Programează-te

Coroane dentare pe implanturi

Coroane dentare pe implanturi

O coroană dentară de implant este etapa finală a procedurii de implantare dentară. Pentru protezarea permanentă pe implanturi, se folosesc următoarele tipuri de coroane dentare: coroane metalo-ceramice, coroane integral ceramice sau coroane din zirconiu. 

Fixarea coroanei pe un implant dentar înseamnă că acesta din urmă va începe imediat să experimenteze o sarcină masticatorie și, prin urmare, lucrările protetice se efectuează numai la un moment clar specificat.

În funcție de tehnica de implantare, densitatea și volumul osos, tipul de implant dentar, există 3 opțiuni pentru sincronizarea protezelor. Prima opțiune este încărcarea imediată pe implant în primele 72 de ore de la operație, dar în acest caz, protezele se efectuează numai cu coroane temporare (de exemplu, din plastic). Celelalte două opțiuni implică lucrări protetice imediat cu coroane permanente – fie la 3-6 săptămâni, fie la 3-6 luni după operație.

Între coroană și implant există întotdeauna un „adaptor” – bont protetic. Coroana artificială este fixată pe bont – prin fixare cu ciment sau șurub. Unii producători produc implanturi cu bonturi fixe, care sunt concepute pentru proteze expres în primele 72 de ore după operație.

Tipuri de coroane pe implanturi

Pentru protezarea permanentă pe implanturi dentare se folosesc cel mai des coroane metalo-ceramice, coroane din dioxid de zirconiu și coroane integral ceramice. Pentru lucrările temporare, se folosesc coroane și punți din plastic, iar când vine vorba de structuri extinse, metal-plastic.

Coroana metalo-ceramică pe implant

O coroană metalo-ceramică plasată pe un implant dentar nu este mult diferită de o coroană metalo-ceramică, care este fixată pe un dinte natural. Diferențele constau în metodele de fixare a coroanei de bont și în procesul mai complex de amprentare și de fabricație.

Coroanele metalo-ceramice sunt fixate pe implanturi prin bonturi metalice. Acestea pot fi fie bonturi standard din titan standard mai ieftine, fie bonturi personalizate mai scumpe realizate prin frezare (tehnologia CAD / CAM).

Avantajele coroanelor dentare metalo-ceramice:

  • Rezistă la sarcini masticatorii semnificative
  • O coroană făcută corespunzător nu afectează mucoasa bucală;
  • Calitate estetică acceptabilă.
  • O coroană metalo-ceramică pe un implant este relativ ieftină, dar totuși o soluție fiabilă și destul de estetică

Coroana din zirconiu pe implant

O coroană de zirconiu pe implant este fabricată dintr-un material precum dioxidul de zirconiu. Poate fi realizată integral din zirconiu sau poate avea un strat de ceramică peste baza de zirconiu. În ceea ce privește culoarea și transparența, acest material se potrivește mai bine cu smalțul natural al dinților decât metalo-ceramica, astfel încât vă permite să realizați coroane artificiale cât mai asemănătoare cu dinții naturali. De obicei, coroanele din zirconiu sunt ancorate pe bonturi realizate fie în întregime din zirconiu, fie într-o combinație de zirconiu și metal (bont hibrid).

Cu toate acestea, cu unele avertismente, pot fi utilizate și bonturi de titan. În mod normal, un bont din titan (atât standard, cât și personalizat) este gri, ceea ce va da coroanei și gingiilor o nuanță gri. În prezent, există 2 opțiuni pentru rezolvarea acestei probleme. În primul rând, bontului de titan gri i se poate da o nuanță galbenă prin anodizare și, în al doilea rând, se poate aplica un strat special mat pe suprafața interioară a coroanei, care „amortizează” culoarea gri a bontului de titan.

Aceste 2 opțiuni cresc semnificativ estetica combinației „coroană de zirconiu + bont de titan”, totuși, în zona dinților anteriori există întotdeauna riscul ca nivelul de estetică atins printr-o astfel de combinație să nu fie suficient. Prin urmare, opțiunea ideală pentru dinții anteriori va fi în continuare combinația „coroană de zirconiu + bont de zirconiu”, iar pentru dinții laterali (unde estetica nu este atât de importantă), va fi posibil să ne limităm la un bont de titan.

Avantajele coroanelor din zirconiu:

  • Proprietăți estetice ridicate. Coroanele dentare fără metale (fără bază metalică) sunt indispensabile pentru protetica dinților anteriori, care sunt vizibili atunci când vorbești și zâmbești.
  • Coroanele din zirconiu nu irită mucoasa bucală și, în principiu, nu provoacă reacții alergice.
  • Au rezistență ridicată și rezistență la uzură.

Important de știut

  • Calitatea coroanelor din zirconiu poate varia foarte mult. Primul criteriu important este ca aceste coroane să fie realizate din dioxid de zirconiu monolitic, ceea ce va crește fiabilitatea și va previne ciobirea coroanelor. Coroanelor din zirconiu, care au scheletul realizat din dioxid de zirconiu, iar exteriorul este acoperit cu straturi de ceramică obișnuită, prezintă un risc semnificativ mai mare de ciobire.
  • Al doilea criteriu important este calitatea blocurilor de dioxid de zirconiu, din care sunt frezate coroanele dentare. Un preț scăzut va însemna automat o calitate mai ieftină a blocului de zirconiu (alb, complet opac). Blocurile mai scumpe de dioxid de zirconiu sunt realizate din dioxid de zirconiu multicolor precolorat cu o tranziție lină a nuanței, precum și un gradient de transluciditate.

