Adiția osoasă este o procedură chirurgicală folosită pentru a reface osul pierdut și pentru a induce formarea de os nou. Scopul adiției osoase este pentru a oferi o bază solidă viitoarelor implanturi dentare, a mări zonele de os deteriorate și lipsă, și pentru a facilita creșterea de os nou

În majoritatea cazurilor, această procedură de creștere a volumului osos se realizează pentru a îndeplini condițiile pentru instalarea corectă și de înaltă calitate a implanturilor dentare.

Grefa osoasă funcționează ca o platformă sau un cadru pentru ca osul natural adiacent să crească. Peste mai multe luni, osul pacientului va înlocui materialul de adiție, care în cele din urmă este descompus și resorbit de corp.

De ce apar pierderile osoase?

Există numeroase motive pentru care apar pierderi osoase. Unele dintre cele mai frecvente sunt:

  • • boala parodontală (boala gingiilor) – Boala parodontală afectează atât gingia cât și țesutul osos, iar dinții devin, astfel, mobili și instabili.
  • • extracția traumatică a dinților
  • • infecții – infecțiile netratate de la nivelul gurii pot produce pierdere osoasă în timp
  • pierderea de mult timp a dinților

 

Ce tipuri de materiale sunt folosite pentru adiția osoasă

Ca material osos pentru adiții, se folosesc următoarele tipuri:

Autogrefa (grefa autologă) – material osos preluat de la pacient (Os propriu al pacientului)
O autogrefă folosește osul preluat din alt loc din corpul pacientului. Siturile (locurile) tipice includ piciorul, șoldul, bărbia sau maxilarul. Deși acest lucru necesită o procedură chirurgicală suplimentară pentru recoltarea osului, se elimină riscul de respingere sau orice alte reacții adverse.
De asemenea, osul recoltat este viu, ceea ce înseamnă că are anumite elemente celulare care vor ajuta la creșterea producției de os nou. 

Alogrefa (grefa preluată de la un donator) – os dîntr-un organism similar genetic
O alogrefă folosește oase extrem bine de prelucrate, prelevate de la un donator și care pot fi uscate și congelate, iradiate sau tratate chimic pentru a asigura siguranța acestuia. Este testat extensiv pentru a elimina riscul de contaminare. Ca și xenogrefa, alogrefa va oferi suport corpului dvs. să crească noi celule osoase, dar nu poate produce celule noi singură.

Xenogrefa (grefa de origine animală) – De mulți ani cea mai folosită xenogrefă este osul bovin. Este sterilizat și prelucrat pentru a reduce la minimum infecția. Grefa este plasată pentru a acționa ca un „menținător biologic de spațiu”. Inițial, previne mecanic colapsul țesuturilor înconjurătoare, indiferent dacă acesta este țesut osos sau țesut moale. Apoi, printr-un proces numit „regenerare tisulară ghidată”, corpul uman este păcălit biochimic să recunoască grefa ca os natural și în timp se resoarbe și o înlocuiește cu os propriu.

Aloplastică (Grefa artificială) – Un material sintetic biocompatibil
Grefa aloplastică este o grefă fabricată din materiale complet sintetice. Materialele sintetice de adiție osoasă sunt extrem de sofisticate și conțin o varietate de substanțe diferite. Pot avea o combinație de colagen, proteine și factori de creștere, care sunt concepute pentru a ajuta la promovarea formării de noi celule osoase și pentru a promova vindecarea.

Adiția osoasă se poate realizează si cu ajutorul unei membrane speciale, care este necesară pentru izolarea materialului osos adiționat de țesuturile moi. Aceasta este așezată peste materialul de adiție și creează un contur uniform pentru formarea crestei alveolare. Se folosesc două tipuri de membrane:

  • • absorbabile (resorbabile), care nu necesită o procedură de îndepărtare;
  • neabsorbabile, din titan, care trebuie scoasă după 3-9 luni de la instalare.

 

Adiția osoasă: perioada postoperatorie

Durata perioadei de recuperare după intervenție depinde de mai mulți factori: caracteristicile individuale ale corpului pacientului, metoda utilizată, materialele utilizate, experiența medicului și gradul de complexitate al operației. În medie, vindecarea gingiilor durează de la o săptămână la 10 zile.

Pentru o vindecare mai rapidă și mai eficientă, este necesar să se respecte recomandările medicului.

În primele 24 de ore de la operație, mâncați alimente moi si la temperatura camerei.

În prima săptămână după operație se recomandă întreruperea fumatului, evitarea alimentelor tari, efortului fizic, sauna sau băile fierbinți, folosirea dușului bucal. De asemenea, evitați băuturile carbogazoase sau cele alcoolice.

Dacă este necesar aplicați o compresă rece pe obraz, care va reduce umflătura. Încercați să mâncați pe partea opusă a intervenției.

Este normal ca unele bucăți foarte mici din grefă să fie dislocate. Se vor simți ca niște granule mici în gură. Nu este motiv de îngrijorare – cea mai mare parte a materialului de adiție va rămâne pe loc.

Aveți grijă să minimizați orice fel de traumă în zonă. Clătiți foarte ușor și fără presiune gura, și periați foarte atent dinții, în special cei din apropierea zonei operate. Dacă purtați o proteză provizorie, încercați să evitați contactul între aceasta și locul adiției. Dacă considerați că pune o forță excesivă pe zona operată, contactați medicul.

Pe lângă analgezice, medicul va prescrie antibiotice, pentru a evita posibile infecții.

Eficacitatea implanturilor dentare ulterioare depinde de vindecarea corectă. Pentru ca țesutul osos să prindă rădăcina, pot fi necesare câteva luni de reabilitare. Abia după aceasta, medicul va insera implanturile.


Posibile complicații

De regulă, după operația de adiție osoasă, există o mare probabilitate să apară unele dureri de scurtă durată în zona în care a fost efectuată operația. Edemul și durerea după operație sunt fenomene normale, însă ele precum și sângerarea ușoară și o ușoară creștere a temperaturii corporale, nu trebuie să persiste mai mult de 2-3 zile.

Adiția osoasă este o procedură dentară sigură și are un nivel scăzut de risc pentru complicații. Cu toate acestea, există anumite riscuri de care fiecare pacient trebuie să fie conștient, pot să apară:

  • • Infectarea plăgii și a țesuturilor înconjurătoare. În această situație, pacientul poate acuza: dureri severe; umflare semnificativă; roșeața gingiilor; scurgeri purulente; febră. Consultarea unui medic ar trebui să fie imediată.
  • • Sângerări abundente
  • • Complicații de la anestezie
  • • Respingerea grefei
  • • Expunerea membranelor
  • Sinuzită acută sau purulentă

Pacienții care fumează sau au diabet, de exemplu, prezintă un risc crescut de apariție a complicațiilor în cazul grefei osoase. Alți factori de risc includ vârsta și alte afecțiuni medicale.