Caria dentară este o afectare a țesuturilor dure dentare asociată cu demineralizarea și distrugerea treptată a smalțului și a dentinei, urmată de formarea unei cavități în dinte. În absența tratamentului, cu timpul această cavitate se mărește în dimensiuni.

Stomatologia terapeutică sau restaurativă se ocupă cu tratamentul cariilor. Dacă protezele și inserarea implanturilor rezolvă problema lipsei dinților, atunci metodele de tratament restaurativ le permit dinților să-și păstreze cât mai mult posibil integritatea și frumusețea. Tratamentul în timp util și corect al cariilor este extrem de important pentru sănătatea dentară.


Cauzele apariției cariilor dentare

Caria este rezultatul interacțiunii mai multor factori: placa bacteriană, alimente (carbohidrați ușor digerabili), starea generală de sănătate, și caracteristicile organismului (în special, rezistența scăzută a smalțului la medii agresive).

Dacă luăm în considerare procesul din punct de vedere tehnic, cariile sunt cauzate de pierderea ionilor de calciu și fosfat din partea mineralizată a dintelui ca urmare a expunerii la un mediu acid. Acidul este format de microorganismele prezente în placa dentară. 

Este important de știut că tipul de dietă al unei persoane joacă un rol important în apariția cariilor. Pe baza rezultatelor a numeroase studii, s-a stabilit că consumul regulat pe termen lung de carbohidrați ușor digerabili este întotdeauna însoțit de apariția de carii dentare. Mai mult decât atât, rolul decisiv îl joacă nu cantitatea, ci durata stagnării carbohidraților în cavitatea bucală.

Bolile generale pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea procesului patologic. Mecanismul de dezvoltare a cariilor în acest caz se bazează pe o modificare a cantității de salivă, a capacității tampon a salivei, a concentrației de electroliți conținuți și a scăderii potențialului de remineralizare al smalțului.


Semnele apariției cariei dentare

Cariile debutează cu modificări ale stratului de suprafață al smalțului, manifestate ca o pată cretoasă (proces reversibil). Pe măsură ce cariile avansează, smalțul începe să se deterioreze treptat, procesul se extinde spre interior, de-a lungul joncțiunii smalț-dentină. Dacă nu se face nimic, dentina va începe să se distrugă, procesul carios se va apropia de pulpa dintelui, fibrele nervoase sensibile ale pulpei vor începe să reacționeze cu senzații dureroase la stimuli și va apărea sensibilitatea la dulce și rece.

Astfel, semnele clinice clasice ale cariilor sunt:
– decolorarea dintelui (cretos, maro sau negru). Schimbarea culorii se datorează decalcificării smalțului, expunerii dentinei, demineralizării și colorării acesteia;
– formarea unei cavități carioase în țesutul dentar;
– ”înmuierea” dentinei, identificată atunci când este examinată cu o sondă;
– durere atunci când dintele este expus la substanțe sau temperaturi iritante.

Durerea constantă indică faptul că procesul a intrat în ultima etapă și, cel mai probabil, va fi necesar nu numai un tratament terapeutic, ci și endodontic.


Stadiile cariei dentare

În dezvoltarea sa, caria parcurge 4 etape:

1. stadiul de „pată albă cretoasă”. Primul stadiu și în cazuri rare reversibil (cu ajutorul preparatelor cu fluor) al cariilor;
2. carie superficială. Se caracterizează prin afectarea smalțului. Un defect de smalț este detectat în timpul examinării, de obicei are o formă rotunjită;
3. carie medie. Afectează dentina. Defectul poate fi ușor observat;
4. carie profundă. Afectarea se extinde până în apropierea pulpei dentare. În absența tratamentului, pulpa este deteriorată ajungându-se la pulpita și, ulterior la parodontită apicală.

