Programare Online

Coroane dentare

COROANE DENTARE

Coroana dentara este o structură fixă montată pe un dinte natural sau pe un implant, cu ajutorul careia se restabileste functia masticatorie, estetica dintelui si ocluzia dentară.

Astfel de restaurari protejeaza dintii de distrugeri ulterioare.

O coroana dentara va permite pastrarea dintelui o perioada mult mai mare de timp. Ea poate tine si 20 de ani, daca nu chiar mai mult, in functie de materialul folosit, de ingrijirea orala si de alti factori. In aceleasi conditii un dinte restaurat cu o obturatie va rezista mult mai putin. Coroana ajuta nu doar la restabilirea esteticii dintelui deteriorat dar si la extinderea duratei sale de viata.

Indicatii:

  • distrugerea semnificativa (mai mult de 50%) a coroanei dentare
  • abraziunea patologica a dinților
  • fisuri
  • anomalii de forma si locatie
  • in cazul inserarii implantului dentar
  • traumatisme mecanice a dintilor
  • in scop estetic

Exista mai multe tipuri de coroane dentare in functie de materialul din care sunt fabricate. Alegerea unui tip sau a altuia ar trebui sa depindă, in primul rand, de recomandarile medicului, in al doilea rand, de cerintele estetice si, in al treilea rand, de bugetul pacientului.

Tipuri de coroane dentare

Coroanele metalice

Acest tip de coroana este primul aparut si cel mai simplu.

Coroanele metalice sunt puternice, durabile si ieftine, insa aspectul lor este complet diferit de dintii naturali.

Exista doua tipuri principale de coroane metalice:

  • din aliaje de metale pretioase. Cel mai popular metal pretios utilizat este aurul, sau mai bine zis, aliajele pe baza de aur. Lucrarile din aur sunt fiabile, nu provoaca reactii alergice si protejeaza perfect dintele. Cu toate acestea, majoritatea pacientilor tind sa aleaga totusi coroane mai moderne, mai ales ca tarifele coroanelor pe baza de aur nu pot fi considerate tocmai scazute.
  • din aliaje de metale nepretioase.

Coroane metalo-acrilice

Baza unor astfel de coroane este realizata din metal (de obicei, un aliaj din cobalt si crom), iar la ea se ataseaza un invelis din material acrilic care imita smaltul. Aceste coroane sunt ieftine, dar au mai multe dezavantaje: sunt fragile, isi schimba culoarea sub influenta cafelei, vinului si altor substante colorante si in final isi pierd estetica. Cu toate acestea, costurile atractive si viteza mare de fabricatie fac ca aceste coroane sa fie o optiune potrivita pentru lucrarile temporare.

Coroanele metalo-ceramice

Coroanele metalo-ceramice sunt formate dintr-o baza metalica si un invelis ceramic. Invelisul ceramic face acest tip de coroana mai scump, dar ramane unul dintre cele mai accesibile tipuri de coroane. Ele au un pret relativ redus, un aspect estetic bun si sunt durabile.

Dezavantajul acestor coroane este dat de faptul ca gingiile in contact cu metalul se pot intuneca, iar in timp, baza metalica a coroanei devine vizibila. In plus, unii pacienti pot dezvolta alergie la aliaj.

Coroanele din zirconiu

Coroanele din zirconiu sunt unele dintre cele mai populare si moderne tipuri de coroane la ora actuala. Sunt durabile, pot fi folosite pentru dintii laterali, nu provoaca alergii si au o estetica buna. Un mare avantaj este posibilitatea folosirii acestor coroane in punti de mai multe elemente. Dezavantajul coroanelor de zirconiu este costul ridicat al acestora.

