Periuța de dinți este accesoriul indispensabil pentru igiena cavității bucale însă, dacă este depozitată și îngrijită incorect, devine periculoasă pentru sănătatea orală.
99% dintre pacienți încalcă cel puțin una dintre următoarele reguli:
Nu depozitați mai multe periuțe de dinți în același pahar
De obicei, într-o familie, fiecare membru își pune periuța în același pahar pentru a economisi spațiu pe raft. Însă, potrivit medicilor, fiecare persoană are propriul echilibru bacterian în cavitatea bucală, cu un raport individual între bacteriile bune și cele dăunătoare. Unele dintre acestea ajung inevitabil pe periuță. De aceea, este important ca astfel de produse de igienă să nu intre în contact unul cu celălalt.
Deci, trebuie să păstrați periuțele de dinți, chiar dacă sunt ale membrilor aceleeași familii, în recipente separate.
Această regulă este importantă mai ales în cazul famiilor cu copii. Copiii au o imunitate slabă, se îmbolnăvesc adesea din cauza bacteriilor, care nu reprezintă un pericol pentru un adult.
Păstrați periuța de dinți în poziție verticală
Un mediu umed este propice multiplicării microbilor. Apa trebuie să se scurgă pentru a permite periei de dinți să se usuce.
Nu păstrați periuța într-o carcasă
Motivul este același ca în regula anterioară. Dorind să protejăm perii de microbii din mediul extern, creăm de fapt un mediu umed și neaerisit, care este foarte favorabil pentru înmulțirea diferitelor tipuri de bacterii. Dacă trebuie să păstrați peria în carcasă în timp ce călătoriți, nu uitați să spălați în mod regulat carcasa și să o uscați bine. De asemenea, asigurați-vă că perii sunt uscați.
Nu depozitați peria într-un dulap închis
Zona de depozitare trebuie să fie bine ventilată. Este recomandat să depozitați periuța de dinți într-un loc deschis. Cel mai bine este să alegeți un loc uscat, bine luminat.
Dezinfectați regulat periuța de dinți
Vă sfătuim să dezinfectați periuța de dinți o dată pe săptămână. Scufundați periuța într-un pahar cu apă de gură antibacteriană sau alt dezinfectant (alcool) timp de 10-15 minute. Apoi clătiți-o bine!
De asemenea, există și dispozitive speciale concepute pentru sterilizarea periuțelor de dinți, care funcționează pe baza razelor ultraviolete.
Țineți periuța de dinți departe de locurile „periculoase”
Locurile periculoase înseamnă un vas de toaletă, un prosop, o perdea, o găleată cu mop etc. Aceste lucruri se află în baie, și pot conține germeni care nu ar trebui să ajungă pe perii periuței. De asemenea, păstrați produsele de îngrijire orală departe de substanțele chimice de uz casnic.
Nu uitați să schimbați peria în mod regulat
Periuța de dinți trebuie schimbată la fiecare 3 luni sau mai repede dacă perii sunt uzați. De asemenea, dacă ați răcit, peria ar trebui înlocuită. Faceți acest lucru chiar dacă credeți că peria este încă în stare bună.
Nu uitați aceste reguli simple. De asemenea, ar trebui să vă spălați bine mâinile înainte de a vă spăla dinții. Și după ce ați terminat periajul, spălați-vă bine periuța de dinți!