În majoritatea cazurilor, sângerarea gingiilor este asociată cu probleme dentare și necesită tratament. Una dintre cele mai frecvente boli care cauzează vulnerabilitatea și sensibilitatea gingiilor este gingivita. Dar există și alte motive.

Rar, gingiile sângerează din motive externe care nu au legătură cu sănătatea dentară sau cu alți factori dentari. De exemplu, consumul de alimente picante care poate afecta integritatea gingiilor și poate duce la rănire; o periuță prea tare poate provoca, de asemenea, sângerări ale gingiilor. Dar cel mai adesea sângerarea gingiilor se datorează prezenței patologiei dentare.

Gingivita este o boală inflamatorie a gingiilor. Din cauza bolii, gingiile sângerează, crescându-le sensibilitatea. 


De ce sunt periculoase sângerările gingivale?

Cel mai periculos este că sângerarea poate duce la boli mai grave ale gingiilor. Odată cu sângerarea, bacteriile din cavitatea bucală au acces deplin la părțile neprotejate ale dinților și ale gingiilor. Cu toate acestea, dacă cauza sângerărilor nu este eliminată la timp, precum și dacă îngrijirea atentă a gingiilor nu este inițiată, acest lucru poate duce la boli grave, cum ar fi parodontita. Această boală este mult mai dificil de tratat decât sângerarea gingiilor. Dacă acesta din urmă poate fi eliminată în doar două sau trei vizite la dentist, atunci parodontita este mai dificil de vindecat. Mai mult, un astfel de tratament este mult mai scump și mai complex.
Nu trebuie să presupuneți că tratamentul gingiilor care sângerează nu necesită atenție imediată! Pentru a elimina o astfel de tulburare, trebuie să solicitați imediat ajutorul unui medic dentist.


De ce sângerează gingiile?

Numai medicul dentist la o consultație poate determina fără echivoc de ce sângerează gingiile, precum și condițiile prealabile pentru dezvoltarea gingivitei.

Mai jos sunt cele mai frecvente cauze ale sângerării gingiilor.


Nerespectarea regulilor de igienă orală

Periajul dinților dimineața și seara, și folosirea aței dentare sunt fundamentale pentru igiena bucală. Spălarea neregulată a dinților crește cantitatea de placă bacteriană de pe dinți. În timp, placa duce la apariția cariilor, și există un risc crescut de a dezvolta gingivită.

Resturile alimentare, placa bacteriană de pe dinți și limbă, tartrul – toate acestea creează o atmosferă favorabilă dezvoltării microorganismelor patogene în cavitatea bucală. Sub influența unei cantități crescute de microbi în gură începe procesul de distrugere a gingiilor și a dinților.

Trebuie remarcat faptul că încălcările sistematice ale igienei orale și nu cazurile izolate de lipsă a periajului duc la consecințe similare. Pentru a crea o microflora patogenă în gură, este necesar un complex de factori și nu 1-2 cazuri de nerespectare a regulilor de igienă personală. 

Sângerarea gingiilor din cauza igienei orale deficitare este unul din primele și cele mai evidente simptome ce apar.


Sângerarea gingiilor din cauza traumelor

Traumatismele sau lezarea gingiilor pot provoca, de asemenea, sângerări. 

Inflamația gingiilor poate fi cauzată de traumatizarea cronică a aceleiași zone a gingiei. Lucrări protetice de calitate slabă sau prost adaptate, pot afecta sistematic gingiile. De exemplu, coroanele dentare largi sau obturațiile supradimensiunate pot răni în mod constant marginea gingivală provocând sângerarea și inflamația acesteia. Din acest motiv, sângerarea gingiilor nu apare pe întreaga suprafață a gingiilor, ci doar în zona vulnerabilă. Adesea, odată cu dezvoltarea gingivitei din acest motiv, gingiile sângerează chiar și spontan, și provoacă în mod sistematic durere și disconfort în zona leziunii gingivale.

În 85% din cazuri, traumele gingivale duc la apariția procesului inflamator. Dacă sângerarea gingiilor nu se oprește nici după vindecarea rănii, acesta este un motiv pentru a consulta un medic. În cazul oricăror leziuni, chiar și minore, există un risc ridicat de infecție și, dacă există condiții prealabile suplimentare (de exemplu, igiena orală precară), dezvoltarea infecției nu poate fi evitată. De regulă, procesul inflamator se manifestă aproape imediat: gingiile sângerează, culoarea se schimbă în roșu aprins, apare durere sau mâncărime.


Mușcătura necorespunzătoare cauzează sângerări ale gingiilor

O mușcătură incorectă, precum și dinții incorect aliniați sau înghesuiți, cauzează adesea gingivită. Gingiile sângerează datorită distribuției inegale a sarcinii masticatorii pe dinți, atunci când mușcăm. Adesea, cu o mușcătură incorectă, inflamația țesuturilor din jurul dinților suprasolicitați este primul proces patologic.

