Cariile dentare sunt colonii de bacterii ce se pot acumula pe orice suprafață dentară și distrug treptat („mănâncă”) țesuturile dure ale dintelui. Treptat, ele pot distruge întregul dinte, deoarece aceste bacterii tind să se înmulțească. Adică mai întâi afectează porțiunea exterioară a dintelui, apoi intră mai adânc și se înmulțesc treptat până ajung la nivelul pulpei dentare.

Pentru a opri înmulțirea acestor bacterii și trata dintele afectat, medicul va îndepărta zonele infectate cu freza sau laserul dentar, și va umple cavitățile rezultate cu un material de obturație (plombă). În acest caz, vă asigurați că răspândirea cariilor atât în ​​interiorul dintelui tratat, cât și răspândirea către dinții adiacenți este oprită. Și astfel costul tratamentului va fi minim.


Care este riscul multiplicării bacteriilor la nivelul pulpei dentare?

Ei bine, pentru început, dintele cariat va începe să doară. Dacă nu vă ocupați din timp de tratamentul cariilor, bacteriile înaintează în profunzime ajungând într-un final la camera pulpară și în canalele radiculare. În acest caz, nu este de ajuns tratamentul obișnuit al cariilor, ci este necesar să se oprească răspândirea bacteriilor în canalele radiculare. Astfel este nevoie de un tratament de canal.

Tratamentul de canal sau tratametul endodontic înseamnă curățarea de bacterii, dezinfecția, și umplerea canalelor radiculare cu paste speciale de obturație. Iar acest tratament este deja de 2-4 ori mai scump decât tratamentul cariilor (în funcție de numărul de canale dentare și de metoda aleasă).

Dacă și în acest stadiu tratamentul este amânat, bacteriile, multiplicându-se treptat în interiorul canalelor, ajung la vârful rădăcinii, ies din dinte și intră în osul înconjurător. În acest caz, se formează un chist care, în timp, crește în dimensiuni pe măsură ce distruge țesuturile din jur. În acest stadiu, tratamentul constă tot în tratament de canal însă șansele de reușită sunt semnificativ reduse. În foarte multe cazuri devine necesară extracția dintelui pentru a elimina infecția și a salva osul înconjurător.

Deci, dacă inițial tratamentul cariei este relativ simplu si necostisitor, prin evoluția sa lucrurile se vor complica substanțial. 

Restaurarea unui dinte pierdut este cel mai scump tratament stomatologic. În acest caz, este necesar implantul dentar (toate celelalte metode de tratament sunt doar alternative). Implantul dentar este un tratament costisitor iar, din punct de vedere al timpului, restaurarea unui dinte poate dura, în funcție de complexitatea cazului, de 4 luni la 1 an. În situațiile mai complicate, când distrucția osoasă este mare, se apelează la adiții osoase care lungesc timpul de tratament și astfel cresc costurile.