Puntea dentară: tipuri, indicații, avantaje și dezavantaje

Cuprins

Ce este o punte dentară fixă?

Puntea dentară este o proteză fixă care înlocuiește dinții pierduți. Este o lucrare protetica formată din trei sau mai multe elemente, ce foloseste ca suport dinții naturali ai pacientului, care marginesc spatiul edentat. Astfel, dinții stâlpi trebuie să fie preparați (șlefuiți) și, cel mai adesea, devitalizați. Puntea dentară vă permite să refaceți rapid unul sau mai mulți dinți lipsă.

Trebuie să subliniem faptul că implanturile dentare sunt o metodă mai modernă, funcțională și estetică de restaurare dentară. Implantul permite înlocuirea dintelui pierdut, fără a afecta în vreun fel dinții vecini. Deci, atunci cand este posibil, este mult mai bine să puneți un implant în locul dintelui lipsă.


Câți dinți pot fi înlocuiți cu o punte dentară?

Puntea este indicată pentru înlocuirea unui număr limitat de dinți. Dinții stâlpi care vor susține întreaga construcțieprotetică, trebuie sa fie suficienți ca număr pentru a putea face față cu succes forțelor masticatorii. Astfel, dacă distanța dintre dinții stâlpi este mai mare de 3-4 dinți pierduți, atunci putea dentară nu este recomandată, deoarece va provoca în timp slăbirea și pierderea dinților pe care se sprijină.
Deci, pentru a restabili pierderea a 3 sau mai mulți dinți consecutivi, sunt necesare alte opțiuni, precum tratamentul cu implanturi dentare sau diverse tipuri de proteze mobile.

Există și o excepție de la această regulă, și anume în cazul pierderii tuturor incisivilor. În acest caz, caninii, care mărginesc spațiul gol, pot prelua fără probleme sarcina celor 4 incisivi superiori sau inferiori absenți.


O punte dentară poate avea sprijin pe implanturi?

Da. Punțile sunt indicate pentru protezarea pe implanturi. O punte dentară pe implanturi este de preferat unei punți cu sprijin pe dinții naturali.

De exemplu, unui pacient îi lipsesc 4 dinți la rând. Tratamentul ideal este inserarea a 2-3 implanturi care vor susține o punte formată din 4 coroane. Lucrarea finală este fixă și se simte, arată și funcționează foarte asemănător dinților naturali.


Când sunt recomandate punțile dentare? 

Indicațiile puntilor dentare sunt următoarele:

– se recomandă puntea dentară atunci când pacientul are contraindicații pentru implantul dentar. Dar, în principiu, există foarte puține astfel de cazuri, majoritatea contraindicațiilor sunt relative – adică pot fi eliminate.
– dacă pacienții se tem foarte mult de intervenția de implant dentar în sine, precum și de operațiile de adiție osoasă necesare uneori.
– de asemenea, are sens să vorbim despre o punte dentară dacă dinții stâlpi sunt afectați de carii profunde, au defecte, obturații mari; adică acoperirea acestor dinți cu coroane dentare este benefică, deoarece îi protejează și le prelungește durata de viață.

Dacă dinții stâlpi nu sunt deteriorați, atunci alegerea unei punți nu este deloc justificată – vom afecta dinți sănătoși și puternici. În acest caz, vă recomandăm să puneți implanturi dentare.

CITEȘTE ȘI  Cât de des trebuie înlocuite coroanele dentare și cum le putem prelungi durata de viață?


Care sunt avantaje unei punți față de un implant dentar?

  • este o metodă de tratament mult mai rapidă;
  • nu este necesară nicio intervenție chirurgicală;
  • spre deosebire de implanturi, punțile dentare practic nu au contraindicații; pot fi utilizate chiar și în cazurile în care instalarea implanturilor din orice motiv este imposibilă;
  • o punte dentară este o opțiune de tratament mai ieftină.


Care sunt dezavantajele unei punți?

  • Solicitarea crescută a dințiilor stâlpi. De exemplu, varianta clasică: 2 dinți stâlpi și spațiul dintre ei de 1-2 dinți lipsă. Astfel, dinții stâlpi suportă propria lor sarcină masticatorie, precum și sarcina dinților pierduți. În același timp, țesuturile parodontale care înconjoară dinții suferă.
  • Dacă dinții stâlpi sunt afectați de boala parodontală, puntea nu poate fi fixată pe ei. În caz contrar, lucrarea va contribui la pierderea acestor dinți.
  • Principalul dezavantaj este faptul că dinții stâlpi trebuie șlefuiți. Stomatologia modernă recomandă prepararea minimă a dinților și păstrarea nervilor intacți. Însă, în multe cazuri, este necesară devitalizarea dinților datorită durerilor ce pot apărea ulterior prelucrării.


Se poate pune o punte dentară pe dinții din față?

Da. Totuși, o punte nu este soluția ideală din punct de vedere estetic. Dacă puntea este plasată în zona frontală, atunci zâmbetul nu va arăta complet natural.

Dinții naturali prezintă contacte interdentare, mici goluri între ei – toate acestea creează naturalețe. Nu există astfel de elemente la o punte. Deși, coroanele par separate, în realitate puntea este o structură monolitică, „dintr-o bucată”, și nu poate reproduce în totalitate aspectul dinții individuali.


Câte tipuri de punți dentare există?

