Stomatologia modernă permite în multe cazuri să se evite extracția dinților, dar cu toate acestea, extracția dentară este uneori necesară.
O extracție dentară trebuie efectuată doar în ultimă instanță, atunci când alte metode de salvare a dintelui nu mai sunt posibile sau când dintele poate provoca alte complicații mai grave.
Medicii noștri încearcă să salveze dinții chiar dacă aceștia par pierduți, folosind diverse metode de tratament și restaurare. Este important să amintim că un dinte natural este mai bun decât cel mai minunat dinte artificial, așa că un bun dentist încearcă totul pentru a păstra dinții naturali pe arcadă.
Cu toate acestea, există o serie de cazuri când extracția dinților este inevitabilă, de exemplu: carii dentare profunde ce au distrus mare parte din dinte, infecții care nu pot fi îndepărtate altfel, fractura unui dinte sau a rădăcinii acestuia, etc.
Îndepărtarea dinților la clinica Omnia Dental este efectuată rapid și fără complicații de către medici experimentați care folosesc anestezice de înaltă calitate. Înainte de a fi îndepărtat, se efectuează obligatoriu o radiografie a dintelui bolnav pentru a se asigura că acesta nu poate fi salvat.
Majoritatea pacienților preferă să înlocuiască dinții pierduți cu implanturi dentare. De aceea, pentru a preveni pierderea de volum osos esențial pentru implanturi, în multe cazuri, după extracție se recomandă plasarea unei grefe de os în alveola rămasă goală.
Când trebuie extras un dinte?
Cel mai adesea, dinții trebuie îndepărtați din cauză că pacientul i-a neglijat, a amânat vizita la dentist și au ajuns într-o stare gravă.
În unele cazuri, extracția dinților se efectuează pentru a evita complicații mai grave. De exemplu, dacă dinții pot provoca chisturi, inflamații sau nevrite. Dacă un dinte rănește în mod constant limba sau mucoasa obrazului sau interferă cu o mușcătură normală, este de asemenea mai bine să îndepărtați un astfel de dinte. Când se montează o proteză detașabilă, uneori devine necesară îndepărtarea dinților, dar pentru aceasta trebuie să existe indicații stricte.
Principalele indicații pentru care un pacient are nevoie de extracția dinților sunt:
– Infecții severe, adesea purulente ale dinților.
– Dinți puternic afectați de carii, care au distrus grav coroana dintelui, atunci când restaurarea dintelui este imposibilă.
– Dinți incluși sau semiincluși
– Dinți afectați de boală parodontală avansată
– Incapacitatea sau ineficiența tratamentului de canal.
– Fractura rădăcinii dintelui.
– Merită să îndepărtați molarii de minte, dacă nu erup în mod corect, rănesc țesuturile înconjurătoare, sunt localizați incorect, sunt afectați de carii și sunt dificil de accesat pentru tratament.
– Dinții pot fi îndepărtați și din motive ortodontice.
Tipuri de extracție dentară
În majoritatea cazurilor, extracția dentară este o manoperă relativ simplă, fără disconfort pentru pacient. Există însă situații în care extracția presupune manopere complexe, și trebuie efectuată doar de către medici chirurgi. Astfel de extracții sunt de regulă urmate de o perioadă de disconfort mai mare pentru pacient, cu simtome precum umflături, durere, vânătăi, dificultate la deschiderea gurii și la masticație, etc. Este important de reținut că toate aceste simptome vor trece, și viața va reveni la normal.
Extracția molarilor de minte
Îndepărtarea molarului de minte poate fi necesară din mai multe motive. Unul dintre cele mai frecvente este distrugerea dintelui de către carii profunde. Îndepărtarea unui dinte, care de fapt nu participă la funcția masticatorie, este mai oportună decât tratarea acestuia. Al doilea motiv cel mai frecvent pentru extracția molarului de minte este localizarea incorectă, și anume, înclinarea sa spre dintele vecin. Acest lucru cauzează nu numai diferite boli ale dintelui vecin, ci și posibile deplasări ale dinților de pe întreaga arcada.
Se știe că erupția unui molar de minte este adesea însoțită de diverse complicații. Dacă medicul dentist a observat vreo patologie, el poate recomanda îndepărtarea dintelui chiar înainte de erupția sa completă. Foarte des, o astfel de operație ajută la menținerea sănătății gingiilor și a dinților adiacenți, precum și la evitarea unor posibile probleme pe viitor.
Dacă medicul dentist insistă că îndepărtarea molarului de minte este necesară, cel mai bine este să fiți de acord și să urmați sfatul acestuia.
