Fumatul și implantul dentar. Ce trebuie să știe fumătorii despre implantul dentar?

Cuprins

Implantul dentar vă permite să restabiliți funcționalitatea dinților lipsă, cât și să obțineți estetica mult dorită. Iar un zâmbet frumos și sănătos redă încrederea în sine. Una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de pacienți medicilor stomatologi este: afectează fumatul implanturile dentare?

Din păcate, acest obicei afectează nu numai sănătatea plămânilor, ci și starea cavității bucale – provoacă respirație urât mirositoare, îngălbenirea dinților, o placă mai densă și mai pigmentată, precum și apariția frecventă a stomatitei. Pentru cei care intenționează să urmeze tratamentul cu implanturi dentare, fumatul poate deveni un obstacol serios în calea unui zâmbet frumos și sănătos. Potrivit studiilor efectuate la pacienții cu implanturi, s-a demonstrat că fumatul provoacă de două ori mai multe eșecuri în procesul de integrare comparativ cu nefumătorii.


Cum afectează fumatul integrarea implanturilor dentare?

Nicotina, o substanță chimică utilizată în țigări, este una dintre principalele cauze a riscului crescut de respingere a implantului. Pe lângă suprimarea funcțiilor unor centre ale creierului, nicotina restricționează și fluxul de sânge în capilare, care se află în număr mare în țesuturile regiunii maxilo-faciale. Se pare că în structurile cavității bucale se produc mai puțini anticorpi pentru a combate infecțiile și a vindeca rănile deschise.

Pe lângă reducerea producției de anticorpi, fumătorii suferă și de o scădere a producției de salivă, iar saliva este al doilea remediu natural al organismului pentru dezinfectarea și curățarea rănilor. În consecință, fumătorii sunt mai predispuși să sufere de boli orale și să răspundă mai lent la tratament. Pentru implantul dentar, boala gingivală este unul dintre cei mai importanți factori de risc, deoarece inflamația se poate răspândi la nivelul maxilarului. Vindecarea mai lentă a gingiilor afectează, de asemenea, întreaga perioadă postoperatorie.

CITEȘTE ȘI  De ce nu este suficientă o radiografie panoramică pentru tratamentul cu implanturi dentare?

Deci, după intervenția de implant dentar fumatul poate provoca următoarele probleme:

  • fixarea instabilă a implantului în os sau respingerea acestuia;
  • sângerarea zonei operate;
  • scade nivelul de salivație, care usucă straturile superficiale ale gingiilor;
  • vindecare postoperatorie mai lungă și fuziunea greoaie a implantului cu osul;
  • pierderea țesutului osos.


Cum să reduceți riscul respingerii implantului dacă sunteți fumător?

În mod ideal, toți medicii stomatologi își sfătuiesc pacienții să renunțe la fumat. Desigur, pentru mulți, acest lucru pare imposibil, mai ales dacă fumează de mai mulți ani. Dacă pacientul nu poate scăpa complet de acest obicei, ar trebui să se abțină de la fumat cu cel puțin o săptămână înainte de operație și timp de două săptămâni după aceea. De asemenea, este necesar să respectați igiena individuală (spălați-vă dinții de două ori pe zi, folosiți ață dentară și clătiți gura cu apă de gură), luați medicamentele prescrise de medic, urmați recomandările privind schimbarea dietei, dacă există.

Toate aceste „sacrificii” vor fi necesare atunci când se dorește începerea tratamentului cu implanturi dentare.

Call Now Button