Puntea dentară este alcătuită din 3 părți: 

  • coroanele de sprijin, care se cimentează pe dinții stâlpi;
  • corpul de punte compus din coroane ce înlocuiesc dinții pierduți;
  • elementele de legătură dintre coroanele de sprijin și corpul de punte.
CITEȘTE ȘI  Cum să vă obișnuiți cu proteza dentară mobilă? Recomandările medicilor.

Când vorbim depre o punte dentară ne referim în principal la puntea clasică, și anume la puntea ce are la capete dinții stâlpi și pe mijloc corpul de punte. Întreaga structură se cimentează și se sprijină pe dinții stâlpi, prelucrați în acest sens. 

În unele cazuri, puntea clasică poate susține și o extensie sau o prelungire. Acestă extensie reprezintă un corp de punte format din 1-2 coroane ce se întinde în lateralul dinților stâlpi. Acestă variantă esta mai rar folosită, nefiind recomandată deoarece suprasolicită excesiv dinții stâlpi.

Există însă și variații, precum este puntea Maryland. În acest caz, dinții vecinii spațiului edentat rămân neprelucrați. Puntea Maryland este compusă ca și puntea clasică din corpul de punte, însă sprijinul se realizează cu ajutorul unor prelungiri sau “aripioare” ce vor fi cimentate pe fața internă a dinților vecini.
Aceste “aripioare” se pot întinde pe unul sau mai mulți dinți vecini spațiului gol, în funcție de dimensiunea corpului de punte. În general, acest tip de lucrare este folosită ca și variantă temporară de tratament, întrucât puntea se poate decimenta relativ ușor de pe dinții vecini. 

În stomatologia modernă, punțile dentare sunt frecvent folosite în combinație cu implanturile dentare. Ele se fixează pe implanturi cu ajutorul unor structuri de legatură numite bonturi protetice. În funcție de planul de tratamet stabilit, punțile dentare pe implanturi se pot cimenta pe boturile protetice sau se pot fixa prin înșurubare.
Atunci când se alege varianta cimentată, se utilizează de obicei un ciment temporar, pentru ca puntea să poată fi scoasă și igienizată în cabinetul stomatologic.


Din ce materiale sunt fabricate punțile dentare?

Punțile metalo-ceramice sunt proteze fixe realizate din coroane, care au baza din metal acoperită de un strat estetic de ceramică.
Puntea metalo-ceramică este destul de durabilă și ieftină. Pe de altă parte, nu garantează un aspect perfect estetic. Baza metalică poate să transpară la nivelul gingiei conferind un aspect gri neplăcut.

Puntea ceramică. Coroanele sunt realizate în întregime din ceramică. Este varianta cea mai estetică. Nu se uzează și nu își schimbă culoarea în timp. Dezavantajul unei punți ceramice este rezistența mai mică în comparație cu o punte metalo-ceramică sau o punte din zirconiu, și de aceea este folosită în special în zona frontală.

CITEȘTE ȘI  Totul despre coroanele Empress

Puntea de zirconiu. Poate fi realizată doar din zirconiu sau dintr-o bază de zirconiu acoperită de un strat de porțelan pentru a obține o estetică maximă. Acest tip de punte prezintă o rezistență crescută la uzură. Biocompatibilitatea absolută a zirconiului face posibilă instalarea unei astfel de proteze la pacienții cu sensibilitate crescută.

Punțile dentare din material acrilic sau plastic. Sunt utilizate ca soluții temporare până la fabricarea punților permanente. Au rezistență redusă și de aceea trebuie evitat consumul de alimente dure. 

Punțile din metal sunt caracterizate de rezistență maximă, dar sunt considerate învechite datorită esteticii scăzute și a unui număr de alte dezavantaje.


Care este durata de viață a unei punți dentare?

Durata de viață a unei punți dentare, corect realizată și susținută de dinți stâlpi sănătoși, este în general de peste 10 ani. În timp osul în zona edentată se mai resoarbe, iar sub corpul de punte apare un spațiu. Astfel, puntea dentara trebuie schimbată dupa o perioadă de timp cu o punte nouă perfect adaptată la situația din prezent.

Un aspect important de luat în considerare este acela că în foarte multe cazuri, datorită suprasolicitării în timp (10-15 ani), dinții stalpi nu mai pot fi folosiți pentru a susține o nouă punte.

Dacă este instalată o punte cu suport pe implanturi dentare, durata de viață este crescută. În plus, puntea poate fi întotdeauna înlocuită cu una nouă fără probleme.


De ce depinde prețul unei punți dentare?

Costul unui punți depinde de mai mulți factori:

  • materialul din care este fabricată,
  • dacă are sprijin pe dinții naturali sau pe implanturi,
  • câți dinți trebuie înlocuiți.


Prin urmare, costul final se poate afla doar după consultarea unui medic dentist, și după elaborarea unui plan de tratament.

Este posibilă realizarea unor dinții noi practic indistincți de cei naturali. Însă, acest lucru nu poate fi realizat decât de un tehnician talentat și cu experiență, folosind doar cele mai estetice materiale disponibile. 

O astfel de lucrare pur și simplu nu poate fi făcută cu o reducere de 50% sau cu o ofertă specială, dimpotrivă, o reducere prea mare la lucrările protetice ar trebui să vă alerteze.

Call Now Button