Programare Online

Profilaxie dentară

PROFILAXIE DENTARĂ

Sănătatea dinților și a gingiilor depinde de o igienă orală adecvată. Importanța procedurilor zilnice de igienă orală este adesea subestimată de pacienți. De fapt, igiena corectă și regulată a dinților este cea mai simplă și eficientă metodă de prevenire a bolilor dentare și gingivale. Nu trebuie să uităm că procedurile de igienă nu trebuie să se limiteze doar la periajul dinților acasă.

Profilaxia orală include atât igiena persoanală zilnică, cât și o vizită la dentist cel puțin o dată la 6 luni pentru profilaxia profesională. Cert este că, pentru a menține dinții și gingiile într-o stare sănătoasă, este necesar să îndepărtați în timp util și cu acuratețe depozitele bacteriene de pe dinți, precum și placa ce se depune pe limbă. Reziduurile alimentare și placa bacteriană moale pot fi îndepărtate prin periajul zilnic. Însă îndepărtarea tartrului trebuie efectuată de medicul dentist.

Astfel, profilaxia orală completă constă în igiena orală individuală (periajul zilnic, folosirea aței dentare și apei de gură) și igiena dentară profesională.

Igiena orală individuală

Periajul zilnic trebuie efectuat regulat de 2 ori pe zi, dimineata dupa micul dejun si seara. Timpul de periere a dintilor este de aproximativ 3 minute.

Pe piata exista mai multe periute de dinti de diferite forme, culori si functii. Nu alegeti periute de dinti prea mari, iar perii trebuie sa fie confectionati din material sintetic de inalta calitate. Perii pot fi de lungimi diferite pentru a curata mai bine spatiile interdentare. De regula, alegeti perii cu duritate medie, dar in prezenta bolilor gingivale se recomanda periute de dinti cu peri moi. De asemenea, este important sa pastrati corect periuta de dinti si sa o schimbati la timp (o data la 3 luni).

Folositi ata dentara zilnic! Folosirea atei dentare este necesara deoarece periuta de dinti nu poate patrunde suficient in spatiile interdentare.

Folositi produse auxiliare de igiena orala:

  • Dusul bucal – cu ajutorul unui jet puternic de apa, dusul bucal curata spatiile interdentare si indeparteaza placa. Este un mijloc de igiena indispensabil in cazul pacientilor cu lucrari protetice, aparate ortodontice sau implante dentare.
  • Racleta pentru limba – curatarea limbii ajuta la reducerea numarului de bacterii de pe suprafata sa si elimina respiratia urat mirositoare din cavitatea bucala
  • Apa de gura este un produs auxiliar de igiena conceput pentru odorizarea cavitatii bucale. Are efecte antiseptice, antiinflamatorii si bactericide.

Cum ne periem corect dintii?

Metoda corecta de spalare a dintilor nu cere mult efort, dar necesita cel putin 2-3 minute dimineata si seara.

Pozitionati peria de dinti intr-un unghi de 45 de grade fata de gingie. Jumatate din peri vor fi pozitionati pe gingie, iar cealalta jumatate pe dinte. Apoi rotiti periuta prin miscari de maturare dinspre gingie pana la marginea coroanei. Periuta trebuie sa cuprinda cate 2-3 dinti odata, pe care se vor efectua cate 5-10 miscari de rotatie. Apoi se muta periuta pe urmatorii 2-3 dinti, cuprinzand insa si jumatate din ultimul dinte periat anterior. Curatati usor suprafetele exterioara, interiorara si ocluzala (pe care mancati) a fiecarui dinte. Nu uitati sa curatati si suprafata limbii!

Profilaxia orala profesionala

Igiena orala profesionala reprezinta un set de proceduri dentare preventive (detartraj, air-flow si periaj) care indeparteaza placa plina de bacterii si tartrul din intreaga cavitate bucala, chiar si in cele mai inaccesibile locuri. Acest lucru este necesar pentru a mentine cavitatea orala sanatoasa si curata pentru o lunga perioada de timp. De regula, intreaga procedura dureaza 30-60 minute.

