Plasarea unui implant dentar presupune o procedură chirurgicală. Ca orice altă operație, are o serie de contraindicații și adesea problemele de sănătate împiedică pacientul să obțină zâmbetul dorit. Până de curând, diabetul zaharat era considerat o contraindicație absolută pentru implantare. Dar dezvoltarea tehnologiei medicale și a stomatologiei moderne deschid noi oportunități pentru persoanele cu această boală.
Pentru a trage concluzii cu privire la posibilitatea inserării implanturilor dentare la pacienții cu această afecțiune, trebuie mai întâi să înțelegeți influența diabetului asupra organismului și asupra cavității bucale.
Ce este diabetul zaharat?
Diabetul zaharat este o afectare a sistemului endocrin ce constă în producția insuficientă de insulină – hormon secretat de pancreas ce reduce nivelul glucozei din sânge. Ca urmare, există o tulburare a metabolismului glucidic și o creștere semnificativă a concentrației de glucoză din sânge. Nivelurile ridicate de zahăr afectează negativ bunăstarea unei persoane: imunitatea slăbește, apare oboseala și o sensibilitate puternică la durere. Cel mai important factor care influențează intervenția de implant dentar la pacienții diabetici este încetinirea procesului de vindecare a rănilor.
Pe lângă deteriorarea stării generale de sănătate, diabetul zaharat afectează și starea cavității bucale. Și anume:
– Există o tulburare a microflorei și înmulțirea microorganismelor dăunătoare, care provoacă inflamația gingiilor, sângerarea și durerea acestora.
– Conținutul ridicat de zahăr din salivă contribuie la formarea cariilor multiple.
– Apariția frecventă a infecțiilor orale din cauza scăderii imunității.
– Cantitatea de salivă scade, ceea ce duce la o îngreunare a remineralizării smalțului. Rezistenta sa scade și este mai ușor distrus de acidul eliberat de bacteriile care se înmulțesc rapid în placa dentară.
– Prezența rănilor și ulcerelor care se vindecă foarte încet.
Pentru a evita efectele negative ale diabetului, trebuie să efectuați igiena bucală cât mai bine posibil, să mergeți regulat la medicul dentist și să renunțați la obiceiurile proaste (în primul rând la fumat).
Diabetul zaharat este de 2 tipuri:
Primul tip este dependent de insulină. Se caracterizează prin salturi accentuate ale nivelului de zahăr din sânge. Poate apărea din cauza unei infecții virale sau a predispoziției ereditare. Pacientul are nevoie de insulină, deoarece pancreasul nu produce cantitatea necesară. Acest tip de boală poate pune viața în pericol.
Al doilea tip este independent de insulină. Cel mai adesea se manifestă la o vârstă mai matură datorită unui stil de viață nesănătos. De regulă, cu această formă a bolii, este suficient să urmați o dietă specială și să luați medicamente care scad nivelul zahărului din sânge. Acest tip de diabet este considerat mai puțin periculos decât primul.
Abordare modernă
Datorită nivelului ridicat de dezvoltare a medicinei, la ora actuală este posibil să rezolvăm diverse probleme dentare, chiar și în cazuri dificile.
Acum un deceniu, tratamentul cu implanturi dentare pentru pacienții cu diabet a fost interzis, dar astăzi această procedură a devenit posibilă.
Noile metode eficiente de control și menținere a nivelului necesar de glucoză din sânge reduc la minimum riscul de procese inflamatorii după implantare.
Cu toate acestea, unui diabetic i se poate permite să fie supus unei intervenții chirurgicale numai dacă își monitorizează cu atenție starea de sănătate, vizitează în mod regulat un endocrinolog și nu permite agravarea bolii.
În ceea ce privește stomatologia, în acest domeniu există, de asemenea, noi metode unice care pot reduce invazivitatea operației și pot facilita procesul de recuperare după intervenție.
Ce fel de implanturi pot fi folosite?
Pentru a face posibil succesul tratamentului cu implanturi dentare la un diabetic, trebuie folosite implanturi de calitate. Vindecarea și starea generală a pacientului după procedură vor depinde de acestea.
Implanturile utilizate trebuie să fie realizate din aliaje de înaltă calitate. De asemenea, este foarte important ca implanturile pentru pacientul diabetic să distribuie corect sarcina masticatorie.
Vă sfătuim să alegeți modele de la producători de renume mondial, care oferă o garanție pe termen lung pentru produsele lor. Straumann, NobelBiocare și AstraTech dezvoltă suprafețe poroase cu ioni de calciu și alte caracteristici care îmbunătățesc semnificativ osteointegrarea implantului, chiar și în cazul diabetului.
Inserarea implantului dentar la pacienții cu diabet
În trecut, implantarea dentară era contraindicată la persoanele cu diabet. Astăzi această metodă poate fi aplicată dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
– Diabetul este compensat, nu există tulburări metabolice la nivelul oaselor.