Sănătatea generală

Factorii obișnuiți care afectează sănătatea corpului în ansamblu afectează, de asemenea, sănătatea cavității bucale.


Tulburări endocrine

Acest lucru este valabil mai ales pentru femei. Orice modificare a echilibrului hormonal din organism duce inevitabil la un complex de tulburări sistemice, inclusiv la nivelul cavității orale. 

Microflora cavității bucale este foarte sensibilă la orice schimbări, iar procesele inflamatorii pe fondul unui dezechilibru hormonal se manifestă aproape imediat, indiferent dacă tulburările endocrine sunt de natură fiziologică (adolescență, sarcină, naștere, menopauză) sau sunt cauzate de o boală endocrinologică.


Scăderea imunității

Avitaminoza, bolile infecțioase sau virale, exacerbarea bolilor cronice, slăbirea sezonieră a corpului – toți acești factori sunt un teren fertil pentru dezvoltarea unei game întregi de patologii. Procesele infecțioase și inflamatorii din cavitatea bucală pe fondul scăderii imunității progresează rapid.


Tulburări ale sistemului digestiv

Chiar și cele mai mici tulburări digestive pot afecta negativ sănătatea dinților și a gingiilor. În primul rând, acest lucru se datorează unei modificări a compoziției salivei, și anume a conținutului de enzime, care, în cantități excesive, încep să corodeze smalțul dinților și să rănească gingiile.


Administrarea de medicamente

Chiar și administrarea de medicamente, poate provoca sângerări gingivale. Medicamentele pot provoca vătămări nu numai sub formă de efecte secundare, ci și dacă sunt utilizate în mod greșit sau dacă nu se respectă regulile de administrare: mestecarea unei tablete, îndepărtarea învelișului de protecție, încălcarea integrității învelișului de protecție etc.


Tratamentul și prevenirea sângerării gingiilor

Cea mai importantă recomandare chiar și în cazul celor mai mici semne este, desigur, o vizită la o clinică stomatologică și o consultație de specialitate. Medicul dentist vă ajută să înțelegeți cauzele sângerării, vă poate oferi sfaturi privind igiena orală și vă prescrie medicamente care vor ajuta la ameliorarea durerii, inflamației și la normalizarea stării generale a dinților și a gingiilor.

Măsuri preventive pentru sângerarea gingiilor:

–     Clătiți-vă gura cu apă plată sau apă de gură după fiecare masă.
–     Spătiți-vă dinții de două ori pe zi. Nu uitați să cumpărați o periuță de dinți nouă la fiecare 3 luni.
–     Folosiți ața dentară după mese – va facilita îndepărtarea resturilor alimentare și prevenirea apariției tartrului.
–     Vizitați medicul dentist la fiecare șase luni pentru o igienizare profesională.

Respectarea acestor proceduri simple vă ajută la prevenirea și, în unele cazuri, eliminarea completă a sângerării gingiilor.

Tratamentul patologiilor care cauzează sângerarea gingiilor

Cum scăpați de sângerarea gingiilor și cum să vindecați sursa problemei? Răspunsul la această întrebare implică diagnosticul preliminar și terapia bolii de bază, al cărei simptom este apariția sângelui.

Tratamentul începe cu îndepărtarea obligatorie a plăcii dentare și a tartrului. Curățarea profesională a dinților servește acestui scop: cu ajutorul ultrasunetelor sau a unui fascicul laser, specialistul va îndepărta depozitele; metoda Air Flow este concepută pentru a face față plăcii moi. Dacă aveți depozite subgingivale, pot fi necesare mai multe vizite la medic.

A doua etapă este ameliorarea procesului inflamator. Cursul terapiei antiinflamatorii durează de obicei cel puțin 10 zile. Tratamentul gingivitei implică clătirea gurii cu o soluție antiseptică. În unele dintre formele sale poate fi necesară excizia țesutului crescut în exces și prelucrarea ulterioară.

Răspunsul la întrebarea cum să reducem sângerarea gingiilor în prezența parodontitei implică mai mult decât o terapie superficială. Cu această boală, pungile parodontale trebuie curățate într-un cabinet stomatologic. O terapie suplimentară poate fi efectuată acasă – pentru aceasta, medicul va prescrie agenți de clătire și aplicații.

Cum să eliminați sângerarea dacă a fost provocată de daune mecanice? Este necesar să eliminați factorul iritant: înlocuiți peria sau cereți medicului să explice regulile de utilizare a aței dentare, înlocuiți coroanele, obturațiile sau alte structuri cu altele noi. Dacă gingiile sângerează după extracția dinților, este important să consultați un medic pentru a putea evalua starea alveolei și a opri fluxul de sânge.