Caria interdentară sau caria dintre dinți este o leziune carioasă care este localizată pe suprafețele laterale ale dinților (în spațiile interdentare) și care implică de obicei ambii dinți adiacenți. Este important de menționat faptul că spațiul interdentar este o zonă vulnerabilă la apariția cariilor dentare, din două motive. În primul rând, după masă, reziduurile alimentare se acumulează constant în spațiile interdentare, iar în al doilea rând, foarte puține persoane folosesc ața dentară după fiecare masă pentru a curăța spațiile interdentare.

Caria interdentară este întâlnită atât la copii, cât și la adulți. Datorită particularităților de localizare, diagnosticul și tratamentul ulterior sunt dificile. Din acest motiv, este important să vizitați regulat medicul dentist pentru un control amănunțit și să respectați metodele de prevenție.


Cauze

Principalul motiv pentru apariția cariilor între dinți este acumularea de resturi alimentare în spațiul interdentar și reproducerea activă a bacteriilor patogene. Prin periaj obișnuit, este aproape imposibil de curățat complet punctele de contact ale dinților. Este necesar să folosiți dispozitive suplimentare (irigator bucal, ață dentară).

De asemenea, există o serie de factori favorizanți care pot duce la apariția cariilor interdentare:

– igienă orală insuficientă, lipsa utilizării unui irigator bucal, a aței dentare și a apei de gură, care ajută la curățarea resturilor alimentare din spațiile interdentare;
– înghesuirea dinților, din cauza căreia este imposibil să curățați complet zonele dintre dinți;
– dieta dezechilibrată, lipsa vitaminelor și mineralelor din alimente;
– consumul excesiv de carbohidrați simpli (dulciuri, alimente bogate în amidon, băuturi carbogazoase zaharoase etc.);
– boli cronice concomitente care pot afecta starea cavității bucale: patologii gastrointestinale, tulburări endocrine etc.
– imunitatea slăbită și apărarea redusă a organismului;
– fumatul, consumul excesiv de alcool.


De ce sunt cariile interdentare periculoase?

Boala duce la consecințe neplăcute, afectând atât dinții frontali, cât și dinții laterali. În primul caz, componenta estetică are de suferit, deoarece caria este vizibilă cu ochiul liber. De asemenea, dinții frontali au smalțul mai subțire, astfel încât pata întunecată crește mai repede.

Dacă caria interdentară afectează dinții laterali, boala poate rămâne nedetectată pentru o lungă perioadă de timp, iar procesul carios va trece într-o etapă mai avansată. Pacienții se prezintă adesea la clinica stomatologică cu o leziune profundă, însoțită de complicații precum pulpita sau parodontita.

De asemenea, există situații când o singură coroană este afectată. Acest lucru apare cel mai adesea în stadiul inițial al procesului carios sau în prezența coroanelor artificiale care acoperă dinții vecini.


Simptome

Este destul de dificil de detectat boala în stadiile incipiente. Primele semne neplăcute apar atunci când integritatea smalțului este compromisă. Sensibilitatea începe să apară la stimulii de temperatură, în special la alimente și băuturi fierbinți sau reci. Nu este atât de ușor de localizat sursa disconfortului deoarece caria dintre dinții nu este vizibilă și nu se simte nici la atingere.

Simptomele tipice care indică apariția unei carii interdentare și necesită o vizită urgentă la dentist sunt:
– reacție dureroasă la cald, rece, acru, dulce;
– sensibilitate crescută la efectuarea procedurilor obișnuite de igienă;
respirație urât mirositoare asociată cu înmulțirea bacteriilor patogene;
– apariția petelor albe sau întunecate pe smalț;
– durere paroxistică (cu cât zona afectată este mai mare, cu atât durerea este mai intensă);
– prezența cavităților carioase vizibile care pot fi resimțite cu limba (în stadiii avansate).

Bineînțeles, ideal este să nu lăsați boala să evolueze într-o măsură atât de mare încât să apară dureri severe, iar petele negre să fie vizibile cu ochiul liber. Prin controale preventive periodice la stomatolog, boala poate fi depistată din cele mai incipiente etape.


Tratamentul cariilor interdentare

Tratamentul cariei interdentare nu este diferit de metodele de tratament al cariilor obișnuite, singura diferență este că de cele mai multe ori este necesară tratarea ambilor dinți simultan.

Variante de tratament

Obturația dentară. Aceasta este metoda de tratament folosită cel mai des. Cavitatea rezultată după îndepărtarea cariei este umplută cu material de obturație. Dacă coroana este distrusă foarte mult, este posibil să se instaleze știfturi, incrustații, sau chiar sa fie nevoie de tratament endodontic.

Coroanele dentare. Când țesuturile sunt distruse într-o asemenea măsură încât este imposibilă plasarea unei obturații, este indicată instalarea de lucrări protetice (de exemplu, incrustații, coroane dentare).


Prevenția cariilor interdentare

Pentru a reduce riscul apariției cariilor între dinți, se recomandă următoarele măsuri preventive:
– Îngrijire orală completă, care include periaj corect efectuat dimineața și seara, utilizarea aței dentare, irigatorului bucal și a apei de gură. Alegeți paste de dinți fără particule abrazive, și periuțe de dinți cu peri de duritate medie sau moale.
– Reducerea dulciurilor în dietă; imediat după ce ați mâncat dulciuri, clătiți-vă bine gura.
– O dietă echilibrată, astfel încât organismul să nu prezinte o deficiență de vitamine și oligoelemente benefice.
– Evitați produsele cu conținut ridicat de carbohidrați (dulciuri, fast-food, făinoase).
– Vizitele regulate la dentist în scop preventiv, cel puțin o dată pe an. Ideal este să se efectueze o igienizare profesioanală de cel puțin două ori pe an.