Programează-te

Implant dentar

Implantul dentar

Pierderea dinților este o problemă dentară frecventă, care afectează calitatea vieții, încrederea în propria persoană și, uneori, poate avea efecte asupra stării generale de sănătate.

Nu există niciun dubiu că implanturile dentare au revoluționat stomatologia. În prezent, ele reprezintă cea mai bună soluție de înlocuire a dinților lipsă.

Ce este un implant dentar?

Una dintre cele mai moderne și de succes metode de restaurare a dinților pierduți este plasarea implantului dentar.

Orice implant dentar este format din două componente: implantul dentar în sine și bontul protetic. Implantul dentar este o rădăcină artificială în formă de șurub care este introdusă în os și de care este atașată o coroană dentară. Bontul protetic reprezintă legătura dintre implant și lucrarea protetică.

Caracteristica uimitoare a implanturilor dentare o reprezintă faptul că ele fuzionează cu osul maxilar, formând o structură unică, proces numit osteointegrare.

Cazuri cu implanturi dentare

Avantajele implantului dentar

  • mențin integritatea osului maxilar și structura facială. În absența rădăcinii dentare, osul maxilar se diminuează în volum, permițând pătrunderea țesuturilor faciale moi în interiorul gurii, fapt ce conferă feței un aspect îmbătrânit.
  • exclud necesitatea prelucrării dinților naturali restanți. Ele susțin singure lucrările protetice.
  • sunt soluții de lungă durată. Implanturile dentare sunt fixe, stabile, confortabile și pot rezista toată viața.
  • redau încrederea în propria persoană; permit efectuarea unor restaurări dentare care arată, se simt și funcționează la fel ca dinții naturali.
  • sunt ușor de întreținut. Îngrijirea implanturilor dentare este aceeași ca pentru dinții naturali.

Dezavantajele implantului dentar

  • posibilitatea respingerii implantului – deși este foarte redusă, ea totuși există,
  • necesitatea efectuării adiției osoase în situațiile în care pacientul nu are suficient os,
  • necesitatea de a purta temporar proteze mobile până la încărcarea implanturilor, în cazul încărcării întârziate,
  • implementarea unei igiene orale de foarte bună calitate: multe persoane uită că implanturile sunt înconjurate de țesuturi vii și după încărcarea acestora cu coroane dentare omit să aibă grijă de noii dinți conform indicațiilor medicului. Astfel, poate să apară inflamația și distrugerea țesuturilor care susțin implantul – afecțiune numită peri-implantită. Peri-implantita este cauza #1 a pierderii implanturilor dentare în timp.

Din ce materiale sunt fabricate implanturile dentare?

De obicei, implanturile dentare sunt fabricate din titan. Acest metal este utilizat pe scară largă în medicină, deoarece are o compatibilitate biologică excelentă cu țesuturile umane. Corpul nostru nu recunoaște titanul ca un material străin.

Alergiile la titan au fost identificate în 0,6% din populația lumii.

Implanturile dentare pot fi fabricate și din alte materiale, precum zirconiu.

După intervenția de implant dentar e bine să schimbați periuță de dinți cu una nouă. N-o utilizați cea veche – conține o cantitate imensă de microbi și bacterii care pot duce la dezvoltarea unui proces inflamator.

  • implanturile dentare se comportă la fel ca dinții naturali
  • un implant dentar poate avea o durată de viață de 10-20 de ani, sau chiar mai mult
  • nivel extrem de scăzut de respingere a implantului: astăzi s-a dovedit clinic că implanturile dentare nu se integrează în mai puțin de 2% din cazuri.

Care sunt etapele intervenției chirurgicale?

Dacă oferta osoasă este generoasă, implantul se poate introduce imediat. El va fuziona complet cu osul după o perioadă de 3-4 luni de la plasare. Cu cât este mai dens osul, cu atât este mai rapidă integrarea.

Intervenția chirurgicală de plasare a implanturilor dentare este o procedură relativ simplă și confortabilă, efectuată sub anestezie locală, uneori fiind nevoie de administrare de sedative la pacienții anxioși.

  • Gingia este incizată și îndepărtată pentru a se expune osul.
  • De regulă, se percepe o vibrație minoră în cursul preparării zonei de implantare, etapa în care se realizează un lăcaș în os în care se va plasa implantul.
  • După introducerea implantului, gingia este repoziționată și menținută cu ajutorul firelor de sutură.
  • Deoarece nu există răni deschise în urma intervenției, disconfortul post-operator este redus.
  • Firele vor fi îndepărtate după o perioadă de 7-14 zile.