Extracția complicată a dinților
În cazurile în care un dinte ce nu poate fi salvat are rădăcinile poziționate incorect, foarte curbe, sau în apropierea unor structuri anatomice importante (ex. canalul mandibular, sinusul maxilar), este necesar să se efectueze o extracție complexă. Această procedură este efectuată sub anestezie numai de către un chirurg dentist cu experiență.
De multe ori, un astfel de dinte nu poate fi extras întreg, și este secționat în fragmente, iar apoi fiecare fragment este îndepărtat separat.
Deseori, în aceste cazuri, este prescris, pe lângă indicațiile clasice, și tratamentul cu antibiotice.
Îndepărtarea dinților incluși
Dinții incluși sunt dinți care, din diverse motive, nu pot erupe de la sine și rămân „blocați” parțial sau în totalitate în osul maxilar. Foarte des, această problemă se întâlnește în cazul molarilor de minte. Îndepărtarea unui dinte inclus este o procedură destul de complicată și este efectuată numai de chirurgi experimentați. Constă din mai multe etape. În cazuri deosebit de dificile, timpul total al extracției poate ajunge până la trei ore.
Specialiștii noștri au suficiente calificări și experiență pentru a face față acestei proceduri fără complicații pentru pacient.
Îndepărtarea rădăciniilor dinților
Îndepărtarea rădăcinii dintelui este necesară în cazul în care coroana dentară este în mare parte distrusă, iar rădăcina nu poate susține din varii motive un pivot radicular.
Extracția rădăcinii dentare poate fi atât simplă, cât și complexă. Dacă osul care înconjoară rădăcina dintelui este parțial rezorbit, atunci îndepărtarea acestei rădăcini nu este deloc dificilă. Cu toate acestea, dacă rădăcina este situată adânc în alveolă, atunci îndepărtarea sa este asociată cu anumite dificultăți.
Rădăcinile dentare sunt îndepărtate cu ajutorul unor instrumente speciale, numite elevatoare. Dacă îndepărtarea în acest mod este imposibilă, atunci rădăcina este secționată și extrasă pe bucăți.
Ce trebuie să facă pacientul înainte de extracția dinților?
Înainte de programare, trebuie să mâncați bine. Persoanele care nu mănâncă înainte de o intervenție, oricât de simplă ar fi aceasta, sunt mai anxioase și mai predispuse la stări de amețeală și leșin după efectuarea anesteziei. În plus, timp de câteva ore după extracție nu veți putea mânca.
Este obligatoriu să aveți făcută o radiografie a dintelui de extras. În general, recomandăm o ortopantomogramă (OPG), iar în cazuri mai complexe o CT (computer tomografie).
Dacă extracția nu este o urgență – este recomandabil să efectuați o igienizare profesională pentru a îndepărta placa dentară și tartrul. În acest caz, vindecarea va merge mai repede și se evită posibile complicații.
Dacă se suspectează o reacție alergică la anestezic, trebuie efectuate teste de alergie.
Gestionarea durerii în timpul extracției dinților
Anestezia modernă permite ca procedura de extracție a dinților să fie absolut nedureroasă. După o extracție dificilă, pacientul poate prezenta dureri, dar această problemă este rezolvată cu analgezice eficiente și sigure.
În majoritatea cazurilor se folosește anestezie locală – este suficient ca să nu simțiți durerea.
Chiar înainte de injectare, locul injectării este tratat cu un gel anestezic special, astfel încât să nu simțiți nimic.
Medicamentele anestezice moderne au un efect analgezic puternic, sunt sigure (unele nu traversează nici măcar bariera placentară dintre mamă și făt). Tipul de medicament este selectat de către medic în mod individual. Asigurați-vă că vă avertizați medicul despre alergiile existente la medicamentele și despre bolile pe care le aveți. Astfel pot fi evitate complicații grave.
Când nu se poate scoate un dinte?
Nu există contraindicații absolute pentru extracția dentară. Cu toate acestea, în cazul unor boli sau situații, intervenția ar trebui amânată și ar trebui efectuată o pregătire preliminară adecvată. Contraindicațiile temporare pentru extracția dentară sunt:
– boli cardiovasculare în timpul unei exacerbări;
– boli acute ale rinichilor, pancreasului;
– hepatită infecțioasă (acută și exacerbare);
– boli de sânge care se manifestă cu simptome hemoragice;
– boli infecțioase acute;
– boli ale sistemului nervos central;
– boli mintale în timpul unei exacerbări;
– sarcină;
– radioterapie;
– dinți situați în zona unei tumori maligne;
– femeile în timpul sângerărilor menstruale – riscul de sângerare crește.
Sfaturi de îngrijire după extracția dentară
În funcție de trauma produsă în urma extracției, pacientul poate simți o ușoară umflare în zona de extracție pentru o perioadă de timp. Pentru a elimina umflătura, o compresă rece trebuie aplicată pe obraz.
