Implantul dentar poate fi mai costisitor decât variantele clasice de tratament. Orice pacient care decide să urmeze tratamentul cu implanturi dentare dorește ca acesta să meargă fără complicații, iar implanturile și lucrările de pe implanturi să reziste tot restul vieții.
Cât rezistă un implant dentar? Durata de viață a implanturilor este determinată de calitatea implantului în sine, de nivelul de calificare al medicului, de volumul de os disponibil pentru inserarea implantului, și de starea de sănătate a pacientului.
O igienă orală riguroasă, vizitele regulate la dentist și respectarea tuturor recomandărilor medicului sunt cheia utilizării confortabile și pe termen lung a implanturilor dentare.
Cât ține în medie un implant dentar?
Durata de viață a unui implant dentar variază foarte mult în funcție de o gamă largă de factori.
Majoritatea brandurilor de calitate prezintă o rată de supraviețuire a implantului de peste 97% pe o perioadă 5 ani de la momentul inserării. Însă, această perioadă se poate prelungi semnificativ, până la 15-25 de ani sau chiar toată viața, în funcție de condițiile individuale.
Durata de viață a unui implant în cavitatea orală nu trebuie confundată cu durata de garanție oferită de producători. Această garanție se referă la rezistența implantului în sine, nu și la perioada în care implantul este prezent și funcțional în cavitatea bucală.
Așadar, pentru a obține o perioadă de viață cât mai îndelungată, este de dorit să alegem implanturi dentare de calitate, de la un brand cunoscut, cu rezultate dovedite clinic și prin studii de-a lungul anilor. În plus, lucrările protetice susținute de implanturi trebuie să fie confecționate din materiale de calitate, și să fie corect adaptate ocluziei dentare (mușcăturii) și țesuturilor înconjurătoare.
De asemenea, este imperativ să urmăm cu strictețe indicațiile medicului curant. Vizitele constante la cabinetul stomatologic, și o igienă constantă și corectă sunt cheia pentru a menține implanturile dentare chiar și toată viața.
Recomandăm pacienților noștri implanturile Straumann. Straumann este în prezent cel mai titrat producător de implanturi dentare de pe piață. Printre avantajele produselor Straumann se numără: garanție pe viață, protecție împotriva falsificării, rata de supraviețuire de 99,3%.
Tratamentul de suprafață a implanturilor Straumann (SLA surface) asigură o biocompatibilitate sporită și stimulează fuzionarea implantului cu osul înconjurător. Proprietățile bioactive ale învelișului reduc semnificativ timpul de vindecare al implantului.
Ce factori afectează durata utilizării implanturilor dentare?
Durata de viață a implanturilor dentare depinde de:
– sistemul de implantare selectat;
– volumul de os disponibil;
– experiența medicului – plasarea implantului în poziția corectă, alegerea corectă a dimensiunii implantului;
– starea de sănătate a pacientului;
– respectarea recomandărilor medicului înainte și după operație;
– respectarea indicațiilor medicului după încărcarea implanturilor cu lucrări protetice;
– igiena orală;
– vizitele frecvente la medic pentru igienizările profesionale;
– semnalarea imediată a oricăror probleme (ex. inflamație, sângerări, etc.) observate în zona implanturilor. Eliminarea cât mai timpurie a cauzelor acestor probleme este esențială pentru durata de viață a implanturilor. Chiar dacă par minore, în timp, se poate produce distrucția țesuturilor de susținere a implantului, urmată implicit de pierderea implantului.
Producătorul
Cele mai durabile sunt implanturile dentare recunoscute, din sectorul premium. Rata de supraviețuire depășește 99%. Astfel de indicatori sunt atinși datorită:
– tratamentului de suprafață – suprafața implantului este protejată de un strat suplimentar de material biocompatibil, are micropori în care crește țesutul osos, iar acoperirea cu minerale accelerează osteointegrarea;
– formei și dimensiunilor implantului – implanturile de calitate sunt special concepute pentru a se „infileta” în os fără a provoca traumatizarea acestuia; în prezent, există implanturi de foarte mici dimensiuni special concepute pentru pacienții cu pierderi mari de os, care prezintă rate de supraviețuire similare implanturilor de dimensiuni standard;
– investițiilor constante în cercetare și dezvoltare – producătorii de implanturi premium colaborează cu centrele dentare, unde cercetează temeinic evoluțiile tratamentelor;
– garanție pe viață – bazată pe experiența acumulată în timp și pe rezultatele studiilor clinice un număr de producători de implanturi dentare premium oferă garanție pe viață produselor lor.