Întrebări frecvente despre implantul dentar

+Este dureroasă intervenția?
Operația de plasare a implantului dentar se efectuează sub anestezie locală, astfel încât pacientul să nu simtă durere în cursul acesteia. Un ușor disconfort este posibil după operație, cu toate acestea, medicamentele analgezice prescrise după procedură îl pot atenua.
Dacă se plasează mai multe implanturi odată sau dacă intervenția este însoțită de adiții osoase, durerile pot fi mai mari, pot apărea umflături și vânătăi în prima săptămână. Cu toate acestea, pe toată perioada de integrare a implantului, nu va exista nicio durere. Aceasta dispare după câteva zile de la operație.
Procedura în sine este rapidă și complet nedureroasă.
+Este posibilă efectuarea intervenției fără incizie?
Da, este posibilă. Operația de plasare a implantului fără nevoia inciziei este o procedură rapidă care produce disconfort post-operator minim. Implantul dentar este introdus prîntr-o gaură mică făcută în gingie. Deoarece întreaga zona va fi acoperită de vârful implantului, nu este nevoie de sutură.
Această tehnică este folosită dacă există suficient os și creasta e destul de lată. Astfel de procedură poate fi efectuată calitativ doar de către un medic cu multă experiență, și astfel timpul inserare a implantului va fi mult scurtat.
+Care este durata de viață a unui implant dentar?
Refacerea dinților cu implanturi dentare este una dintre cele mai avansate și durabile metode de tratament. Implanturile dentare pot avea o durată de viață de 10-20 de ani, sau chiar mai mult, în funcție de locul implantului și dacă pacientul respectă igiena orală și vizitează periodic medicul stomatolog. Deoarece dinții laterali suportă sarcini masticatorii mari, implanturile care îi înlocuiesc nu vor rezista la fel de mult ca implanturile care înlocuiesc dinții frontali.

În general, durata de viață a implanturilor dentare este afectată de:

  • starea inițială a oaselor și gingiilor, precum și capacitatea pacientului de a menține o bună igienă orală
  • alegerea unui producător bun de implanturi dentare
  • profesionalismul și experiența medicului

+Este posibilă inserarea mai multor implanturi dentare odată?
Din fericire nu există restricții cu privire la numărul de implanturi ce pot fi inserate într-o singură ședință, chiar dacă dinții lipsă sunt localizați în diferite părți ale maxilarului.
Inserarea unui implant pe săptămână este gresită, deoarece fiecare operație reprezintă un stres pentru organism. În plus, va trebui sa luați medicamente pentru o lungă perioadă, pentru a evita complicațiile (antibiotice, analgezice), care, de asemenea, pot avea un efect negativ asupra sănătății.
+Care sunt indicațiile post-operatorii?
Indicațiile sunt exact aceleasi ca după extractia dinților. Primele 3 zile se recomanda evitarea alimentelor foarte calde sau foarte reci, si solide. In primele zile, incercati sa evitati zona operata: nu mancati pe partea operata. Pentru a nu exista complicatii infectioase, va trebui sa luati medicamente antiinflamatorii si antimicrobiene, pe care medicul vi le va prescrie. Cu toate acestea, in ciuda indicatiilor similare, după operația de implant, va veti simti mai bine decat după o extractie dentara.
+La ce să ne așteptăm după intervenție?
După operația de plasare a implantului dentar, pot apărea o serie de semne și simptome. Unele dintre ele sunt absolut normale și nu trebuie să vă sperie:
– durere spontană în prima zi după operație
– durere la atingerea zonei operate în primele 72 ore
– creșterea temperaturii corporale în prima zi (până la 38 grade)
– apariția edemului în primele 3 zile (de regula a treia zi este maximă dar scade cu a cincea sau a șasea zi)

Contactați imediat medicul dacă:
– temperatura corporală rămâne ridicată mai mult de 24 ore
– după 3 zile senzațiile dureroase spontane sau provocate în zona operată sunt deranjante
– edemul nu scade sau chiar crește după o săptămână

