Până în prezent, nu există o modalitate mai eficientă de a înlocui un dinte pierdut decât cu un implant dentar. Implantul este o structură cu formă cilíndrică sau conică realizată din titan medical. Acest „șurub” este încorporat în maxilar și înlocuiește rădăcina dentară. 

După inserarea implantului în os, medicul suturează gingia și începe procesul de vindecare și osteointegrare. După ce implantul s-a integrat cu succes, vine timpul pentru următoarea etapă – încărcarea implantului cu o coroană protetică definitivă. Însă, până ce se poate lua amprenta pentru coroană, gingia trebuie să se vindece după expunerea implantului. Aici intervine bontul de vindecare.

Bontul de vindecare, după cum sugerează și numele, contribuie la vindecarea gingiei de deasupra implantului și îi conferă totodată o formă potrivită pentru ca viitoarea restaurare protetică să aibă un aspect natural. 


Cum arată un bont de vindecare?

Bontul de vindecare este un cilindru cu șurub miniatural din titan de calitate medicală (aliaj de titan cu aditivi). Cu ajutorul șurubului, bontul este înșurubat în implant după ce acesta s-a integrat cu succes în maxilar. Medicul selectează dimensiunile părții cilindrice individual pentru fiecare pacient, astfel încât forma bontului să corespundă parametrilor unui anumit dinte.

După instalarea bontului de vindecare, gingia începe să se vindece în jurul său și astfel „ia forma” bontului în sine. Aliajul de titan, din care este fabricat bontul, este destul de ușor, dar în același timp fiabil.

Important! Este necesară o potrivire perfectă a bontului de vindecare pe țesuturile moi.

Forma tradițională a bontului este cilindrică, însă, pot fi folosite și bonturi de vindecare personalizate, pentru ca gingia să obțină forma dorită. 


Instalarea bontului de vindecare

În cazul tratamentului cu implanturi utilizând metoda clasică, în două etape, bontul de vindecare este instalat la sfârșitul perioadei de integrare a implantului, după aproximativ trei luni. Pentru tratamentul într-o etapă, bontul de vindecare este plasat imediat după introducerea implantului. 

În timpul perioadei de osteointegrare, implantul este acoperit de țesuturi moi, astfel încât medicul trebuie sa tăie gingia pentru a avea acces la acesta. După ce expune implantul, medicul îndepărtează șurubul de acoperire, și pune bontul de vindecare.

Instalarea bontului de vindecare include următorii pași:

– efectuarea anesteziei locale;
– incizia țesuturilor moi care acoperă implantul;
– tăierea și înlăturarea țesuturilor care împiedică accesul liber la implant;
– îndepărtarea șurubului de acoperire din implant;
– înșurubarea bontului de vindecare în implant;
– sutura, în caz că este necesară.


Perioada de vindecare a gingiilor după instalarea bontului de vindecare

Timpul standard de vindecare pentru țesutul gingival după instalarea bontului de vindecare este de aproximativ 1-2 săptămâni sau puțin mai mult, dar acesta este individual. Procesul de vindecare se desfășoară în ritmuri diferite pentru diferite persoane. Medicul va stabili un termen preliminar în funcție de situația dumneavoastră. În procesul de vindecare a gingiei din jurul bontului de vindecare, țesutul gingival începe să aranjeze în jurul suprafeței sale. Dacă procesul a decurs inegal, medicul va trebui să facă ajustări chirurgicale, eliminând excesul.


Complicații

Bontul de vindecare trebuie să stea în gingie până când se creează conturul corect al țesuturilor moi. În această perioadă, complicațiile nu sunt excluse, natura lor depinzand de caracteristicile individuale și de starea de sănătate a pacientului.

Complicații posibile în procesul de formare a gingiei includ:

Durerea nu dispare mai mult de una până la două zile după inserție. Timp de una sau două zile, gingia doare ca urmare a unei reacții naturale la intervenție. Dacă durerea durează mai mult, este posibil ca țesuturile să fie inflamate. Adresați-vă medicului dumneavoastră.

Suturile sau gingiile sângerează. Dacă suturile sângerează, atunci problema este cel mai probabil la coagularea scăzută a sângelui.

Umflături și dureri în zona implantului, gâtului sau spatelui. Acesta este rezultatul nerespectării recomandărilor medicului în perioada de recuperare. Dacă durerea este severă, este nevoie de asistență medicală urgentă.

Operația de instalare a bontului de vindecare este uneori însoțită de umflarea obrajilor. Este în regulă dacă umflarea este mică și dispare. În caz contrar, adresați-vă medicului.