Există mulți pacienți care au rămas cu o frică imensă fata de tratamentul dentar. În urmă cu câteva decenii, tratamentul putea fi cu adevărat dureros și, în prezența unor probleme serioase, medicii preferau să scoată dinții în loc să încerce să îi trateze. Și dacă adaugăm faptul că anestezia nu acționa la fel de bine ca acum, atunci teama acestor persoane față de dentist pare a fi destul de justificată.
Stomatologia modernă are o mare varietate de metode de tratament dentar de înaltă calitate și sigure pentru a restabilirea dinților. Într-adevăr, astăzi medicii stomatologi preferă să extindă la maximum durata de viață a dinților și să nu-i îndepărteze cu orice ocazie. Cu toate acestea, dacă dintele este distrus atât de mult încât nu poate fi tratat sau restaurat ulterior, extracția acestuia este încă indicată.
Când este indicată extracția dentară?
– boli dentare grave: chisturi și granuloame, atunci când este imposibil de vindecat un dinte,
– înainte de instalarea protezelor dentare sau a unui aparat dentar, dacă unii dinți interferează cu tratamentul de calitate,
– în cazul creșterii necorespunzătoare a molarilor de minte,
– în cazul unei mobilității accentuate a dinților – atunci când ligamentele care țin dintele în alveolă sunt distruse de boala parodontală (parodontoză).
Complicații după extracția dinților
Extracția dinților este o intervenție care necesită atenție atât din partea medicului, cât și a pacientului însuși. După extracția dinților, se formează un cheag de sânge în alveolă, care promovează vindecarea rapidă a țesuturilor. Iar principalele probleme pot apărea tocmai din cauza afectării acestui cheag de sânge.
Complicațiile pot include:
Sângerare. Sângerarea este considerată un proces normal dacă durata sa nu depășește 2-4 ore. Puteți opri sângerarea cu o compresă rece (aplicată din partea obrazului), precum și fixarea unei comprese din bumbac pe zona plăgii. Dacă sângerarea continuă mai mult de 3-4 ore la rând, trebuie să contactați imediat medicul.
Umflarea țesuturilor. După extracția dinților, poate apărea o ușoară umflătură a gingiilor sau obrajilor. Acesta este, de asemenea, un proces absolut normal, deoarece s-au produs leziuni tisulare și astfel reacționează organismul la stresul mecanic. Dacă umflătura nu dispare în a doua zi, consultați un medic.
Alveolită. Inflamația alveolei dintelui extras apare cel mai frecvent în absența unei igiene adecvate după extracție și dacă cheagul de sânge este deteriorat. Este necesar un tratament medicamentos. De asemenea, inflamația poate să apară datorită prezenței unei bucăți de rădăcină sau a unui instrument care nu a fost îndepărtat. Această complicație se poate manifesta sub formă de edem tisular, durere acută. Va fi necesară deschiderea plăgii, îndepărtarea corpului restant sau străin, și tratament antiseptic al plăgii.
Deteriorarea dinților adiacenți. Această complicație apare în cazul extracției dificile a dinților, în special a molarilor de minte, care nu au erupt complet. Se caracterizează prin durere acută și, de obicei, dispare cu timpul de la sine (cu condiția ca dinții vecini să nu sufere daune permanente).
Fractura maxilarului. Apare extrem de rar și numai în cazul extracțiilor dificile; mai ales la pacienții vârstnici sau la copii, atunci când țesutul osos nu este complet consolidat sau a încetat să fie la fel de puternic odată cu vârsta.
În general, vindecarea completă a rănilor are loc în decurs de 10-14 zile.
Cum prevenim apariția complicațiilor?
– se recomandă evitarea activităților fizice după intervenție, timp de cel puțin 2-3 zile,
– mâncarea trebuie să fie la temperatura camerei, și dacă este posibil – evitarea alimentelor prea dure,
– mestecați alimentele pe partea opusă dintelui extras,
– în primele ore după extracție, când se formează un cheag de sânge, trebuie doar să vă clătiți gura cu apă simplă; în a doua zi vă puteți peria dinții cu o periuță cu peri moi, evitând traumatizarea zonei de extracție.
În plus, pentru a reduce senzațiile dureroase, puteți aplica comprese reci din partea laterală a obrazului, clătiți gura cu soluții antiseptice (clorhexidină) prescrise de medic. Pentru durerea severă se recomandă utilizarea analgezicelor.
De ce este periculos să avem dinți lipsă?
După îndepărtarea unuia sau mai multor dinți, după vindecarea plăgii, este imperativ să se abordeze problema refacerii lor. Lipsa dinților afectează nu numai frumusețea zâmbetului, ci și funcția masticatorie, starea întregii danturi – dinții adiacenți se vor deplasa spre spațiul gol.
Mestecarea pe o singură parte va crește solicitarea dințiilor opuși, ceea ce poate duce chiar la o schimbare a simetriei faciale. În plus, în locul dintelui extras va începe imediat procesul de remodelare a țesutului osos, care nu va mai primi sarcina obișnuită. Prin urmare, este foarte important să începeți procesul de protezare la scurt timp după extracția dinților.