Programează-te

Coroane dentare

Coroane dentare

Coroana dentară este o structură fixă montată pe un dinte natural sau pe un implant, cu ajutorul căreia se restabilește funcția masticatorie, estetica dintelui și ocluzia dentară.

Astfel de restaurări protejează dinții de distrugeri ulterioare.

O coroană dentară vă permite păstrarea dintelui o perioadă mult mai mare de timp. Ea poate ține și 20 de ani, dacă nu chiar mai mult, în funcție de materialul folosit, de îngrijirea orală și de alți factori. În aceleași condiții un dinte restaurat cu o obturație va rezista mult mai puțin. Coroana ajută nu doar la restabilirea esteticii dintelui deteriorat dar și la extinderea duratei sale de viață.

Indicațiile coroanelor dentare:

 • distrugerea semnificativă (mai mult de 50%) a coroanei dentare
 • abraziunea patologică a dinților
 • fisuri dentare
 • anomalii de formă și de locație
 • în cazul inserării implantului dentar
 • traumatisme mecanice ale dinților
 • în scop estetic

Există mai multe tipuri de coroane dentare în funcție de materialul din care sunt fabricate. Alegerea unui tip sau al altuia ar trebui să depindă, în primul rând, de recomandările medicului, în al doilea rând, de cerințele estetice și, în al treilea rând, de bugetul pacientului.

Ce trebuie să luăm în considerare atunci când alegem o coroană?

Cel mai evident criteriu este prețul coroanei dentare. Este important, dar de departe singurul factor de luat în considerare atunci când alegem o coroană. Cel mai probabil medicul dentist vă va ajuta să rezolvați această problemă, sugerând mai multe opțiuni adecvate. Cu toate acestea, pentru a face o alegere corectă, ar trebui să știți ce căutați.

Pe ce dinte se va monta coroana? Pentru dinții laterali (molari și premolari) sunt necesare coroane puternice care să reziste sarcinilor masticatorii. Pentru dinții frontali, estetica materialului și asemanarea acestuia cu dinții naturali primează.

Durata de viață a coroanei este, de asemenea, un criteriu esențial în alegerea tipului de coroană. Multe materiale moderne sunt concepute pentru a rezista o lungă perioadă – 10-15 ani, chiar mai mult.

Coroane universale nu există. Pentru a rezolva fiecare problemă individuală se va potrivi un tip diferit.

 • Pentru dinții frontali, este mai bine să alegeți coroanele integral ceramice – acest material vă va oferi un zâmbet natural.
 • Pentru dinții laterali, puteți alege coroanele metalo-ceramice, acestea fiind capabile să reziste sarcinilor masticatorii puternice. Pentru cei care nu vor să economisească bani, pentru zona laterală recomandăm coroanele din zirconiu. Zirconiu este un material scump, dar astfel de coroane sunt foarte rezistente și sunt similare cu dinții naturali.
 • Pentru persoanele tinere cele mai bune coroane sunt cele din zirconiu, datorită esteticii și duratei lungi de viață (20 de ani sau mai mult).
 • Coroanele metalo-ceramice sunt relativ ieftine, dar rezistente, sunt potrivite pentru persoanele mai în vârstă.

Tipuri de coroane dentare

Coroana metalo-ceramică

Coroanele metalo-ceramice sunt formate dîntr-o bază metalică și un înveliș ceramic. Învelișul ceramic face acest tip de coroană mai scump, dar rămâne unul dintre cele mai accesibile tipuri de coroane dentare.

Citește mai mult

Coroana de zirconiu

Coroanele din zirconiu sunt unele dintre cele mai populare și moderne tipuri de coroane la ora actuală.
Sunt durabile, pot fi folosite pentru dinții laterali, nu provoacă alergii și au o estetică bună.

Citește mai mult

Coroana integral ceramică

Coroanele integral ceramice au devenit secretul zâmbetului perfect al multor vedete de la Hollywood. Astfel, acest tip de coroane este practic de nedestins față de dinții naturali.

Citește mai mult