Programează-te

Profilaxie dentară

Profilaxie dentară

Sănătatea dinților și a gingiilor depinde de o igienă orală adecvată. Importanța procedurilor zilnice de igienă orală este adesea subestimată de pacienți. De fapt, igiena corectă și regulată a dinților este cea mai simplă și eficientă metodă de prevenire a bolilor dentare și gingivale. Nu trebuie să uităm că procedurile de igienă nu trebuie să se limiteze la periajul dinților acasă.

Profilaxia orală include atât igiena personală zilnică, cât și o vizită la dentist cel puțin o dată la 6 luni pentru profilaxia profesională.

Cert este că, pentru a menține dinții și gingiile într-o stare sănătoasă, este necesar să îndepărtați în timp util și cu acuratețe depozitele bacteriene de pe dinți, precum și placa ce se depune pe limbă. Reziduurile alimentare și placa bacteriană moale pot fi îndepărtate prin periajul zilnic. Însă îndepărtarea tartrului trebuie efectuată de medicul dentist.

Astfel, profilaxia orală completă constă în igiena orală individuală (periajul zilnic, folosirea aței dentare și apei de gură) și igiena dentară profesională.

Igiena orală individuală

Periajul zilnic trebuie efectuat regulat de 2 ori pe zi, dimineața după micul dejun și seara. Timpul de periere a dinților este de aproximativ 3 minute.

Pe piață există mai multe periuțe de dinți de diferite forme, culori și funcții. Nu alegeți periuțe de dinți prea mari! Perii trebuie să fie confecționați din material sintetic de înaltă calitate. Perii pot avea lungimi diferite pentru a curăța mai bine spațiile interdentare. De regulă, alegeți perii cu duritate medie, dar în prezența bolilor gingivale se recomandă folosirea periuțelor cu peri moi. De asemenea, este important să păstrați corect periuța de dinți și să o schimbați la timp (o dată la 3 luni).

Folosiți ața dentară zilnic! Folosirea aței dentare este necesară deoarece periuța de dinți nu poate pătrunde suficient în spațiile interdentare.

Produse auxiliare de igienă orală:

  • Dușul bucal – cu ajutorul unui jet puternic de apă, dușul bucal curăță spațiile interdentare și îndepărtează placa. Este un mijloc de igienă indispensabil în cazul pacienților cu lucrări protetice, aparate ortodontice sau implanturi dentare.
  • Racleta pentru limbă – curățarea limbii ajută la reducerea numărului de bacterii de pe suprafața sa și elimină respirația urât mirositoare din cavitatea bucală
  • Apa de gură este un produs auxiliar de igienă conceput pentru odorizarea cavității bucale. Are efecte antiseptice, antiinflamatorii și bactericide.

Cum ne periem corect dinții?

Metoda corectă de spălare a dinților nu cere mult efort, dar necesită cel puțin 2-3 minute dimineața și seara.

Poziționați peria de dinți într-un unghi de 45 de grade față de gingie. Jumătate din peri vor fi poziționați pe gingie, iar cealaltă jumătate pe dinți. Apoi rotiți periuța prin mișcări de măturare dinspre gingie până la marginea coroanei. Periuța trebuie să cuprindă câte 2-3 dinți odată, pe care se vor efectua câte 5-10 mișcări de rotație. Apoi se mută periuța pe următorii 2-3 dinți, cuprinzând însă și jumătate din ultimul dinte periat anterior. Curățați ușor suprafețele exterioară, interioară și ocluzală (suprafața pe care mâncați) a fiecărui dinte. Nu uitați să curățați și suprafața limbii!

Profilaxia orală profesională

Igiena orală profesională reprezintă un set de proceduri dentare preventive (detartraj, air-flow și periaj) care îndepărtează placa plină de bacterii și tartrul din întreaga cavitate bucală, chiar și în cele mai inaccesibile locuri. Acest lucru este necesar pentru a menține cavitatea orală sănătoasă și curată pentru o lungă perioadă. De regulă, întreaga procedură durează 30-60 de minute.