Coroana integral ceramică pe implant

Coroanele integral ceramice sunt recomandate în general pentru dinții anteriori. Astfel de coroane sunt extrem de biocompatibile, ceea ce înseamnă că nu au efecte negative asupra țesuturilor moi ale cavității bucale, nu provoacă reacții alergice. În plus, arată exact ca dinții naturali. Coroanele din ceramică sunt mai transparente, deci în acest caz va fi nevoie de un bont din ceramică sau din zirconiu.

Unii medici sunt precauți să plaseze coroane ceramice pe implanturi în zona dinților laterali (masticatorii). Rezistența structurii depinde în mod direct de tehnologia de producție – în cazul aplicației strat-cu-strat, „manuală”, este cu adevărat mai mică. Folosim metoda de injectare cu modelare computerizată, care ne permite să instalăm coroana în siguranță pe orice zonă.

Coroana temporară pe implant

Dacă pacientul are suficient țesut osos și de calitate, atunci se poate atașa o coroană temporară la implant.

Coroanele temporare pe implanturi sunt instalate, în primul rând, din motive estetice, astfel încât pacientul să nu treacă întreaga perioadă de integrare a implantului cu o „gaură” în gură. Acest lucru este valabil mai ales pentru coroanele din zona frontală. În plus, coroana temporară este implicată în vorbire și masticație. Se distinge de o coroană permanentă prin materialul de producție – plastic ușor, ceea ce înseamnă, de asemenea, costul și greutatea. Acești parametri sunt importanți, deoarece cheltuirea unei mulțimi de bani pe o coroană temporară, care nu este necesară pentru o lungă perioadă de timp, este impracticabilă, iar încărcarea unui implant proaspăt instalat cu o coroană cu greutate completă este periculoasă.

Selectarea tipului de bont

Pentru coroanele dentare pe implanturi, bontul acționează ca un suport. Este înșurubat în implant și este un element de tranziție între acesta și proteză. Stâlpul, ca să zicem, este format din două părți – partea sa inferioară este scufundată și fixată în corpul implantului dentar, iar partea superioară este porțiunea care iese deasupra implantului.

La rândul lor, bonturile sunt realizate din dioxid de titan și zirconiu. Se preferă unul sau alt material pe baza materialului coroanei.

Bonturile din titan

În cazul coroanelor metalo-ceramice se folosesc bonturile din titan. Bonturile pot fi standard sau personalizate (individuale). Un bont standard din titan este mai ieftin decât unul individual, are o formă și o dimensiune standard și este luat de-a gata dintr-un set. Dezavantajul său este că astfel de bonturi nu iau în considerare topografia gingiilor din jurul gâtului implantului și pot apăsa pe el. Presiunea bontului asupra gingiei duce treptat la dezvoltarea peri-implantitei, adică inflamație precum și resorbție osoasă.

Bontul individual din titan, la rândul său, este frezat la o mașină controlată de computer (prin tehnologia CAD/CAM). Pentru aceasta, medicul ia amprente clasice ale arcadelor sau folosește un scaner intraoral, iar apoi calculatorul calculează forma necesară a bontului. Un astfel de bont va lua în considerare topografia gingivală din jurul gâtului implantului, adică nu va pune presiune asupra ei și, în consecință, acest lucru va reduce semnificativ riscul de a dezvolta periimplantită.

Bonturile din zirconiu

Bonturile din zirconiu sunt utilizate în combinație cu coroanele de zirconiu sau cele integral ceramice. Sunt cu siguranță mai bune decât cele din titan. Chiar și cu un biotip subțire al gingiilor, bonturile de zirconiu nu conferă gingiei o culoare albăstruie, în plus, această variantă de bonturi vă permite să obțineți o estetică mai bună.

Dar asta nu este tot. Bonturile de zirconiu de la sine reduc și riscul de a dezvolta peri-implantită. Faptul este că, atunci când se utilizează dioxid de zirconiu, aderența plăcii dentare la bont scade și se reduce și formarea unui infiltrat inflamator în țesuturile gingivale. Acest lucru este susținut de multe studii clinice (de exemplu, „Scarano și colab. ‘S” și „Rimondini și colab.”). Prin urmare, riscul de peri-implantită și resorbție osoasă în jurul gâtului implantului este chiar mai mic atunci când se utilizează bonturi de zirconiu.

De ce nu merită să alegeți bonturi standard din titan?

Pentru fiecare model de implant, producătorul realizează un set întreg de bonturi standard din titan pe care medicul le poate folosi în diferite situații clinice. Dar aceste bonturi nu vor lua în considerare topografia gingivală și acest lucru poate duce la câteva consecințe foarte neplăcute. Cel mai neplăcut lucru este dacă bontul standard este puțin mai larg decât este necesar. În acest caz, va pune puțină presiune pe gingii, ceea ce crește dramatic riscul de a dezvolta peri-implantită.

Dar sunt posibile și alte probleme. Dacă bontul standard este mai îngust decât este necesar, nu va susține bine gingia și cel mai probabil va trebui să vă supuneți reparării chirurgicale a gingiei din jurul implantului. Ei bine, ultimele bonturi standard oferă o fixare mult mai puțin fiabilă a coroanelor artificiale pe ele, ceea ce poate reduce și durata de viață a întregii structuri.

Ce sunt bonturile personalizate și cum îmbunătățesc estetica?

Bonturile personalizate sunt realizate individual pentru fiecare pacient, luând în considerare caracteristicile anatomice ale cavității bucale și situația clinică. Acest lucru asigură o estetică ridicată, o funcționalitate excelentă și ajută la îmbunătățirea etanșării joncțiunii coroană-bont-gingie, prevenind intrarea substanțelor nedorite sub gingii.

Bontul individual este fabricat cu ajutorul unei mașini de frezat de înaltă precizie, deoarece orice inexactitate va produce goluri atunci când coroana va fi „așezată” pe bont, și astfel va reduce durata de viață a lucrării protetice.