Programare Online

Implantul dentar

Nu există niciun dubiu că implantele dentare au revoluționat stomatologia. În prezent, ele reprezintă cea mai bună soluție de înlocuire a dinților lipsă.

Pierderea dinților reprezintă o problemă dentară frecventă, care afectează calitatea vieții, încrederea în propria persoană și, uneori, poate avea efecte asupra stării generale de sănătate.

Implantele dentare sunt introduse în locul rădăcinilor dentare și fuzionează cu osul maxilar în care sunt plasate, realizând cu acesta o structură solidă și de durată.

Lucrările protetice ce vor fi ancorate pe implante arată, se simt și funcționează exact ca dinții naturali.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este un dispozitiv din titan de forma unui „șurub”de mici dimensiuni ce servește ca înlocuitor al rădăcinilor unui dinte pierdut. Titanul este folosit datorită rezistenței și a biocompatibilității sale, fiind același material prezent în protezele ortopedice.

Caracteristca uimitoare a implantelor dentare o reprezintă faptul că ele fuzionează cu osul maxilar, formând o structură unică, proces numit osteointegrare. Procesul propriu-zis de osteointegrare este în esență o „unire” biochimică a celulelor osoase vii cu un strat oxidativ ce se formează pe suprafața titanului.

Rezultatul este o “ancoră” perfectă pentru susținerea unei viitoare restaurări protetice. Dinții de pe implantele dentare, sunt rezistenți, ficși, stabili, nedureroși, de durată și nu fac carii.

  • Implantele dentare mențin integritatea osului maxilar și structura facială. În absența rădăcinii dentare, osul maxilar se diminuează în volum, permițând pătrunderea țesuturilor faciale moi în interiorul gurii, fapt ce conferă feței un aspect îmbătrânit.
  • Implantele dentare exclud necesitatea prelucrării dinților naturali restanți. Ele susțin singure lucrările protetice.
  • Implante dentare sunt soluții de lungă durată. Ele sunt fixe, stabile, confortabile și pot rezista toată viața.
  • Implantele dentare redau încrederea în propria persoană. Ele permit efectuarea unor restaurări dentare care arată, se simt și funcționează la fel ca dinții naturali.
  • Implantele dentare sunt ușor de întreținut. Îngrijirea implantelor dentare și lucrărilor protetice susținute de acestea este aceiași ca pentru dinții naturali. Trebuie să urmezi aceleași metode de igienă orală (periaj, ață dentară, apă de gură etc.) și să efectuezi vizite regulate la medicul dentist pentru control și igienizare profesională.
  1. Înainte de lua în cosiderare tratamentul cu implante dentare trebuie evaluată starea generală de sănătate. Aceasta trebuie să fie stabilă și să nu existe afecțiuni sitemice, ce pot compromite intervenția chirurgicală sau chiar integrarea ulterioară a implantului în os. Din fericire, datorită dezvoltării tehnologiei implantelor dentare, sunt puține stările patologice care contraindică în mod absolut plasarea implantelor. Chiar și pacienții cu osteoporoză sau alte afecțiuni osoase se pot bucura în prezent cu succes de acest tratament.
  2. De asemenea trebuie stabilit dacă substratul osos prezintă caracteristicile necesare pentru a putea „primi” implantele. În acest scop se vor efectua diverse investigații radiologice (radiografii retroalveolare, ortopantomogramă, computer tomograf) ce vor furniza informațiile necesare care ne vor asigura că osul existent are volumul necesar ce ne va permite plasarea cu succes a implantului și că se vor evita și/sau proteja structuri anatomice importante, precum nervi și sinusuri.Cu ajutorul acestei informații adesea se fabrică șabloane chiurgicale care vor oferi un plus de siguranță în plasarea implantelor, plasare care va asigura potrivirea perfectă a viitoarelor coroane dentare.
  3. Odată stabilită posibilitatea plasării implantelor, este esențială tratarea și eliminarea oricărei tulburări gingivale și parodontale de la nivelul întregii cavități orale, precum și a oricărui proces infecțios existent în special în vecinătatea zonei edentate.
  4. Pentru a asigura pe deplin succesul implantelor, trebuie luat în considerare un factor fundamental – ocluzia dentară („mușcătura”). Din nefericire, acest factor este omis uneori în totalitate.Deoarece implantul dentar înlocuiește rădăcinile dentare el va prelua și trebuie să reziste la  forțele ce iau naștere în timpul masticației. De asemenea, aceste forțe sunt transmise și de la implant la osul înconjurător. Astfel, dacă discutăm despre o ocluzie dezechilibrată în care sunt prezente contacte dentare imperfecte și/sau excesive vom avea parte de consecințe negative care în timp  vor provoca resorbția osului din jurul implantului și, posibil, mobilizarea și pierderea acestuia. Este deci imperativ să efectuăm o analiză riguroasă a ocluziei dentare și echilibrarea acesteia. În acest sens clinica Omnia Dental folosește un dispozitiv de ultimă generație care ne ajută să examinăm obiectiv și să corectăm cu precizie maximă ocluzia dentară. Aparatul T Scan III folosește o tehnologie care permite detectarea electronică a contactelor ocluzale normale și/sau patologice atât în repaus, cât și în dinamică. El identifică și măsoară forțele ce apar în timpul mușcăturii la nivelul fiecărui dinte în parte, forțe care scapă de multe ori testului clasic cu „hârtie de articulație”. Odată localizate contactele problematice, ele vor fi îndepărtate cu ușurință, iar testul se va repeta până ce ne asigurăm de obținerea unei ocluzii echilibrate.