– Pacientul respectă strict regulile de îngrijire orală.
– Pe întreaga perioadă de integrare a implanturilor dentare, pacientul se află sub supravegherea unui endocrinolog.
– Pacientul nu fumează.
– Înainte de operație și în timpul osteointegrării, nivelul de glucoză din sânge al pacientului nu trebuie să depășească 8 mmol pe litru.
– Nu există alte boli pentru care tratamentul cu implanturi dentare este contraindicat. Acestea includ patologii ale glandei tiroide și ale organelor hematopoietice, limfogranulomatoză, boli severe ale sistemului nervos, etc.
Procedura de inserare a implantului dentar la un pacient diabetic nu diferă de cea care se efectuează la pacienții obișnuiți, cu excepția faptului că toate manoperele trebuie efectuate cât mai atent posibil.
Implantul trebuie instalat cât mai atent posibil, fără leziuni tisulare mari. O astfel de procedură poate fi încredințată numai unui specialist de încredere și cu experiență.
Datorită oboselii mari a pacientului, toate etapele procedurii trebuie efectuate rapid.
Recomandări după operație
După intervenția de implant dentar, pacienții diabetici ar trebui să monitorizeze nivelul zahărului din sânge cât mai atent posibil.
Timp de aproximativ 10 zile după operatie, va trebui să luați antibiotice, precum și să monitorizați îndeaproape igiena orală și să vizitați în mod regulat medicul (la fiecare două până la trei zile). Evitarea alcoolului și fumatul este, de asemenea, importantă.
Procedura de recuperare după intervenția chirurgicală pentru persoanele diabetice este destul de lungă. Cea mai acută perioadă poate fi considerată primele 12-14 zile după implantare. În acest moment, pacientul simte durere, țesuturile moi de la locul implantării sunt umflate, temperatura corpului poate crește.
Pentru ameliorarea durerii, este recomandat să se utilizeze analgezice. Dacă simptomele enumerate continuă mai mult de o săptămână, acesta poate fi un semnal pentru dezvoltarea inflamației, care necesită asistență medicală urgentă.
Nu trebuie să vă grăbiți să încărcați implantul; trebuie să așteptați completarea osteointegrării acestuia, astfel încât să nu existe complicații. În plus, implantarea imediată nu poate fi efectuată la diabetici.
Când nu este posibilă implantarea dentară la diabetici?
Pentru a răspunde la această întrebare, este necesar să se analizeze riscurile intervenției la acest grup de pacienți.
Datorită dificultății regenerării țesuturilor, vindecarea rănilor este mai dificilă. Prin urmare, în timpul perioadei de vindecare și integrare a implantului, există un risc ridicat de reacții alergice, respingerea implantului și complicații. Dacă la o persoană sănătoasă procesul de osteointegrare are loc în medie în șase luni, atunci la pacienții cu diabet zaharat, aceste perioade cresc semnificativ.
La diabetul insulino-dependent, procesul de formare osoasă este întrerupt, imunitatea este semnificativ redusă și riscurile de respingere și complicații în perioada de vindecare cresc și mai mult.
Implantul dentar este contraindicat:
– la pacienții cu diabet insulino-dependent, când indicii glicemici nu sunt controlați;
– în caz de boli concomitente (boli ale sângelui, boli ale sistemului cardiovascular, boli oncologice, tuberculoză);
– dacă pacientul are obiceiuri proaste (fumat, abuz de alcool);
– la pacienții cu o formă decompensată de diabet (glicemie constant crescută, metabolismul carbohidraților afectat);
– la pacienții care nu se află sub supravegherea constantă a medicului curant și a endocrinologului.
În aceste cazuri, operația de implant dentar nu este recomandată.
Concluzii privind tratamentul cu implanturi dentare în diabetul zaharat
Rezumând toate cele de mai sus, putem spune că astăzi a devenit posibilă inserarea implanturilor dentare la pacienții cu diabet. Datorită metodelor moderne de diagnostic, echipamentelor și progreselor medicale, este posibil să se efectueze o astfel de operație cu șanse mari de a avea un rezultat reușit.
De asemenea, trebuie înțeles că niciun medic nu poate oferi o garanție de 100% pentru integrarea unui implant la un pacient diabetic. Acest lucru se datorează caracteristicilor individuale ale acestei boli. Răspunsul corpului nu poate fi calculat atât de exact, dar este foarte posibil să se reducă la minimum riscurile în timpul interventiei, contactând un implantolog cu experiență.
Specialiștii clinicii Omnia Dental vor face tot posibilul pentru o operație de succes, vor furniza condițiile necesare și vor efectua toate manipulările cât mai exact posibil. Profesionalismul medicilor noștri, combinat cu pregătirea corectă, atitudinea responsabilă a pacientului și respectarea tuturor recomandărilor, vor obține rezultatul dorit chiar și cu o boală precum diabetul.