Ce este Straumann Pro Arch?

Straumann Pro Arch este un protocol dezvoltat de Straumann pentru restaurarea completă a arcadelor dentare, bazat pe cercetările dr. Paolo Malo, care a introdus primul conceptul de proteză dentară fixată pe implanturi angulate.

Cu toate acestea, Straumann a mers mai departe și a creat o soluție mai avansată prin combinarea în protocol a bogatei varietăți de implanturi dezvoltate de brandul elvețian. Diferitele tipuri de implanturi disponibile pot fi astfel combinate pentru a rezolva până și cele mai dificile cazuri. De exemplu, utilizarea implanturilor unice ultra-scurte, pe care nici un alt brand nu le are în portofoliu, împreună cu implanturi de dimensiuni normale pentru a evita proceduri suplimentare precum aditiile osoase. În plus, implanturile Straumann sunt mai avansate tehnologic și au o suprafață hidrofilă unică, ceea ce le permite să fie utilizate cu succes și la pacienții aflați în situații clinice dificile (ex. atrofie osoasă pronunțată, parodontită, diabet zaharat, radioterapie și pacienți cu cancer.). Un alt avantaj este estetica finală, deoarece tehnica permite crearea de lucrări protetice fixe cu gingii artificiale cu dimensiuni minime.

Straumann Pro Arch folosește un număr redus de implanturi dentare: 4 sau 6. Cele din față sunt așezate vertical, paralele între ele. În zonele laterale se folosesc fie implanturi scurte sau ultrascurte, concepute special pentru zonele atrofiate ale tesutului osos, plasate drept, fie cele clasice, care sunt inserate angulat. Această dispoziție oblică a implanturilor face posibilă ocolirea formațiunilor anatomice (ex. canal mandibular, sinusuri maxilare) din apropierea zonelor atrofiate ale osului.

Dacă situația permite, o lucrare protetică temporară se poate ancora pe implanturi imediat – până la 3 zile după operație. Lucrarea finală se realizează dupa 4-12 luni— după încheierea perioadei de adaptare și osteointegrarea completă a implanturilor. Durata de viață a protezelor permanente este de la 10-15 ani sau mai mult, în funcție de design și materialele utilizate.


Care sunt beneficiile tehnologiei Straumann Pro Arch?

– se folosește un număr redus de implanturi – 4 sau 6,
– implanturile Straumann sunt fabricate dintr-un aliaj extrem de rezistent de titan cu adaos de dioxid de zirconiu – Roxolid, care permit utilizarea de implanturi cu dimensiuni mai mici pentru a evita proceduri suplimentare,
– fixarea rapidă a protezei temporare – la maxim 1-3 zile după instalarea implanturilor,
– componentele protetice special concepute pentru acest sistem asigura o etanșeizare perfectă între bonturi și implanturi.


Estetică și nivel de confort ridicate

Lucrarea protetică este creată strict individual pentru fiecare pacient. În prima etapă, pentru fabricarea unei proteze temporare, se utilizează materiale cu greutate minima (ex. acrilat, compozite), dar cu o estetică bună. În a doua etapă, la realizarea lucrărilor finale, sunt utilizate materiale cu rezistență și estetică maxime – în special, ceramică presată și dioxid de zirconiu. Dinții noi arată foarte natural, iar lucrarea este fixată în siguranță, ceea ce elimină orice disconfort.

Funcția masticatorie este restabilită 90% în prima etapă, deoarece este necesară o ușoară scădere a sarcinii pentru osteointegrarea cu succes a implanturilor și normalizarea întregului sistem dento-maxilar. După instalarea protezelor permanente, funcția masticatorie este restabilită 100%.


Încărcare imediată

Protocolul Straumann Pro Arch permite încărcarea imediată. Proteza se realizează în maximum 3 zile de la plasarea implanturilor iar funcția masticatorie poate începe imediat. Acesta este un aspect important al protocoalelor de încărcare imediată, deoarece odată utilizată proteza țesutul osos este stimulat prin presiunea masticatorie. Astfel, celulele se recuperează mai repede, ceea ce înseamnă că procesul de osteointegrare a implanturilor inserate este îmbunătățit.


Grefarea osoasă nu este necesară

Acest aspect se datorează instalării înclinate a implanturilor laterale și creșterii zonei de contact cu țesutul osos. Cele două implanturi anterioare sunt fixate vertical, deoarece există suficient os în regiunea anterioară în majoritatea situațiilor.
Dacă este totuși necesară, grefarea osoasă se realizează concomitent cu inserarea implanturilor.


Stabilitate primară ridicată a implanturilor

Stabilitatea primara ridicată a implanturilor proaspăt inserate este condiția obligatorie pentru a putea efectua încărcarea imediată a acestora. Designul si caracteristicile suprafeței implanturilor Straumann permit obținerea unei stabilități inițiale crescute, chiar si in os cu densitate redusă. Iar plasarea în unghi a implanturilor laterale contribuie și ea la creșterea rezistenței stabilității lor primare. În plus, implanturile în sine au un strat hidrofil activ (SLActive) ce oferă o mineralizare îmbunătățită și o creștere accelerată a celulelor țesutului osos pe suprafața lor.


Soluții digitale pentru risc minim de complicații

Protocolul implică utilizarea vizualizării tridimensionale a întregului proces de tratament. Arcadele dentare sunt scanate cu un scanner intraoral ultraperformant, iar imaginea obținută este suprapusă pe computer tomografia realizată în prealabil.

Astfel, alegerea poziției ideale a implanturilor, precum a și a modelului potrivit de implant, se va face atât în funcție de volumul osos disponibil, cât și de rezultatul protetic dorit. După stabilirea planului de tratament corect, se va realiza un ghid chirurgical care ajută medicul să plaseze implanturile în pozițiile prestabilite. Riscul de eroare este redus la minim, iar durata intervenției chirurgicale este scurtată semnificativ.


Straumann Pro Arch este recomandat în cazul pacientilor cu parodontoză, diabet zaharat sau radioterapie

Implanturile Straumann pot fi folosite pentru rezolvarea problemelor dentare la pacienții din grupele de risc când, din cauza tulburărilor metabolice sau pe fondul vindecării slabe a rănilor și al imunității scăzute, procesul de osteointegrare a implanturilor se îngreunează semnificativ. Suprafața implanturilor Straumann prezintă proprietăți hidrofile ridicate – după instalare, acestea sunt rapid învăluite în celule osoase noi, iar în timpul inserării nu rănesc țesutul osos. Prin urmare, reabilitarea este mai rapidă, iar riscurile sunt mai mici.


Adaptare rapidă și întreținere ușoară

Lucrarea protetică este fixată în siguranță, nu poate fi îndepărtată sau deplasată prin masticație. Se adaptează bine la gingie și nu o rănește sub sarcină. Dar, în același timp, între lucrare și gingie rămâne un mic spațiu (spațiu de spălare), suficient pentru a realiza o igienă simplă și eficientă.

Funcția masticatorie este restabilită 100%.


Indicațiile Straumann Pro Arch

– absența tuturor dinților din cavitatea bucală,
– prezența dinților bolnavi care urmează să fie îndepărtați – inserarea implanturilor se efectuează simultan,
– boală parodontală și mobilitate severă a dinților,
– prezența diabetului zaharat, radioterapie, osteoporoză minoră,
– pacienți fumători,
atrofia țesutului osos în regiunea laterală,
– volum suficient sau atrofie ușoară în regiunea frontală,
– creastă alveolară îngustă.