Implantul dentar poate fi introdus într-o zonă edentată sau în locul unui dinte pierdut/extras recent, sau chiar în aceiași sedință cu extracția dentară. Totul depinde de cantitatea și calitatea osului existent, precum și de starea de sănătate gingivală. Dacă osul este insuficient, putem opta pentru plasarea unei grefe de os și inserarea implantului după integrarea acesteia (după 3-6 luni).

Dacă oferta osoasă este generoasă, implantul se poate introduce imediat. El va fuziona complet cu osul după o perioadă de 3-4 luni de la introducere. Cu cât este mai dens osul, cu atât este mai rapidă integrarea.

IMPORTANT! Este obligatoriu ca gingia și osul să fie sănătoase. Dinții mobili, dinții foarte cariați sau cu infecții endodontice, care nu pot fi salvați, prezintă de cele mai multe ori o afectare a țesuturilor parodontale și osoase înconjuratoare. De aceea, deseori este de preferat să se amâne plasarea implantelor după o perioadă de tratare și vindecare a zonei de implantare.
Deși implantarea imediată poate fi o idee foarte atrăgătoare în special prin prisma conservării de timp, ea poate conduce la eșecul
osteointegrării implantelor.

Intervenția chirurgicală de plasare a implantelor dentare este o procedură relativ simplă și confortabilă, efectuată sub anestezie locală, uneori fiind nevoie de administrare de sedative la pacienții anxioși.

Gingia este incizată și reflectată (îndepărtată) pentru a se expune osul subiacent. De regulă, se percepe o vibrație minoră în cursul preparării zonei de implantare, etapa în care se realizează un lacaș în os în care se va plasa implantul. După introducerea implantelor, gingia este repoziționată și menținută cu ajutorul firelor de sutură. Deoarece nu există răni deschise în urma intervenției, disconfortul post-operator este redus. Firele vor fi îndepărtate după o perioadă de 7-14 zile.

 

Clinica Omnia Dental pune la dispoziția pacienților săi opțiunea realizării intervenției cu LASERUL. Acesta elimină nevoia de a efectua incizia clasică cu bisturiul, de îndepărtare a gingiei și de sutură. În plus, laserul realizează și o sterilizare a zonei de lucru. Astfel, timpul de vindecare este semnificativ redus, nu există sângerare și nici fire de sutură. De cele mai multe ori pacientul nici nu realizează că a fost operat și își poate relua activitățile obișnuite la scurt timp (câteva ore) după intervenție.

IMPORTANT! Pentru o durată de viață cât mai lungă a implantului dentar este obligatorie igiena riguroasă și vizitele PERIODICE la medicul dentist.