Implanturile dentare bugetare sunt inferioare în ceea ce privește puritatea materialului. Un implant cu o configurație prost concepută sau cu microparticule la suprafață va provoca mai des respingerea.
La clinica Omnia Dental utilizăm sistemul Straumann, care aparține segmentului premium și îndeplineste toți parametrii de calitate. Acest lucru minimizează riscul de respingere a implantului.
Nivelul de pregătire al medicului
Succesul tratamentului cu implanturi dentare depinde și de experiența și calificările medicului implantolog. El trebuie să ia în considerare toate particularitățile individuale ale pacientului și să decidă cea mai corectă abordare:
1. dacă tratamentul cu implanturi este cel mai potrivit
2. ce formă și dimensiuni să aibă implanturile
3. poziția optimă în care trebuie inserate implanturile
4. dacă sunt necesare adiții osoase
5. la ce perioadă după inserare să fie încărcate implanturile cu lucrări protetice
Când se planifică lucrările protetice, este important să se ia în considerare:
1. starea cavității bucale, prezența focarelor cronice de infecție;
2. volumul, densitatea țesutului osos în zona implantării planificate;
3. caracteristicile implanturilor;
4. caracteristicile designului protetic;
5. sarcina asupra implanturilor și asupra dinților antagonisti.
Operația de inserare a implanturilor dentare se face cel mai bine în clinici dentare specializate, de către o echipă medicală profesionistă. Este important ca clinica să colaboreze cu producători renumiți de instrumente și materiale, și ca medicii și asistentele să respecte riguros regulile de asepsie. Un indicator informativ al nivelului ridicat de calitate la serviciilor oferite de clinică este prețul acestor servicii.
Starea de sănătate a pacientului
Stabilitatea implanturilor poate fi afectată în mod negativ de bolile care au apărut la pacient la ceva timp după operație, de exemplu:
– diabet;
– boli cardiovasculare;
– tulburări imune;
– cancer etc.
Aceste boli afectează procesele metabolice din corp, inclusiv ale oaselor maxilarului și ale gingiilor. Ele pot servi ca un impuls pentru dezvoltarea inflamației.
Respectarea regulilor de igienă înainte și după operație
Atunci când se planifică o intervenție de implant dentar, medicul îi oferă pacientului o serie de recomandări cu privire la igiena orală, care trebuie respectate cu strictețe, deoarece lipsa acesteia afectează viața implanturilor. Placa bacteriană și resturile alimentare sunt un teren propice pentru reproducerea microbilor care pot pătrunde în zona operată și pot provoca inflamații.
După intervenție, este necesară o igienă regulată și corectă. Bacteriile se „adună” pe dinții naturali sau artificiali. În absența igienei, înmulțirea microbilor poate provoca inflamația gingiilor în jurul implantului și, ulterior, a țesutului osos, care va duce la pierderea implantului.
Cum puteți prelungi durata de viață a implanturilor?
Prin menținerea unei stări de sănătate optime a cavității orale, se asigură implanturilor o durată de viață mai îndelungată. Prin urmarea unor reguli simple, puteți să vă bucurați de implanturile dvs. chiar și toată viața.
Igienă îmbunătățită. Spălați-vă bine dinții de două ori pe zi, folosiți perii interdentare sau un irigator bucal, îndepărtați resturile alimentare din spațiile interdentare după mese, clătiți-vă gura și preveniți bolile gingivale.
Renuțarea la fumat. Fumatul încetinește procesele metabolice din țesutul gingival, crește riscul de respingere a implantului.
Evitarea alimentelor dure și a obiceiurilor vicioase. Alimentele dure pot da naștere unor forțe masticatorii excesive, ce se vor manisfesta nociv la nivelul țesuturilor de susținere a implanturilor dentare. După inserarea implanturilor dentare, ca și după încărcarea acestora cu lucrări protetice, se recomandă evitarea alimentelor dure. De asemenea, sunt interzise obiceiurile nocive, precum deschiderea sticlelor cu dinții, mușcarea creioanelor etc.
Curățare profesională. Este necesar să vizitați regulat medicul dentist pentru a îndepărta placa și tartrul, precum și pentru a examina starea cavității bucale.