Air-flow: o curățare eficientă a dinților

Cuprins

Air-Flow este o metodă de curățare a dinților dezvoltată de compania EMS (Elveția). Numele Air Flow se traduce literalmente prin „flux de aer”. Folosind presiunea aerului, se aplică pulbere abrazivă, care curăță mecanic dinții de depozite și placa colorată. Principiul de funcționare este similar cu tehnologia sablare, doar că în locul nisipului se folosește o substanță abrazivă foarte fină – bicarbonat de calciu, bicarbonat de sodiu sau glicină.

Acest proces se numește uneori albirea dinților cu air flow, deși nu este de fapt o albire. Smalțul devine mai deschis doar pentru că colorațiile sunt îndepărtate de pe acesta. Prin urmare, dinții devin mai albi, de culoarea lor originală.

Dacă suprafața dinților are o nuanță naturală cenușie sau gălbuie, culoarea smalțului poate fi schimbată numai prin albire chimică.

Curățarea dinților cu Air Flow este o opțiune excelentă pentru o igienă orală profesională cuprinzătoare. Este eficientă în îndepărtarea plăcii dentare și a pigmentărilor, iar amestecul abraziv folosit poate fi extrem de eficient în eliminarea depunerilor de pe suprafața dinților.

Cu toate acestea, este important să înțelegem că tartrul mare, sau depunerile de tartru, nu pot fi eliminate în totalitate cu Air Flow. Pentru îndepărtarea eficientă a tartrului și a depunerilor mai solide, este necesară utilizarea unui aparat cu ultrasunete, care poate descompune și îndepărta aceste depuneri mai consistente.

Astfel, combinația între curățarea cu Air Flow și folosirea detartrajului cu ultrasunete poate oferi cea mai completă igienizare orală profesională, asigurând îndepărtarea eficientă a plăcii dentare și a tartrului, precum și menținerea sănătății gingiilor și a dinților.

 

Efectul curățării dinților folosind metoda Air-Flow

Aparatul Air-Flow îndepărtează placa moale și curăță locurile greu accesibile, precum spațiile interdentare, unde se formează cel mai des cariile. În acest caz, instrumentul nu intră în contact cu suprafața dinților, ceea ce înseamnă că nu dăunează smalțului și nu rănește gingiile.

Curățarea dinților folosind metoda Air-Flow minimizează riscul apariției cariilor și a altor afecțiuni ale dinților și gingiilor, precum boala parodontală și gingivita.

CITEȘTE ȘI  Guma de mestecat. Avantaje și dezavantaje pentru dinți.

De asemenea, dispozitivul Air-Flow îndepărtează eficient și sigur petele pigmentare, refăcând culoarea naturală a smalțului. Procedura regulată permite menținerea sănătății dinților și a gingiilor pentru o lungă perioadă de timp.

 

Indicații pentru curățarea cu air-flow

Tehnica are o gamă foarte largă de aplicații și este recomandată în următoarele cazuri:

  1. Pentru un nivel superior de igienă dentară. Curățarea dinților cu Air Flow îndepărtează placa bacteriană din locurile inaccesibile.
  2. Pentru fumători și consumatori de cafea. Procedura este recomandată de cel puțin două ori pe an pentru a îndepărta petele de la nicotină și cafea.
  3. Pentru igiena orală în cazul purtării aparatului ortodontic.
  4. În caz de malocluzie și înghesuiri dentare.
  5. Pentru pacienții cu boală parodontală și gingivită. Procedura este recomandată pentru un mai bun diagnostic al stării țesutului parodontal.
  6. Înainte de implantare. Curățarea profesională înainte de intervenția de implant dentar reduce numărul de bacterii din gură, având un efect pozitiv asupra rezultatului operației.
  7. Înainte de tratamentul protetic. Este important să se efectueze curățarea înaintea tratamentului protetic pentru a restabili nuanța naturală a dinților și pentru a determina cu precizie culoarea coroanelor sau fațetelor.
  8. Înainte de albirea profesională. Curățarea profesională este recomandabilă înaintea albirii profesionale a dinților.
  9. Înainte de instalarea aparatului dentar. Pentru a permite fixarea corectă a aparatului dentar, este indicată curățarea dinților înaintea instalării acestuia, fără nicio placă.