Etapele de tratament

Dacă oferta osoasă este generoasă, implantul se poate introduce imediat. El va fuziona complet cu osul după o perioadă de 3-4 luni de la introducere. Cu cât este mai dens osul, cu atât este mai rapidă integrarea.

Intervenția chirurgicală de plasare a implantelor dentare este o procedură relativ simplă și confortabilă, efectuată sub anestezie locală, uneori fiind nevoie de administrare de sedative la pacienții anxioși.

Gingia este incizată și reflectată (îndepărtată) pentru a se expune osul subiacent.

De regulă, se percepe o vibrație minoră în cursul preparării zonei de implantare, etapa în care se realizează un lacaș în os în care se va plasa implantul.

După introducerea implantelor, gingia este repoziționată și menținută cu ajutorul firelor de sutură.

Deoarece nu există răni deschise în urma intervenției, disconfortul post-operator este redus.

Firele vor fi îndepărtate după o perioadă de 7-14 zile.

Întrebări frecvente

Este dureroasă intervenția?

Daca ne referim la timpul de operare, un implant dentar poate avea o durata variabila, respectiv inserarea nu poate depasi 30 de minute. Atunci cand vorbim despre rezistenta implantului in timp, lucrurile sunt nuantate si trebuiesc explicate.

Durata de viata a unui implant dentar difera de la un caz la altul, in functie de doi factori: starea de sanatate si de gradul de ingrijire a implantului.

De asemenea, trebuie sa atentionam ca durata implantului se scurteaza (insa nu foarte mult) pentru pacientii fumatori si cei care sufera de alcoolism sau boli cronice.

Care sunt opțiunile de anestezie?

Daca ne referim la timpul de operare, un implant dentar poate avea o durata variabila, respectiv inserarea nu poate depasi 30 de minute. Atunci cand vorbim despre rezistenta implantului in timp, lucrurile sunt nuantate si trebuiesc explicate.

Durata de viata a unui implant dentar difera de la un caz la altul, in functie de doi factori: starea de sanatate si de gradul de ingrijire a implantului.

De asemenea, trebuie sa atentionam ca durata implantului se scurteaza (insa nu foarte mult) pentru pacientii fumatori si cei care sufera de alcoolism sau boli cronice.

Care este durata de viață a unui implant dentar?

Daca ne referim la timpul de operare, un implant dentar poate avea o durata variabila, respectiv inserarea nu poate depasi 30 de minute. Atunci cand vorbim despre rezistenta implantului in timp, lucrurile sunt nuantate si trebuiesc explicate.

Durata de viata a unui implant dentar difera de la un caz la altul, in functie de doi factori: starea de sanatate si de gradul de ingrijire a implantului.

De asemenea, trebuie sa atentionam ca durata implantului se scurteaza (insa nu foarte mult) pentru pacientii fumatori si cei care sufera de alcoolism sau boli cronice.

Cum se îngrijește un implant dentar?

Daca ne referim la timpul de operare, un implant dentar poate avea o durata variabila, respectiv inserarea nu poate depasi 30 de minute. Atunci cand vorbim despre rezistenta implantului in timp, lucrurile sunt nuantate si trebuiesc explicate.

Durata de viata a unui implant dentar difera de la un caz la altul, in functie de doi factori: starea de sanatate si de gradul de ingrijire a implantului.

De asemenea, trebuie sa atentionam ca durata implantului se scurteaza (insa nu foarte mult) pentru pacientii fumatori si cei care sufera de alcoolism sau boli cronice.

Până la ce vârstă se pot face implanturile dentare?

Daca ne referim la timpul de operare, un implant dentar poate avea o durata variabila, respectiv inserarea nu poate depasi 30 de minute. Atunci cand vorbim despre rezistenta implantului in timp, lucrurile sunt nuantate si trebuiesc explicate.

Durata de viata a unui implant dentar difera de la un caz la altul, in functie de doi factori: starea de sanatate si de gradul de ingrijire a implantului.

De asemenea, trebuie sa atentionam ca durata implantului se scurteaza (insa nu foarte mult) pentru pacientii fumatori si cei care sufera de alcoolism sau boli cronice.