Desi principala cheie a sanatatii orale este periajul obisnuit si folosirea atei dentare, nu este intotdeauna posibila curatarea intregii placi acumulate, astfel incat in cele din urma aceasta se transforma in tartru.

Pentru indepartarea tartrului se foloseste aparatul de detartraj cu ultrasunete. Aparatul de detartraj este un instrument mecanic care utilizeaza vibratii cu ultrasunete pentru indepartarea tartrului.

Detartrajul este o metoda sigura pentru tesutul dentar sanatos si mai putin traumatica pentru tesuturile moi ale cavitatii bucale. Acest lucru este obtinut prin selectarea unui nivel special de vibratii cu ultrasunete, care afecteaza densitatea tartrului, perturband structura acestuia si desprinzandu-l de suprafata dentara.

Aparatul de detartraj utilizeaza apa rece pentru a evita supraincalzirea ansei de detartraj si a suprafetei dentare.

In plus, in momentul efectuarii de detatrajului se creeaza un asa-numit fenomen de cavitatie, datorita eliberarii moleculelor de oxigen din picaturile de apa. Aceste molecule sparg membranele celulare ale microbilor patogeni si le provoaca moartea. Astfel, detartrajul nu are efect doar asupra tartrului, dar si asupra bacteriilor din cavitatea orala.

Depozitele pigmentare care se formeaza din cauza fumatului, consumului frecvent de cafea, ceai, sunt indepartate cu ajutorul Air-flow-ului.

Tehnologia air-flow se bazeaza pe principiul de sablare. Aceasta tehnica foloseste un jet puternic de apa in combinatie cu pudra de calciu pentru indepartarea depunerilor pigmentare (coloratiilor) de pe suprafata dintelui, lustruirea suprafetei dentare dupa detartraj, curatarea smaltului inainte de sigilari sau de plasarea obturatiilor, curatarea suprafetelor dintilor inainte de fixarea aparatului ortodontic.

Cat de des se efectueaza curatarea orala profesionala?

Igiena orala profesionala este recomandata adultilor cel putin o data in 6 luni.

Frecventa procedurilor depinde de intensitatea acumularii tartrului, de cat timp si efort depune pacientul pentru ingrijirea dintilor si de situatia clinica a cavitatii bucale.

Daca depozitele de tartru se acumuleaza mai rapid (din cauza fumatului sau consumului frecvent de alimente colorate), daca o persoana sufera de boala parodontala se recomanda vizitarea medicului dentist mai des, o data la 3-4 luni.

In cazul tratamentului ortodontic se recomanda efectuarea profilaxiei o data la 3 luni.

Daca pacientul prezinta boli inflamatorii ale tesuturilor gingivale, atunci dupa tratamentul de baza la medicul stomatolog este necesar sa efectuati o igiena speciala (de sustinere) o data la 3 luni.

Recomandare! Pacientii cu depuneri rapide de tartru, pacientii cu punti si implanturi dentare, fumatorii, pacientii cu diabet, boala parodontala ar trebui sa faca igiena orala mai des de 6 luni.

De ce este nevoie efectuarea igienei orale profesionale?

Periajul zilnic nu ajuta intotdeauna la protejarea completa a dintilor si la mentinerea sanatatii acestora.

Nu toata placa este indepartata cu periuta de dinti. Daca placa nu este indepartata bine, se intareste si se formeaza tartrul. Tartrul este o nisa ideala pentru acumularea de bacterii care provovoaca carii dentare, boli ale mucoasei bucale sau ale parodontiului. Acumularea de tartru este vizibila cu ochiul liber. Pigmentii din alimente si bauturi se lipesc de placa si tartru, astfel dintii se pateaza (coloreaza) si poate aparea si respiratia urat mirositoare.

Igiena orala deficitara creeaza un mediu favorabil pentru dezvoltarea infectiilor. In ultimele decenii, studiile clinice au confirmat faptul ca boala parodontala poate fi cauza diabetului si a bolilor cardiovasculare.