Coroanele integral ceramice

Coroanele integral ceramice au devenit secretul zambetului perfect al multor vedete de la Hollywood. Astfel, acest tip de coroane este practic de nedestins fata de dintii naturali. Dezavantajul este imposibilitatea utilizarii acestor coroane in cazul puntilor de mai multe elemente, din cauza fragilitatii materialului. Aceasta este si motivul pentru care coronele integral ceramice sunt recomandate mai mult pentru dintii frontali, unde sarcina masticatorie este mai mica. Coroanele integral ceramice au cel mai mare pret dintre toate celelalte tipuri de coroane.

Coroana pe implant

O coroana dentara poate fi inserata nu numai pe un dinte natural ci si pe un implant. Coroana se fixeaza de implant cu ajutorul unui surub sau cu ciment dentar.

Instalarea coroanelor pe implant se realizeaza cu ajutorul unui element de conectare special – bontul.

Exista doua tipuri de bonturi pe implant – stadard si individual. Bonturile standard sunt produse in fabrici si au mai multe diametre si dimeniuni. Sarcina medicului este de a selecta modelul adecvat. Bonturile individuale se realizarea in laboratorul de tehnica dentara, ceea ce permite obtinerea unei precizii ridicate la instalarea coroanei pe implant.

Bonturile pot fi fabricate din metal sau zirconiu. Alegerea materialului depinde de atat coroana cat si de pacient, intrucat in functie de material au un pret diferit.

La fel ca si in cazul coroanelor pe dinti naturali, coroanele pe implant pot fi din mai multe materiale. Cele mai utilizate sunt: coroanele metalo-ceramice, coroanele din zirconiu sau coroanele integral ceramice.

Ce trebuie sa luam in considerare atunci cand alegem o coroana?

Cel mai evident criteriu este pretul coroanei. Este important, dar de departe singurul factor de luat in considerare atunci cand alegem o coroană. Cel mai probabil medicul dentist va va ajuta sa rezolvati aceasta problema, sugerand mai multe optiuni adecvate. Cu toate acestea, pentru a face o alegere corecta, ar trebui sa stiti ce cautati.

Pe ce dinte se va monta coroana? Pentru dintii laterali (molari si premolari) sunt necesare coroane puternice care sa reziste sarcinilor masticatorii. Pentru dintii frontali, estetica materialului si asemanarea acestuia cu dintii naturali primeaza.

Longevitatea coroanei este, de asemenea, un criteriu esential in alegerea tipului de coroana. Multe materiale moderne sunt concepute pentru a rezista o lunga perioada de timp – 10-15 ani, chiar mai mult.

Coroane universale nu exista. Pentru a rezolva fiecare problema individuala se va potrivi un tip diferit.

Pentru dintii frontali, este mai bine sa alegeti coroanele integral ceramice – acest material va va oferi un zambet natural.

Pentru dintii laterali, puteti alege coroanele metalo-ceramice, acestea fiind capabile sa reziste sarcinilor maticatorii puternice. Pentru cei care nu vor sa economiseasca bani, pentru zona laterala recomandam coroanele din zirconiu. Zirconiu este un material scump, dar astfel de coroane sunt foarte rezistente si sunt similare cu dintii naturali.

Pentru tineri cele mai bune coroane sunt cele din zirconiu, datorita esteticii si duratei lungi de viata (20 de ani sau mai mult).

Coroanele metalo-ceramice sunt relativ ieftine, dar rezistente, sunt potrivite pentru persoanele mai in varsta.

Tipurile principale de coroane

Coroana de zirconiu

Prin fiabilitatea lor, pot concura cu metalul, dar, în acelasi timp, îl lasă mult în urmă din punct de vedere estetic. Coroanele de zirconiu arată absolut natural și fac față perfect sarcinilor masticatorii.

Coroana metalo-ceramica

Durabilă si relativ estetică, coroana metalo-ceramică reprezintă o opțiune de încredere atunci când trebuie să refacem coroana unui dinte.

Coroane integral ceramice

Ceramica imită perfect proprietățile estetice ale smalțului ca și culoare, textură și transparență. Cu ajutorul coroanelor integral ceramice se poate crea un zâmbet absolut natural, iar dinții restabiliți nu pot fi distinși de cei naturali.