Piezochirurgia este o metodă modernă de a efectua operații chirurgicale minuțiuase și precise folosind un bisturiu cu ultrasunete. Caracteristică de bază a acestei tehnologii este efectul atraumatic asupra țesuturilor dure (oase) și absența completă a impactului asupra celor moi.

Piezochirurgia este o alternativă la metodele chirurgicale tradiționale.

Principalele avantaje ale piezochirurgiei sunt invazivitatea scăzută și rezultatele previzibile ale tratamentului.


Ce este piezochirurgia și care sunt avantajele sale?

În timpul intervențiilor chirurgicale se folosește un dispozitiv special numit piezotom. Acesta este un bisturiu cu ultrasunete care taie țesutul dur, dar lasă țesuturile moi neatinse. Cu ajutorul piezochirurgiei, se efectuează extracția atraumatică a dinților și alte proceduri chirurgicale.

Piezotomul primește impulsuri electrice pe care le transformă în unde ultrasonice și le transmite unor anse metalice speciale, adaptate ca forma procedurilor efectuate. Frecvența vibrațiilor ultrasonice este ridicată, dar amplitudinea este scăzută. Această proprietate este factorul cheie în efectul său blând asupra țesuturilor.

Selectivitatea tisulară

Ultrasunetele acționează exclusiv asupra țesuturilor dure deoarece acestea au un grad de elasticitate extrem de redus, și se opun atingerii anselor. 

Gingiile, nervii și vasele de sânge (țesuturile moi) sunt elastice, și astfel ele doar se comprimă la atingerea anselor, pentru ca apoi sa revină la forma inițială. Prin urmare, țesuturile moi nu sunt rănite.

Prevenirea supraîncălzirii țesuturilor

Pentru a preveni încălzirea țesuturilor biologice și pentru a curăța zona de lucru, se folosește o soluție salină răcită. Un sistem de siguranță încorporat asigură oprirea piezotomului atunci când soluția de irigare se epuizează. Sistemul de răcire reduce probabilitatea de arsuri și osteonecroză.

Sângerare redusă

Datorită efectului de cavitație, sângerarea este minimă. În timpul lucrului, se formează bule care limitează fluxul de sânge. Această caracteristică explică gradul redus de sângerare din timpul operației și perioada de vindecare rapidă.

Clinica noastră folosește piezotomul NSK VarioSurg 3, fabricat în Japonia. Dezvoltările unice brevetate ale companiei sporesc și mai mult eficiența, acuratețea și ușurința în utilizare.

Reglare automată a puterii

Aparatul reglează frecvența de vibrație în funcție de densitatea și structura țesutului pe care îl întâlnește ansa. Acest lucru previne expunerea inutilă și reduce riscul de rănire.

Intervenții rapide

În comparație cu chirurgia convențională, piezochirurgia este de două ori mai rapidă și nu necesită timp pentru a proteja țesuturile moi.

Vindecare accelerată

Recuperarea este cu 25-30% mai rapidă, confortabilă și fără riscuri de infecție, umflături, hematoame și necroză tisulară.

Iluminat incorporat

Vârful dispozitivului este echipat cu un sistem optic puternic. Acest lucru asigură o vizibilitate îmbunătățită a zonei chirurgicale pentru chirurg și siguranță pentru pacient.

Siguranță

Când se lucrează cu instrumente clasice, de exemplu, freze, există probabilitatea complicațiilor datorată supraîncălzirii țesuturilor. In cazul piezotomului, sistemul de siguranță încorporat furnizează soluție salină pentru răcirea țesuturilor. Acest lucru asigură eliminarea aproape completă a riscului de osteonecroză asociat cu supraîncălzirea.


Indicațiile piezochirurgiei

De obicei, atunci când se efectuează proceduri chirurgicale, stomatologii folosesc bisturie, freze și uneori instrumente mai masive și traumatice. Sunt eficiente, dar greu de utilizat; medicul necesită un nivel ridicat al abilităților manuale.

Piezotomul este complet lipsit de dezavantajele instrumentelor chirurgicale clasice și minimizează traumatismele, chiar și la cele mai complexe operații. Trusa include un set de anse care diferă ca formă și scop pentru diferite intervenții chirurgicale.

Există multiple indicații pentru utilizarea sa.

Extracție dentară

În timpul extracției folosind metoda obișnuită, apar adesea traumatisme ale țesuturilor din jur dintelui de extras. În timpul extracțiilor complexe, în care dinții sau rădăcinile nu sunt poziționate tipic, poate fi necesară segmentarea dintelui și a rădăcinilor. Pentru a face acest lucru, stomatologii folosesc freze dentare. Ca urmare, probabilitatea de sângerare și durere în perioada postoperatorie este mare. În plus, cu metoda clasică de extracție a dintelui, apare adesea o fractură a alveolei osoase, care poate necesita adiție osoasă.

Piezochirurgia, folosind microvibrații, separă ușor dintele de țesuturile din jur, ceea ce permite îndepărtarea acestuia fără traumatisme.

Îndepărtarea chisturilor/granuloamelor

Chisturile și formațiunile similare sunt îndepărtate printr-o gaură creată în osul maxilar de dentist în dreptul vărfului rădăcinii. Când se crează o fereastră și se efectuează manipulări folosind instrumente clasice, există riscul de deteriorare a țesuturilor moi și dure și de rupere a chistului.

Cu ajutorul ultrasunetelor, este posibilă îndepărtarea chistului fără a traumatiza rădăcinile dentare, chiar dacă acestea sunt curbate, se extind în sinusul maxilar etc. În același timp, integritatea chistului este păstrată și nu există riscul de infectare a țesuturile din jur.

Adiția osoasă

Acesta este un termen colectiv pentru mai multe tehnici. Unele proceduri implică colectarea propriului țesut osos și transplantarea sa. Atunci când se utilizează tehnici de piezochirurgie, o astfel de manipulare poate fi efectuată cu traume minime și perioada de reabilitare poate fi scurtată.

Datorită utilizării unui piezotom, medicul dentist are posibilitatea de a ajunge în cele mai inaccesibile locuri și de a face tăieturi precise, fără a deteriora țesuturile moi, terminațiile nervoase și vasele de sânge.

Sinus lift

Sinus liftul este un tip de adiție osoasă care se efectuează la maxilarul superior. În timpul operației, membrana sinusului maxilar este ridicată, iar spațiul rezultat este umplut cu material de grefă osoasă. La utilizarea instrumentelor clasice, există riscul de perforare a membrane sinusale și alte complicații, despre care medicul stomatolog vă va avertiza cu siguranță.

Un aparat piezo este o opțiune de tratament care elimină complet riscul de deteriorare a țesuturilor moi chiar și atunci când se lucrează cu o anatomie complexă.

Piezochirurgia este, de asemenea, utilizată pentru îndepărtarea implanturilor, precum și în tratamentul complex al periimplantitei și a altor posibile complicații după inserarea implanturilor dentare.

În general, tehnica poate fi folosită pentru orice tip de operație pe zona maxilo-facială.