Deși principala cheie a sănătății orale este periajul obișnuit și folosirea aței dentare, nu este întotdeauna posibilă curățarea întregii plăci acumulate, astfel încât în cele din urmă aceasta se transformă în tartru.

Pentru îndepărtarea tartrului se folosește aparatul de detartraj cu ultrasunete. Aparatul de detartraj este un instrument mecanic care utilizează vibrații cu ultrasunete pentru îndepărtarea tartrului.

Detartrajul este o metodă sigură pentru țesutul dentar sănătos și mai puțin traumatică pentru țesuturile moi ale cavității bucale. Acest lucru este obținut prin selectarea unui nivel special de vibrații cu ultrasunete, care afectează densitatea tartrului, perturbând structura acestuia și desprinzându-l de suprafața dentară.

Aparatul de detartraj utilizează apă rece pentru a evita supraîncălzirea ansei de detartraj și a suprafeței dentare.

În plus, în momentul efectuării detartrajului se creează un așa-numit fenomen de cavitație, datorită eliberării moleculelor de oxigen din picăturile de apă. Aceste molecule sparg membranele celulare ale microbilor și le provoacă moartea. Astfel, detartrajul nu are efect doar asupra tartrului, dar și asupra bacteriilor din cavitatea orală.

Depozitele pigmentare care se formează din cauza fumatului, consumului frecvent de cafea, ceai, sunt îndepărtate cu ajutorul Air-flow-ului.

Tehnologia air-flow se bazează pe principiul de sablare. Această tehnică folosește un jet puternic de apă în combinație cu pudra de calciu pentru îndepărtarea depunerilor pigmentare (colorațiilor) de pe suprafața dintelui, lustruirea suprafeței dentare după detartraj, curățarea smalțului înainte de sigilări sau de plasarea obturațiilor, curățarea suprafețelor dinților înainte de fixarea aparatului ortodontic.

Cât de des se efectuează curățarea orală profesională?

Igiena orală profesională este recomandată adulților cel puțin o dată în 6 luni.

Frecvența procedurilor depinde de intensitatea acumulării tartrului, de cât timp și efort depune pacientul pentru îngrijirea dinților și de situația clinică a cavității bucale.

Dacă depozitele de tartru se acumulează mai rapid (din cauza fumatului sau consumului frecvent de alimente colorate), dacă o persoană suferă de boală parodontală se recomandă vizitarea medicului dentist mai des, o dată la 3-4 luni.

În cazul tratamentului ortodontic se recomandă efectuarea profilaxiei o dată la 3 luni.

Dacă pacientul prezintă boli inflamatorii ale țesuturilor gingivale, atunci după tratamentul de bază la medicul stomatolog este necesar să efectuați o igienă specială (de susținere) o dată la 3 luni.

Recomandare! Pacienții cu depuneri rapide de tartru, pacienții cu punți și implanturi dentare, fumătorii, pacienții cu diabet, boală parodontală ar trebui să efectueze igiena orală profesională mai des de 6 luni.

De ce este nevoie efectuarea igienei orale profesionale?

Periajul zilnic nu ajută întotdeauna la protejarea completă a dinților și la menținerea sănătății acestora.

Nu toată placa este îndepărtată cu periuța de dinți. Dacă placa nu este bine îndepărtată, aceasta se întărește și se formează tartrul. Tartrul este o nișă ideală pentru acumularea de bacterii care provoacă carii dentare, boli ale mucoasei bucale sau ale parodonțiului. Acumularea de tartru este vizibilă cu ochiul liber. Pigmenții din alimente și băuturi se lipesc de placă și tartru, astfel dinții se colorează și poate apărea și respirația urât mirositoare.

Igiena orală deficitară creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea infecțiilor. În ultimele decenii, studiile clinice au confirmat faptul că boala parodontală poate fi cauza diabetului și a bolilor cardiovasculare.