Implantul dentar este o intervenție chirurgicală care constă în inserarea unei rădăcini artificiale în osul maxilar în locul dintelui pierdut. După ce se integrează în os, implanturile sunt încărcate cu coroane sau proteze dentare.
Dacă este dureros să plasezi un implant dentar este o întrebare pe care pacienții o pun adesea medicului. Implantul se inserează sub anestezie, astfel încât pacientul practic nu simte nimic în timpul intervenției. După operație, durerea poate fi simțită, dar poate fi ameliorată de medicamente și dispare rapid.
Implantul dentar doare?
Este dureroasă sau nu intervenția de implant dentar? Răspunsul este nu, deoarece operația se face sub anestezie. De obicei, pentru efectuarea intervenției este suficientă anestezia locală. Se face o injecție, după care sensibilitatea zonei dispare în timpul operației. Gingiile sunt „amorțite”, iar țesutul osos nu este susceptibil la durere.
Dacă pacientul este anxios se poate apela la inhalosedare (pacientul este complet relaxat, dar încă treaz și cooperant) sau la sedare intravenoasă.
Anestezia generală este rar utilizată. Indicațiile acesteia includ reflexul exagerat de vomă, alergia la anestezia locală, tulburările psihice. Se efectuează în timpul operațiilor ample, precum plasarea de grefe osoase de mari dimensiuni, instalarea a peste 10 implanturi, etc.
Cum sunt instalate implanturile dentare?
Procesul de plasare a implanturilor dentare constă în mai multe etape:
1. Prima etapă este intervenția chirurgicală – inserarea implantului. Procedura începe cu injectarea anestezicului în zona de lucru. Gingiile sunt îndepărtate, iar în osul expus se crează cu instrumente speciale un lăcaș de dimensiunile potrivite implantului ales. Apoi, implantul este înfiletat în orificiul pregătit, se plasează un șurub de închidere care va izola interiorul implantului, iar țesuturile moi sunt suturate. Operația durează 15-30 de minute. Următoarea vizită este programată în 10 zile pentru îndepărtarea suturilor. Osteointegrarea implantului durează 2-4 luni pe maxilarul inferior și până la șase luni pe cel superior.
2. A doua etapă este instalarea bontului de vindecare. După fuzionarea cu osul maxilarului, capul implantului este expus, iar șurubul de închidere este înlocuit cu un bont de vindecare. Procedura se efectuează sub anestezie locală și nu durează mai mult de 10 minute. Bontul este instalat timp de 10-14 zile pentru a crea un contur gingival uniform.
3. Etapa protetică. Această etapă este complet nedureroasă, deoarece nu sunt necesare incizii tisulare. Bontul de vindecare este înlocuit cu un bont protetic care face legătura între implant și coroană.
Cât durează durerea după intervenție?
Dar după terminarea efectului anesteziei, se va simți un disconfort dureros, aceasta fiind o reacție normală a organismului la intervenție. În medie, durează 1-3 zile, iar intensitatea și durata depind de complexitatea operației și de numărul de implanturi instalate.
Cum putem reduce durerea?
Senzațiile neplăcute apar abia după terminarea efectului anestezicului. Pentru a le reduce, se recomandă să:
- luați medicamente antialgice și antiinflamatorii;
- evitați activitatea fizică;
- nu atingeți rana cu limba și alte obiecte;
- evitați băile fierbinți;
- limitați fumatul.
Cât durează vindecarea rănilor?
După operație, rana rămâne sensibilă timp de 1-3 zile. Are însă nevoie de îngrijire specială pentru următoarele 2-3 săptămâni:
- după întoarcerea acasă, aplicați o compresă rece în zona intervenției;
- primele ore nu se recomandă sa mergeți la culcare, altfel este posibil să vă umflați mai tare, este mai bine să stați în picioare sau să mergeți;
- puteți bea doar apă la temperatura camerei;
- înainte de a îndepărta suturile, nu consumați alimente făinoase sau mâncăruri lipicioase;
- în primele zile, băuturile carbogazoase sunt interzise;
- mestecați doar cu partea sănătoasă;
- la o zi după operație, puteți peria dinții cu o perie cu peri moi; nu folosiți periuța electrică sau irigatorul bucal.
Doare să scoateți suturile?
După 1-2 săptămâni suturile sunt îndepărtate. Nu doare, nu este necesară anestezia, se poate simți doar un ușor disconfort.
Doare instalarea bontului de vindecare?
Instalarea bontului de vindecare este nedureroasă și are loc sub anestezie. Disconfortul la purtare este minim sau inexistent.
Ce facem dacă durerea din zona implantului nu dispare?
Până la 1-3 zile, o durere mai puternică poate fi resimțită, după care este deja considerată un indicator al unei complicații apărute. Disconfortul pe termen lung este cauzat de afectarea procesului de vindecare, contaminarea microbiană.
Trebuie să contactați medicul dacă oricare dintre semnele și simptomele de mai jos persistă mai mult de 3-4 zile:
- edem;
- sângerări;
- durere puternică;
- temperatura ridicată;
- stare generală afectată.
Nu luați nimic din proprie inițiativă, trebuie să contactați medicul pentru ajutor.
Dorim să liniștim pacienții cărora le este frică de tratamentul cu implanturi dentare – aceasta este o operație nedureroasă cu un rezultat previzibil. O extracție dentară complicată poate fi mult mai traumatizantă. Dacă urmați recomandările medicului, nu există consecințe neplăcute. Chiar dacă toate etapele au avut succes, planificăm examinări preventive de 2 ori pe an. Acest lucru va ajuta la identificarea posibilelor probleme într-un stadiu incipient și la evitarea complicațiilor.