Implant dentar ghidat digital
Implant dentar ghidat digital
Implantul dentar ghidat digital este o tehnică revoluționară ce aduce avantaje majore în domeniul implantologiei dentare. Inserarea corectă a implanturilor dentare nu mai depinde acum strict de experiența medicului implantolog, și este eliminat aproape complet riscul erorii umane. Plasarea unui implant dentar nu a fost niciodată mai sigură și mai confortabilă.

Din punct de vedere vizual, un ghid chirurgical seamănă cu o gutieră de protecție utilizată de sportivi pentru a-și proteja dinții. Cu toate acestea, scopul ghidului este diferit: este o „proteză” detașabilă în care există orificii speciale ce indică cu precizie maximă pozițiile unde trebuie inserate implanturile dentare.
Nu există două ghiduri identice – fiecare dintre ele este realizat într-un laborator pe baza datelor de diagnostic ale pacientului.
Ghidul chirurgical permite medicului implantolog să aibă un control maxim pe parcursul operației. Datorită utilizării unui astfel de instrument, instalarea implanturilor este mult mai ușoară și mai sigură.
Este important totuși ca medicul ce utilizează ghidul să dețină un grad de experiență în domeniul implantologiei dentare. El trebuie să se asigure că ghidul chirurgical a fost plasat pe arcadă în poziția corectă și că acesta nu va prezenta nici un fel de mobilitate, atât în repaus, cât și în timpul realizării manoperelor. Chiar și cele mai mici abateri de la poziția stabilită anterior pe planificarea digitală, pot produce efecte dezastruoase.
Stabiliți o întâlnire cu specialiștii clinicii noastre pentru o examinare detaliată, un plan de tratament corect și o intervenție fără risc de complicații.
Avantajele implantologiei ghidată digital
- Precizia computerizată a plasării implantului. Ghidul chirurgical este creat pe baza amprentelor arcadelor maxilare, astfel încât toate caracteristicile structurale ale maxilarului dvs. sunt luate în considerare în timpul implantării;
- Timpul scurt al intervenției chirurgicale. Medicul nu mai trebuie să calculeze pozițiile implanturilor în cursul intervenției și astfel se reduce semnificativ durata operației;
- Intervenție minim invazivă. Atunci când folosește un ghid chirurgical, medicul nu taie gingia, ci pur și simplu o străpunge în punctul de fixare al implantului;
- Rezultate predictibile. Poziția optimă pentru implanturi este stabilită în prealabil;
- Recuperare mai rapidă și mai ușoară după operație. Întrucât inciziile sunt minime sau chiar absente, sângerarea va fi redusă, iar durerea și inflamația post-operatorii sunt minore. Cu alte cuvinte traumatismul la care este suspus organismul în cursul unei astfel de intervenții este substanțial redus, de aceea urmările sunt minime, iar vindecarea se produce mai repede.
- Absența complicațiilor, cum ar fi lezarea unor structuri anatomice importante, precum perforarea sinusurilor maxilare, afectarea nervului alveolar inferior etc .;
- Posibilitatea de a instala un număr mare de implanturi într-o singură operație;
- Realizarea unei lucrări protetice provizorii înainte de operație, lucrare ce poate fi plasată pe implanturi după încheierea intervenției, în cazul încărcării imediate.
Cum se realizează procedura de implantare cu ajutorul unui ghid chirurgical?
În prima etapă, medicul examinează pacientul, face anamneza și ia amprente ale ambelor arcade. Amprentarea se poate face clasic cu materiale siliconice sau prin scanarea digitală a arcadelor. În cazul amprentării clasice, modelul de gips obținut va fi scanat digital cu ajutorul unui scaner 3D. Apoi se face o scanare CT (tomografie computerizată) a gurii.
Pe baza datelor obținute, cu ajutorul unui program de calculator special, se elaborează planul de tratament, se selectează modelele de implanturi și se determină locul instalării lor. Când toate informațiile obținute ca urmare a diagnosticării au fost luate în considerare și elaborate, pe baza lor se creează ghidul în sine. Cu ajutorul tehnologiei digitale și a unei imprimante 3D, vom produce ghidul chirurgical rapid și precis.
Intervenția în sine este relativ simplă. Medicul fixează ghidul ferm pe maxilarul pacientului si se asigura ca poziția este cea corectă. Apoi, un acces este format cu atenție în gingie (de fapt, este o puncție), se realizează canalul implantului, și acesta este inserat în maxilar. Manipularea are loc sub anestezie locală.



Indicațiile implantării cu ghid chirurgical
Ghidurile chirurgicale pot fi utilizate în majoritatea cazurilor, întrucât ele cresc semnificativ siguranța și precizia intervenției. Sunt în special indicate în situații precum:
- cazuri complexe în care implanturile trebuie plasate în apropierea unor structuri anatomice importante;
- cazuri în care poziția implantului contribuie major la rezultatul estetic final (ex. în cazul dinților anteriori);
- cazuri în care trăsăturile anatomice ale maxilarului nu permit medicului să determine cu exactitate unghiul de plasare a implantului;
- la pacienți cu afecțiuni ce afectează capacitatea de vindecare a organismului (ex. diabet zaharat), la care este necesar efectuarea unei intervenții minim invazive.
Contraindicații
Situațiile în care un ghid chirurgical nu poate fi folosit sunt puține și includ:
- atunci când pacientul nu poate deschide gura suficient de larg pentru a putea fi utilizate frezele speciale de ghidaj chirurgical care sunt mai lungi decât frezele obișnuite; această situație este rar întâlnită, și se manifestă mai ales în cazul implanturilor plasate în zona posterioară a arcadelor;
- atunci când pacientul necesită adiții osoase majore; însă, ghidul chirugical poate fi folosit după ce osul augmentat s-a integrat;
- atunci când din diverse motive ghidul nu poate fi fixat în poziția prestabilită și/sau nu se poate obține o lipsă totală a mobilității acestuia pe câmp.
Concluzii
Cerințele pentru estetica și funcționalitatea lucrărilor protetice instalate pe implanturi sunt în creștere. Factorul determinant în această privință este acuratețea cu care implantul a fost introdus în os.
Ghidul chirurgical permite medicului implantolog să fixeze foarte precis poziția implantului în timpul instalării sale și să elimine complet eroarea datorată factorului uman.
Utilizarea ghidurilor chirurgicale permite, de asemenea, rezultate mult mai previzibile ale tratamentului protetic. Nu toate clinicile dentare folosesc această tehnică, deoarece această abordare necesită o pregătire specială a medicilor și o atenție sporită la situația clinică a pacientului. În plus, necesită utilizarea unui software, a unei imprimante 3D și a unui kit chirurgical special.
Fiecare ghid chirurgical este unic și este realizat individual pentru fiecare pacient, luând în considerare caracteristicile anatomice ale maxilarului.