În prima etapă, leziunea carioasă nu se observă, iar procesul este asimptomatic. A doua, a treia și a patra etapă sunt caracterizate prin prezența unor cavități vizibile de diferite adâncimi, care se pot manifesta sub formă de sensibilitate dureroasă la substanțe chimice (dulce, acru), la temperatură (la rece sau la fierbinte) și la atingere cu obiecte metalice (ex. cu furculița).


Caria secundară

Caria secundară este caria care apare la un dinte deja tratat. Cel mai adesea se manifestă prin formarea unei margini întunecate în jurul unei obturații instalate anterior. În cazul cariilor secundare, durerea poate să nu apară. Apariția durerii este un semn al pulpitei care s-a declanșat prin evoluția cariei. Cariile secundare sunt diagnosticate de obicei în cabinetul stomatologic.

Cariile secundare au toate caracteristicile standard ale cariei dentare. Cauza cariilor secundare este formarea unui decalaj între obturație și țesuturile dure ale dintelui, care creează condiții favorabile pentru formarea unui defect carios de-a lungul marginii obturației în smalț și dentină.

O caracteristică a tratamentului cariei secundare este necesitatea exciziei unei cantități mari de țesut, prin urmare, în multe cazuri, de obicei nu este posibil să se refacă coroana dentară doar prin instalarea unei plombe. Cel mai adesea, dintele tratat este acoperit cu o coroană protetică după îndepărtarea țesutului afectat. În unele cazuri, este posibilă plasarea unei incrustații ceramice.


Metode de tratament pentru caria dentară

Tratamentul cariilor depinde de mărimea leziunii, de localizarea acesteia, de defectul estetic, precum și de o serie de alți factori, cum ar fi: numărul de dinți cariați, stadiul cariilor, prezența unei obturații plasate anterior (cariile secundare), etc. De regulă, tratamentul cariilor constă în îndepărtarea zonelor afectate ale dintelui, urmată de umplerea defectului cu material de obturație.

Atunci când vine vorba de tratarea cariilor, de cele mai multe ori pacienții sunt interesați de calitatea materialelor folosite de medicul stomatolog. Cu toate acestea, în stomatologia modernă, datorită nivelului ridicat de dezvoltare a materialelor de restaurare dentară, sunt mai importante calificările și experiența medicului, și nu marca sau producătorul materialului de obturație.

Aproape nici unul dintre compozitele moderne nu mai prezintă dezavantajele generației anterioare de materiale. Au suficientă aderență la dinte, rezistență mecanică ridicată, stabilitate bună a culorii și abraziune scăzută. În plus, varietatea paletei de materiale, atât ca culoare, cât și ca transparență, permite medicului să recreeze partea lipsă a dintelui foarte aproape de aspectul său natural.


Cum putem preveni apariţia cariilor dentare?

Oricine este interesat de menținerea sănătății dinților trebuie să știe că apariția problemelor dentare poate fi evitată luând în mod regulat măsuri de prevenire a apariției cariilor. Desigur, nu putem influența 100% apariția cariilor, dar este în puterea noastră să influențăm igiena orală. Acest lucru este suficient pentru a reduce probabilitatea de a se dezvolta un proces carios și multe alte boli dentare.

Prevenția cariei dentare poate fi realizată prin două direcții principale:

– menținerea unei stari de sănatate orală adecvate (vizite regulate la medicul stomatolog, reducerea consumului de zahăr, tehnica corectă de periaj dentar etc.);
– creșterea rezistenței țesuturilor dentare (folosirea de paste de dinți cu fluor).

De mare importanță pentru prevenția cariilor sunt sigilările șanțurilor și fosetelor, fluorizările regulate, corectarea problemelor de ocluzie.

Controalele stomatologice regulate sunt extrem de importante. Ar trebui să fie efectuate cel puțin o dată la șase luni! Recomandăm cu tărie ca pacienții noștri să viziteze regulat clinica noastră pentru examinări de rutină.

Rețineți că dacă durerea vă aduce la scaunul stomatologului, timpul și costurile financiare ale tratamentului vor fi mult mai mari!