cum este structurat complexul parodontal la o persoană sănătoasă?
Parodonțiul include rădăcina dintelui, gingia, ligamentul parodontal și alveola din maxilar. În mod normal, fibrele ligamentului parodontal trec între gâtul dintelui și gingie, conectând aceste două structuri anatomice și împiedicând pătrunderea bacteriilor din salivă în alveola dentară. Astfel, un parodonțiu sănătos este un sistem foarte etanș.
Cauzele și consecințele formării pungilor parodontale
În 80% din cazuri, parodontita este cauzată de depuneri abundente de placă bacteriană și tartru. Acumulându-se între gâtul dintelui și gingie, acestea provoacă un proces inflamator. După ceva timp, inflamația distruge fibrele ligamentului parodontal, ceea ce pertubă etanșeitatea parodonțiului, și treptat încep să se formeze pungile parodontale.
Punga gingivală (punga parodontală) este un spațiu format ca urmare a distrugerii joncțiunii gingivale și a ligamentului circular al dintelui, precum și a resorbției țesutului osos și a pereților alveolelor. Peretele exterior al pungii și fundul acesteia sunt căptușite cu țesut de granulație, acoperit și pătruns cu epiteliu stratificat. Microorganismele, resturile alimentare și un număr mare de leucocite distruse se acumulează în punga parodontală.
Astfel pacientul acuză mâncărimi, arsuri ale gingiei, respirație urât mirositoare, sângerări la curățarea gurii. După ceva timp, apare mobilitatea dinților, pacientului îi este dificil să mestece alimente solide. Dacă boala nu este tratată, poate duce la pierdea dințiilor.
Tratamentul pungilor parodontale
O condiție importantă și necesară pentru tratarea pungilor parodontale este curățarea completă de bacterii și netezirea suprafețeloe dentare și a rădăcinilor acestora. Reducerea inflamației se asociază cu „dezumflarea” gingiilor, ceea ce duce la micșorarea pungii parodontale.
Curățarea și sterilizarea pungilor parodontale este însoțită de sângerări în pungă și formarea unui cheag de sânge.
Corpul încearcă să refacă imediat stratul epitelial protector, însă acesta se poate forma doar atunci când nu mai există placă pe suprafața dintelui la momentul vindecării. Rezultatul este așa-numitul „atașament epitelial”.
Regenerarea țesutului conjunctiv, inclusiv regenerarea osoasă și refacerea concomitentă a fibrelor parodontale, este susținută de cimentul dentar (țesutul care acoperă rădăcina și gâtul dintelui).
De aceea, o mare atenție trebuie acordată manipulării cu atenție a cimentului dentar în timpul tratamentului. Acesta nu trebuie afectat în timpul procedurilor de curățare a pungilor parodontale prin manopere traumatizante, precum chiuretaj mecanic sau intervenții chirurgicale riguroase! Acest lucru poate afecta în mod negativ vindecarea țesuturilor.
De asemenea, traumatismele țesuturilor moi legate de tratament ar trebui evitate pe cât posibil pentru a preveni pierderea necontrolată a țesutului gingival și, ca urmare, hipersensibilitatea sau dezvoltarea cariilor pe rădăcinile dinților.
Raclarea sistematică a suprafețelor dinților, în special a rădăcinilor dentare, cu instrumente ascuțite de chiuretaj, precum și îndepărtarea țesuturilor moi inflamate, sunt absolut inacceptabile astăzi.
În tratamentul modern minim invaziv al parodontozei, instrumentele cu ultrasunete sunt utilizate pentru îndepărtarea tartrului și a depozitelor de placă bacteriană, iar instrumentele speciale care curăță cu jet de apă și pulbere sunt utilizate pentru a îndepărta biofilmul nedorit și lustruirea suprafețelor.
Parodontita inflamatorie nu poate fi vindecată prin adiții osoase. Dimpotrivă, atâta timp cât procesul inflamator nu este oprit, refacerea osoasă este imposibilă.
Cu toate acestea, de îndată ce inflamația este oprită, corpul începe să se repare și să regenereze țesuturile de unul singur, adesea la o scară uimitoare.
Specialiștii noștri utilizează doar metode neinvazive și cât mai puțin traumatice în tratamentul parodontitei, pentru a nu afecta capacitatea naturală de refacere a organismului.
Manoperele mecanice traumatice utilizate pentru curățarea spațiului subgingival, sunt înlocuite în cadrul clinicii noastre de proceduri moderne efectuate cu aparatură de ultimă generație concepută special în acest scop.
Detartrajul cu ultrasunete se realizează cu anse subțiri ce pătrund în punga parodontală și curăță suprafața rădăcinii dentare fără să o afecteze. Procedura de curățare cu air flow este disponibilă atât pentru suprafețele supragingivale cât și pentru spațiul subgingival datorită aparatului EMS Perio Premium.
Aceste proceduri sunt urmate de sterilizarea pungilor parodontale cu ajutorul laserului dentar. În plus, se aplică soluții și/sau geluri cu efect dezinfectant și de protecție a suprafețelor dentare.
Odată ce obținem o curățare ideală a suprafețelor dentare și a pungilor parodontale, refacerea și regenerarea țesuturilor parodontale sunt stimulate prin injecții cu plasmă.
În concluzie, tratamentul parodontitei și implicit tratamentul pungilor gingivale constă într-un complex de proceduri ce diferă în funcție de severitatea bolii. De aceea este important să vă adresați unui medic cu experiență în tratarea parodontozei care va alege cele mai potrivite opțiuni de tratament pentru dvs.