+Cum îngrijim un implant dentar?
Îngrijirea regulată a implanturilor dentare este la fel de importantă ca cea a propriilor dinți. Este necesară o igienă zilnică atentă a cavității orale și vizite regulate la dentist (cel puțin de 2 ori pe an).
De asemenea, este important să folositi, pe lângă produsele obișnuite și necesare pentru igiena orală (periuța ți pasta de dinți, ața dentară, apa de gură), un duș bucal. Acesta este un dispozitiv care folosește un jet puternic de apă ce îndepărtează resturile alimentare din locurile greu accesibile.
+Ce se poate întâmpla dacă se amână tratamentul cu implanturi dentare?
În absența unui dinte, țesutul osos nu primește suficientă sarcină masticatorie și se resoarbe treptat în timp. Dinții vecini încep să se încline spre spațiul gol, iar cei antagoniști coboară.
La început, mecanismele de adaptare funcționează și mulți pacienți nu prezintă niciun disconfort. Apoi începe faza de decompensare, iar acest lucru duce la un contact incorect al dinților și o distribuire necorespunzătoare a încărcăturii pe dentiție. Acest lucru poate duce de obicei la probleme asociate cu articulația temporo-mandibulară. Prin urmare, orice problemă trebuie rezolvată la timp, cât mai curând posibil după pierderea dinților. De preferință nu mai târziu de 2-6 luni. Cu cât se amână mai mult cu atât mai multe proceduri adiționale vor fi necesare (ex. aditii de os, tratarea dinților vecini). Acest lucru va mări numărul și durata vizitelor la dentist, precum va crește și costul tratamentului.
+Până la ce vârstă se pot pune implanturile dentare?
În principiu, vârsta nu reprezintă un obstacol în calea implantării. Totuși, nu se recomandă inserarea implanturilor la persoane sub 18 ani. Ulterior, nu există restricții de vârstă, este important să existe suficient țesut osos la locul implantului.
+Ce factori influențează durata de viață a implanturilor dentare?
Durata de viață a implanturilor depinde de mai mulți factori. În primul rând, de grosimea și calitatea osului. Cu cât osul este mai puternic, cu atât este mai mare probabilitatea ca implantul să se integreze bine și pentru o lungă perioadă. Fără îndoială, durata de viață a implantului depinde în mare măsură de îngrijirea personală a implantului după terminarea tratamentului. Al treilea factor este experiența și abilitatea medicului.
+Când pot reveni la muncă după o operație de plasare a implantului?
Puteți merge la serviciu a doua zi după operație.
+Care sunt posibilele complicații după intervenție?
Cea mai importantă complicație este neintegrarea implantului. Din păcate, acest lucru se întâmplă rar, iar riscurile asociate sunt foarte mici. În acest caz, implantul va trebui îndepărtat iar după o perioadă se poate insera altul în loc.

Alte complicații pot apărea în timpul intervenției dacă vasele mari și nervii sunt deteriorați. Acestea se manifestă de obicei ca un hematom, sângerare prelungită sau amorțeală.

Cine produce implanturile dentare?

În prezent, există sute de producători de implanturi dentare. Producătorul este ales de medic, în conformitate cu criteriile de fiabilitate stabilite de acesta, precum și de pacient. Adesea factorul determinant este prețul și se uită să se țină cont de perspectiva pe termen lung a utilizării implanturilor dentare.

Atunci când alegem un sistem de implant dentar, ar trebui să știm să răspundem la următoarele întrebări:
– dacă implantul nu se integrează, există vreo îndoială că acest lucru s-ar putea întâmpla din vina producătorului?
– cum reacționează în timp osul față de aceste implanturi? Mai exact au aceste implanturi vreo justificare științifică?
– experții independenți monitorizează calitatea produselor acestui producător? Se efectuează studii clinice pe termen lung?
– producătorul ales este vechi pe piață și de încredere? Este posibil să dispară de pe piață și să nu se mai găsească piese pentru acest tip de implant?
– este cunoscut producătorul printre medicii implantologi? Vor putea fi restaurate lucrările protetice în alte cabinete?

Deși aproape toate implanturile dentare sunt fabricate dîntr-un material similar, nu toate au aceeași calitate.

Tipuri de implant dentar

Implant Straumann

Compania elvețiană Straumann deține o poziție de lider în rândul companiilor producătoare de implanturi premium. Alegeți unul dintre cele mai bune implanturi!

Citește mai mult

Implant Bredent

Cu o experiență de peste 40 ani, sistemul de implant Bredent oferă garanția unor materiale de calitate, o bună osteointergrare precum și o durabilitate crescută în timp.

Citește mai mult

Implant Megagen

Sistemul de implant Megagen a fost creat pentru cele mai complexe cazuri. Implantul Megagen este soluția pentru cei care au nevoie de fiabilitate, calitate înaltă, garanție și un rezultat perfect.

Citește mai mult
+PREȚURI

Implant dentar Megagen2400 RON
Implant dentar Straumann Roxolid SLA4400 RON
Implant dentar Bredent2900 RON
Implant dentar Straumann Titan4000 RON