 

Beneficiile curățării cu air flow

Metoda de curățare a dinților cu air-flow are o serie de avantaje:

  • Curățare mai eficientă. Jetul puternic cu presiune controlată de apă, aer și pudră nu doar finisează suprafețele dentare, îndepărtând placa bacteriană, colorațiile de diverse origini și depozitele moi, ci și pătrunde adânc în pungile parodontale până la o adâncime de 5 mm.
  • Reduce sensibilitatea dentară. Curățarea cu air-flow este ideală pentru persoanele cu sensibilitate dentară. Acest aspect nu se datorează doar absenței contactului direct și al căldurii și vibrațiilor, ci și faptului că particulele minuscule de pudră pot „astupa” tubulii canaliculelor dentinare expuse, reducând astfel sensibilitatea dentară. De asemenea, air-flow-ul stimulează și remineralizarea dentară.
  • Rezultate rapide. Procedura permite curățarea întregii cavități bucale într-o singură ședință.
  • Blândă cu smalțul. Air flow este o procedură delicată și nu dăunează smalțului dentar.
  • Sigură pentru gingii. Curățarea este complet sigură pentru gingii și poate fi utilizată în prezența bolilor parodontale.
  • Amestecul abraziv folosit pentru curățare este complet sigur și non-alergenic.
  • Albește dinții prin îndepărtarea plăcii pigmentare.
  • Lustruiește delicat smalțul.
  • Asigură prevenția bolilor gingivale.
  • Permite îndepărtarea plăcii din zonele greu accesibile și astfel previne apariția cariilor – ideal pentru dinți înghesuiți și malpoziționați.
  • Curăță nu numai dinții, ci și lucrările protetice fixe (coroane, punți) și chiar și implanturile.
CITEȘTE ȘI  Cum păstrăm corect periuța de dinți?

 

Contraindicații

Ca orice procedură medicală, curățarea dinților cu aparatul Air Flow are și contraindicațiile sale. Deși sunt puține, totuși există. Acestea includ:

  1. Smalț subțire și sensibil. Dacă smalțul este foarte subțire, se poate folosi anestezia pentru a evita durerea. În cazurile rare în care smalțul este atât de subțire încât ar putea fi deteriorat în timpul procedurii, medicul dentist poate decide anularea procedurii. Tehnica este foarte blândă și, de obicei, nu afectează structura naturală a dinților.
  2. Alergie la componentele amestecului abraziv. Dacă pacientul este predispus la alergii, este recomandat să se aleagă o compoziție fără parfumuri. Amestecul standard bicarbonat de sodiu este hipoalergenic și nu prezintă contraindicații.
  3. Boli ale tractului respirator. Persoanele care suferă de afecțiuni precum astmul bronșic ar trebui să fie prudente înainte de a opta pentru curățarea cu Air Flow, deoarece praful din amestecul abraziv poate declanșa un atac.
  4. Boli inflamatorii ale gingiilor în stadiul acut. În cazul unor afecțiuni inflamatorii acute ale gingiilor, este recomandabil să se amâne curățarea până când inflamația este controlată și starea gingiilor se îmbunătățește.
  5. Persoane care urmează o dietă fără sare. Aparatul Air Flow utilizează un amestec abraziv care conține săruri, iar aceste persoane ar trebui să fie conștiente de acest lucru și să discute cu medicul lor stomatolog dacă procedura este potrivită pentru ei sau dacă trebuie ajustată în vreun fel.

Curățarea dinților cu Air Flow are puține contraindicații și restricții, astfel încât majoritatea pacienților pot beneficia de această procedură.

 

Cum are loc curățarea dinților?

Tratamentul în sine este nedureros și destul de confortabil. Aceasta este una dintre puținele proceduri din stomatologie care nu necesită anestezie. Curățarea profesională cu Air Flow durează până la o jumătate de oră.

CITEȘTE ȘI  Când este mai bine să vă periați dinții: înainte sau după micul dejun?

Etapele procedurii Air Flow:

    • Pacientul poartă ochelari speciali și o bonetă pentru păr pentru a evita contactul prafului abraziv cu ochii și părul.
    • Se instalează un aspirator de salivă sub limbă pentru a gestiona excesul de salivă în timpul curățării.
    • În timpul procedurii de igienă, se folosește și un aspirator dentar special, care aspiră suspensia formată în timpul funcționării.
    • Medicul stomatolog curăță dinții prin mișcări circulare, unul după altul.
    • Dacă pacientul are tartru, acesta este îndepărtat cu aparatul cu ultrasunete. De obicei, ambele proceduri sunt efectuate în combinație.
    • Se recomandă evitarea fumatului pentru câteva ore după curățare pentru a preveni îngălbenirea smalțului.

Acești pași asigură o curățare eficientă și confortabilă a dinților, oferind o igienă orală superioară și prevenind diverse afecțiuni dentare.

 

Care este prețul procedurii de Air Flow?

La clinica Omnia Dental, costul procedurii de Air Flow este de 200 de lei pentru ambele arcade. Pentru un rezultat eficient, folosim aparate de calitate, EMS (Elveția) și Kavo (Germania). De obicei, procedura de Air Flow dentar este însoțită de detartrajul cu ultrasunete, care are același preț de 200 de lei. Astfel, pentru o igienizare completă, care include Air Flow și detartraj cu ultrasunete, costul total ar fi de 400 de lei. Pentru mai multe detalii legate de costuri, consultați lista noastră de prețuri aici.

Call Now Button