Noile tehnologii ne transformă și ne îmbunătățesc constant modul de viață, iar stomatologia nu face excepție. Metoda inovatoare de curățare a dinților, air-flow, utilizează un dispozitiv ce curăță și lustruiește suprafețele dentare cu ajutorul unei combinații de apă, aer comprimat și particule fine de pudră.

Această tehnologie este net superioară metodelor clasice de igienizare ce curăță dinții prin instrumente cu acțiune mecanică mai agresivă – chiurete, gume de cauciuc, discuri de finisaj. În plus, air-flow-ul este o variantă mult mai confortabilă pentru pacient, scurtând și durata ședinței.

Avantajele procedurii air-flow

Curățare mai eficientă
Jetul puternic cu presiune controlată de apă, aer și pudră nu doar finisează suprafețele dentare, îndepărtând placa bacteriană, colorațiile de diverse origini și depozitele moi, ci și pătrunde adânc în pungile parodontale până la o adâncime de 5 mm.

Reduce sensibilitatea dentară
Curățarea cu air-flow este ideală pentru persoanele cu sensibilitate dentară. Acest aspect nu se datorează doar absenței contactului direct și al căldurii și vibrațiilor, ci și faptului că particulele minuscule de pudră pot „astupa” tubulii canaliculelor dentinare expuse, reducând astfel sensibilitatea dentară. De asemenea, air-flow-ul stimulează și remineralizarea dentară.

Curățare rapidă
Studiile au dovedit că air-flow-ul este de până la 3 ori mai rapid în îndepărtarea plăcii bacteriene și petelor față de metodele tradiționale. Acest lucru se traduce prin ședințe de tratament mai scurte pentru pacient. Dinții sunt curățați prîntr-o metodă mai puțin „abrazivă”, placa bacteriană sau colorațiile dentare fiind eliminate rapid cu jetul de aer.

Ideal înainte de tratamentele ortodontice
Air-flow-ul este metoda ideală de igienizare a suprafețelor dentare înainte de procedurile ce implică aplicare de bonding, compozit și sigilanți, deoarece elimină aproximativ 100% din bacterii și endotoxine. Spre deosebire de pastele profesionale de periaj, pudra nu conține glicerină ce poate afecta procesul de bonding, înlesnind adeziunea materialelor de sigilare sau ca ompozitului de suprafața dentară.

Îndepărtează petele și albește dinții
Curățarea prin air-flow reprezintă metoda ideală pentru a îndepărta petele sau colorațiile produse de fumat sau consumul de alimente sau băuturi colorate (ex. cafea, ceai, vin). Practic, air-flow-ul albește dinții în timp ce îndepărtează și placa bacteriană.
Air-flow-ul poate fi utilizat pentru a elimina colorațiile din fisurile dentare, înainte de a fi sigilate.