Astăzi, medicii recomandă detartrajul cu ultrasunete înainte de orice tratament sau restaurare, precum și ca procedură independentă. Dar cum se efectuează detartrajul cu ultrasunete, și cât de eficientă este această procedură?


Ce este detartrajul cu ultrasunete?Aparat de detartraj Mectron

Detartrajul cu ultrasunete este o procedură stomatologică ce implică îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene de pe dinți cu ajutorul unui dispozitiv cu ultrasunete. La nivelul dinților, ultrasunetele sunt percepute ca niște vibrații care dislocă tartrul și îndepărtează placa bacteriană.

Comparativ cu metodele mecanice (manuale) sau chimice de igienizare a dinților, această procedură are un avantaj major: siguranța. Tartrul este destul de dificil de îndepărtat prin mijloace mecanice, ceea ce poate deteriora smalțul dinților. Atunci când se utilizează ultrasunetele, tartrul se desprinde cu ușurință, iar smalțul nu este afectat. În același timp, procedura este confortabilă pentru pacient și de obicei nedureroasă (în unele cazuri se recomandă utilizarea anesteziei – de exemplu, atunci când se îndepărtează tartrul subgingival).

Medicii recomandă efectuarea detartrajului cu ultrasunete ca profilaxie o dată la șase luni, precum și persoanelor la care au început să sângereze gingiile, au respirație urât mirositoare, și/sau au dezvoltat carii.


Avantajele detartrajului cu ultrasunete

1. Menține sănătatea dentară

Detartrajul cu ultrasunete poate fi o metodă excelentă de prevenire a dezvoltării diferitelor boli ale cavității bucale. Nu numai că îndepărtează tartrul și placa, dar ajută și la menținerea unei microflore sănătoase prin eliminarea bacteriilor. Îndepărtarea tartrului în mod regulat poate ajuta la prevenirea unei varietăți de probleme dentare.

În timp, placa dentară acumulată poate provoca sângerări ale gingiilor, ceea ce poate duce la dezvoltarea gingivitei sau a parodontitei și, ulterior, chiar la pierderea dinților. Prin urmare, este mai ușor și mai eficient să preveniți boala decât să o vindecați mai târziu.

2. Estetică

Dinții sănătoși sunt dinți frumoși, ceea ce înseamnă un zâmbet atrăgător. În plus, detartrajul cu ultrasunete restabilește culoarea naturală a dinților, și poate chiar ajuta la albirea lor.

3. Eficacitatea tratamentului dentar

Frecvent, detartrajul cu ultrasunete este recomandat înainte de începerea unui tratament dentar, deoarece depunerile de pe dinți pot reduce eficacitatea tratamentului. Deci, detartrajul afectează în mod direct rezultatul pe termen lung al tratamentului.


Cum are loc procedura?

detartraj cu aparatul mectronPentru detartrajul cu ultrasunete se utilizează un aparat special. Procedura în sine durează aproximativ o oră.

Pentru a spori confortul pacientului se poate aplica inițial un gel sau un spray cu efect anestezic. La nevoie se efectuează și anestezie locală. 

Aparatul cu ultrasunete prezintă la capăt o ansă metalică care, odată activată, produce ușoare vibrații. Vibrațiile dislocă tartrul și îndepătează placa bacteriană. Intensitatea vibrațiilor poate fi modificată în funcție de duritatea tartrului și de gradul de aderență a acestuia de suprafața dentară.

Este foarte important ca detartrajul să implice și suprafața subgingivală a dinților, în special în cazul în care sunt prezente și pungi parodontale. Tartrul subgingival este în special periculos, deoarece este invizibil și distruge în timp țesuturile parodontale, putând provoca pierderea dinților.

Procedura se încheie de obicei cu lustruirea suprafețelor dentare cu o pastă specială aplicată prin periaj profesional.


Este dăunător detartrajul cu ultrasunete?

Detartrajul cu ultrasunete, efectuat în mod corect,  este o procedură absolut sigură și inofensivă pentru dinți. Cu toate acestea, există o serie de situații care pot limita utilizarea sa.

– Procedura de detartraj are indicații limitate la următoarele grupe de pacienți;
– Persoane care suferă de boli respiratorii acute;
– Pacienți cu reflexe de vomă exagerate;
– Copii mici;
– Pacienți cu HIV, hepatită, tuberculoză sau alte boli infecțioase;
– Hipersensibilitate dentară accentuată.


Cât costa detartrajul cu utrasunete?

Prețul pentru procedura de detartraj cu ultrasunete diferă în funcție de pachetul de tratament ales. Doar procedura de detartraj, pentru ambele arcade, costă 200 de lei.

Pentru mai multe informații puteți consulta lista noastră de prețuri.