Știați că nici cea mai bună periuță de dinți nu este capabilă să curățe complet placa bacteriană de pe dinți? Există suprafețe ale dinților, precum spațiile interdentare înguste, unde periuța nu pot ajunge. Un duș bucal este indispensabil în aceste cazuri. Dușul bucal funcționează prin furnizarea unui flux de apă (sau soluție specială) sub presiune și permite îndepărtarea plăcii din cele mai inaccesibile locuri.

De asemenea, dușul bucal masează gingiile și mucoasele cavității bucale datorită presiunii fluxului de lichid. Astfel are loc stimularea circulației sangvine locale, care îmbunătățește în mod remarcabil starea gingiilor și a parodonțiului. Acest lucru este important în special pentru pacienții cu afectiuni parodontale.
Întrucât irigatorul, pe lângă apa obișnuită, poate folosi și lichide speciale care pot conține substanțe antiseptice, fluor și hemostatic, are și câteva funcții remarcabile – antiseptice și antiinflamatoare.

Când este nevoie să folosim dușul bucal?

Chiar dacă oricine poate folosi irigatorul bucal, acesta este recomandat în mod special ca metodă suplimentară de curățare pentru pacienții cărora li s-a recomandat să aibă grijă intens de igiena orală.

Indicații pentru utilizarea unui dus bucal:

• Prevenția cariilor. Irigatorul vă permite să scăpați de placa de pe dinți, limbă, gingii. În plus, asigură curățarea eficientă a locurilor inaccesibile – molari de minte, spațiile interdentare, structurile ortodontice.
• Prevenția și tratamentul bolilor gingivale. Jetul de apă masează gingiile, îmbunătățindu-le circulația sângelui și accelerând procesul de regenerare. Un duș bucal ajută la întărirea gingiilor și la reducerea sângerărilor gingivale.
• Persoane cu coroane sau punți dentare
• Persoane cu implanturi dentare
• Persoane purtătoare de aparate ortodontice
• Persoane cu respitație urât mirositoare
• Prevenția gingivitei la femeile gravide și care alăptează, care apare din cauza deteriorării aportului de sânge la nivelul mucoaselor și gingiilor

Cum se utilizează corect dușul bucal?

Pentru o curățare eficientă și sigură, trebuie să urmați câteva reguli de bază:

1. Folosiți dușul bucal după periajul de bază
2. Capul irigatorului trebuie sa fie pozitionat astfel încât să permită curgerea liberă a lichidului în gură
3. Folosiți numai apă dezinfectată sau soluții speciale pentru dușurile bucale. Apa obișnuită de la robinet este rareori de bună calitate și poate deteriora dispozitivul.
4. Nu folosiți dușul bucal dacă suferiți de parodontită acută
5. Nu folosiți irigatorul în prima zi după plasarea implanturilor dentare sau a lucrărilor protetice
6. Pacienții cu boli cardiovasculare cronice trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza dușul bucal

Cum alegem un duș bucal?

În funcție de nevoi, dușurile bucale pot fi de două feluri: portabile și staționare. Ambele tipuri au propriile avantaje și dezavantaje.

Irigatorul portabil este util în special pentru călătorii și, dacă este necesar, îl puteți folosi și la serviciu. Dar în același timp, rezervorul, puterea și durata de funcționare sunt mai mici decât în cazul unui duș bucal staționar.

La rândul său, dușul bucal staționar asigură o putere maximă atunci când este utilizat, și are un rezervor de apă mult mai mare. Însă este mai scump în comparație cu dușul bucal portabil.

Dușul bucal poate conține unul sau mai multe tipuri de capete în kitul de bază, care pot fi achiziționate și separat:
– Vârful standard este potrivit pentru curățarea dinților și gingiilor sănătoase.
– Vârful ortodontic este folosit pentru curățarea aparatelor ortodontice.
– În cazul bolilor parodontale se folosește un vârf subțire din cauciuc moale care direcționeaza fluxul de apă dincolo de marginea gingivală, în punga parodontală. Nu trebuie utilizat la putere maximă.
– Capătul pentru îndepărtarea plăcii bacteriene din zona implanturilor, coroanelor și punților dentare are în vârf 3 smocuri de peri.
– Vârful pentru curățarea limbii are o perie care îndepărtează placa de pe limbă și obraji, eliminând astfel și cauza respirației urât mmirositoare.
– Un duș bucal poate conține de asemenea un vârf nazal pentru irigarea cavității nazale în timpul tratamentului sau pentru prevenirea rinitei și a sinuzitei.

De reținut! Un capăt cu perii nu poate înlocui periuța obișnuită de dinți!

Vârful standard de irigare trebuie înlocuit aproximativ o dată la șase luni, iar capetele parodontale, ortodontice și cu perii trebuie înlocuite o dată la fiecare trei luni.