Halitoza sau halena este termenul medical pentru respirația urât mirositoare. Mulți dintre noi ne confruntăm zilnic cu acesta problemă. Adesea, respirația urât mirositoare devine o problemă psihologică gravă și reprezintă o barieră în calea comunicării dintre oameni. 

Halitoza poate afecta o persoană în mod constant sau periodic, de exemplu, pe stomacul gol sau după ce a mâncat.

Din cauza lipsei de timp sau de bani, oamenii amână adesea vizitele la medicul dentist pentru o lungă perioadă de timp și încearcă să mascheze mirosul neplăcut. Însă, mascarea mirosului cu gumă de mestecat sau ape de gură nu este o soluție bună. Este necesar să se identifice cauzele halitozei, nu numai pentru a elimina disconfortul, ci și pentru a preveni alte complicații. Halitoza poate fi un simptom nu numai al bolilor dentare, ci și al diferitelor tulburări ale organelor interne.


De ce apare respirația urât mirositoare?

Apariția respirației neplăcute este cel mai des asociată cu igiena cavității bucale. În acest caz, mirosul neplăcut este cauzat de bacteriile din gură. Cu o igienă orală deficitară, bacteriile se acumulează în cantități mari pe limbă, în placa bacteriană pe dinți, pe mucoasa gingivală și în pungile parodontale (când acestea există).
Diferite afecțiuni ale cavității bucale precum cariile, parodontita, gingivita, stomatita (inclusiv herpesul), contribuie, de asemenea, la înmulțirea florei bacteriene.

O altă cauză a respirației urât mirositoare este uscarea mucoasei bucale – xerostomia. Poate fi cauzată de scăderea salivației, de obiceiul de a dormi cu gura deschisă sau de a respira pe gură, de fumat sau de consumul de alcool.

Respirația urât mirositoare apare și după consumul de alimente cu miros puternic, cum ar fi usturoiul, ceapa, cafeaua, etc.

Halitoza poate apărea și din cauza următoarelor boli sistemice:

infecții ale căilor respiratorii: bronșiectazii, abcese pulmonare;
boli ale tractului gastrointestinal, cum ar fi gastrita, gastroduodenita, ulcerul stomacului, etc;
boli inflamatorii cronice ale nazofaringelui, cum ar fi amigdalita, rinita etc.
insuficiență hepatică (miros de pește);
azotemie (miros de amoniac sau urină);
cetoacidoză diabetică (miros dulce fructat).

Multe afecțiuni determină modificări ale compoziției și vâscozității salivei, a volumului producției sale. Hidratarea insuficientă a mucoaselor orale si a gingiilor contribuie la scăderea funcțiilor de protecție. Dacă nu există simptome evidente ale bolii dentare, este important să consultați un medic specialist pentru a afla cauza respirației urâte.

O cauză separată a halitozei este consumul de medicamente care determină modificări ale compoziției salivei sau sunt însoțite de efecte secundare precum uscarea gurii. Din această categorie de medicamente fac parte antibioticele, medicamentele antivirale, medicamentele pentru tratarea dependențelor chimice, medicamentele pentru normalizarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. De aceea, xerostomia și halitoza asociată se întâlnesc adesea la persoanele în vârstă care iau constant multe medicamente.


Cum scăpăm de respirația urât mirositoare?

Tratamentul halitozei se bazează pe indepartarea cauzei.

Atunci când cauza halitozei este igiena orală deficitară, îmbunătățirea deprinde..  și o vizită la medicul dentist în vederea unei igienizări profesionale sunt suficiente pentru a scăpa de mirosul neplăcut din gură.

Dacă sursa mirosului neplăcut este reprezentata de focarele de infecție sau de carii, atunci halitoza dispare după igienizarea cavității bucale, tratarea cariilor și infecțiilor. În cazul bolilor infecțioase ale gingiilor și mucoaselor, medicul vă poate prescrie unguente și geluri pentru aplicare locală. În cazul inflamației severe, poate fi necesară terapie sistemică cu antibiotice, medicamente fungicide, agenți antivirali puternici și/sau imunomodulatori.

Atunci când halitoza este facilitată de lucrări protetice vechi sau incorect adaptate, este necesară corectarea protezelor sau înlocuirea acestora.

În boala parodontală, tratamentului poate fi unul complex, incluzând îndepărtarea plăcii dentare subgingivale, sterilizarea pungilor parodontale cu ajutorul laserului, injecții cu plasmă etc. Un medic vă poate ajuta să gestionați cauza principală a respirației urât mirositoare și să preveniți complicațiile.

Dacă nu există alte simptome orale în afară de halitoza însăși, putem vorbi despre posibilitatea existenței unor patologii sistemice, boli gastrointestinale sau tulburări endocrine. Prin urmare, este important să vizitați nu numai un dentist, ci și un medic generalist.


Măsuri de prevenție

Ca în orice altă boală, prevenția vă poate ajuta să preveniți apariției halitozei. Este important să vizitați medicul dentist în mod regulat, să tratați bolile cavității bucale în timp util și să efectuați igienizări profesionale de două ori pe an.

Prevenția halitozei include, de asemenea, respectarea recomandărilor de igienă orală personală. Și anume:

selectarea unei periuțe de dinți cu un grad adecvat de rigiditate a firelor. Persoanele cu boli parodontale – periuță cu peri moi, persoanele predispuse la formarea unei cantități mari de placă moale – periuță cu peri duri, dar numai cu condiția existentei smalțului puternic și absența unei sensibilități crescute a dinților. Periuța cu peri de consistență medie este potrivită pentru toți ceilalți. Trebuie să vă schimbați periuța de dinți la fiecare 1-3 luni;
– utilizarea unei paste de dinți fără efect abraziv – pentru a preveni microdeteriorarea smalțului și a nu crește riscul de a dezvolta carii;
folosirea aței dentare și apei de gură după fiecare masă;
renunțarea la obiceiurile proaste – fumat, consumul de alcool, consumul excesiv de ceai și cafea;
consumul suficient de apă – pentru a preveni uscarea gurii și a hidrata suficient mucoasele.

În cazul bolilor cronice ale organelor interne, este necesar să se acorde atenție prevenirii complicațiilor, și să se urmeze tratamentul conform recomandărilor medicului.

Dacă suferiți de respirație urât mirositoare, puteți contacta specialiștii clinicii Omnia Dental. Calificările ridicate ale medicilor noștri, precum și echipamentele moderne vă vor ajuta să identificați rapid cauza halitozei și să urmați un tratament eficient.