După îndepărtarea unui dinte, rămâne un cheag de sânge în alveolă, pe seama căruia se va produce vindecarea. Prin urmare, pentru a nu-l îndepărta din alveolă, în primele zile după extracție nu trebuie să scuipați sau să clătiți gura cu forță. De asemenea, trebuie să evitați consumul de alimente și băuturi prea reci sau fierbinți, și de băuturi carbogazoase.
După ce un dinte a fost extras, este imperativ să urmați câteva precauții pentru a preveni complicațiile:
– După 20-30 de minute, scoateți compresa pe care medicul a aplicat-o pentru a opri sângerarea.
– Abțineți-vă de la consumul de alimente timp de 2-3 ore după extracție. Puteți bea, cu grijă, apă la temperatura camerei.
– Dacă doriți să preveniți apariția durerii, este mai bine să luați analgezice (de ex. nurofen) chiar înainte ca anestezia să dispară.
– Nu trebuie să vă angajați în activități care necesită un efort semnificativ.
– Este mai bine să mestecați alimentele pe partea opusă extracției.
– În prima zi este bine să consumați doar alimente moi și lichide, abțineți-vă de la consumul de alimente calde sau reci.
– În prima zi este mai bine să nu vă spălați dinții, apoi pentru o vreme ar trebui să folosiți o perie moale și să încercați să nu periați zona de extracție.
– În primele zile, trebuie să vă abțineți de la clătirea gurii cu ape de gură.
– Pentru 3 zile, excludeți alimentele calde, condimentate și dure, băuturile calde. Acest lucru poate deteriora cheagul de sânge care s-a format în alveolă.
– Nu atingeți locul de extracție cu limba sau obiecte, nu încercați să curățați alveola de sânge, nu vă clătiți gura, nu aplicați unguente și nu folosiți remedii populare, chiar dacă credeți că este necesar.
– În ziua următoare după extracție, respectați igiena cavității, spălați-vă pe dinți cu o cantitate minimă de pastă de dinți, evitând locul de extracție.
– Dacă aveți boli cardiovasculare, trebuie să vă monitorizați tensiunea arterială. O creștere a tensiunii poate provoca sângerări din alveolă.
– În caz de extracții complicate, traumatizante, intervenția va fi urmată de o umflatură mai mare în zonă. Pentru a reduce inflamația puteți aplica pe obraz, în zona dintelui extras, o compresă rece, precum o sticlă cu apă rece din frigider.
– În prima zi, puteți aplica compresa rece de 3-4 ori timp de 15 minute, cu un interval de 45 de minute între fiecare aplicare.
După extracție, nu se recomandă să:
– încălziți sau să aplicați căldură la locul extracției
– mâncați în primele 2-3 ore (puteți bea, dar nu fierbinte)
– faceți o baie fierbinte (puteți face un duș cald)
– atingeți rana cu limba
– deschideți larg gura și să faceți mișcări mimice active, pentru că dacă au fost făcute suturi, acestea se pot desface
– fumați
– consumați alcool
Respectați cu strictețe toate indicațiile medicului. Luați toate medicamentele prescrise strict conform schemei. Dacă aveți vreun disconfort, consultați imediat un medic.
Ce consecințe neplăcute pot apărea după extracția dinților?
– Durerea este posibilă în zona rănită timp de câteva ore după extractie. Dacă după 6 ore mai simțiți durere puternica, trebuie să consultați un medic.
– În zona extracției, este posibilă umflarea țesuturilor moi ale feței sau apariția de vânătăi, mai des după o extracție complexă. Aceasta nu este o complicație, dar trebuie monitorizată îndeaproape. Dacă umflătura crește, consultați imediat un medic.
– Deschiderea gurii poate durea câteva zile după intervenție. Acest lucru este normal, mai ales după îndepărtarea molarilor de minte. Dacă durerea persistă mai mult de 4 zile sau crește, sunați imediat medicul.
– În ziua extracției, seara, temperatura poate crește la 38 de grade Celsius. Acesta este răspunsul normal al organismului la inflamație. Dacă dimineața temperatura nu revine la normal sau fluctuează câteva zile la rând, consultați imediat un medic.
Dacă după 2-3 zile apar dureri severe în zona extracției, temperatura crește, apare respirația urât mirositoare, umflatura, consultați imediat un medic!
Cea mai frecventă complicație după extracția dinților este alveolita (inflamația alveolei). Aceasta poate să apară dacă în alveolă cheagul de sânge ce asigură vindecarea nu s-a format sau a fost îndepărtat. Simptomele alveolitei sunt dureri surde sau acute ce apar la câteva zile după procedură. În acest caz trebuie sa contactați de urgență medicul.