Rata de integrare a implanturilor dentare depinde de profesionalismul medicului, de starea de sănătate a pacientului și de respectarea recomandărilor postoperatorii. Respingerea unui implant are loc din mai multe motive. Dacă sunt îndeplinite condițiile de bază pentru implantare, riscurile de pierdere a implantului sunt minime – mai puțin de 2-3%. Pregătirea atentă a procedurii, precum și respectarea strictă a recomandărilor medicului de către pacient vor ajuta la reducerea indicatorului la zero.


Cum are loc în mod normal osteointegrarea?

După instalarea implantului, începe perioada de osteointegrare cu țesuturile maxilarului, care este împărțită în trei etape:

Etapa inițială (3-4 săptămâni). Este însoțită de formarea de țesut osos spongios în jurul spirelor de titan ale implantului. Până când se maturizează are o densitate scăzută, iar forțele masticatorii pot afecta negativ osteointegrarea.

Formarea țesutului osos matur (16-18 săptămâni). Țesutul spongios este înlocuit cu țesut lamelar, mai dur, care umple complet spațiul dintre implant și zonele osoase deteriorate în timpul instalării implantului.

Etapa finală (până la un an și jumătate). Rădăcina artificială este fuzionată în cele din urmă integral cu țesutul osos. Cu toate acestea, deja după 3-4 luni pentru maxilarul inferior și 4-6 luni pentru maxilarul superior, densitatea osoasă este suficientă pentru a putea încărca implantul cu o lucrare protetică. Diferența de timp se datorează caracteristicilor anatomice și fiziologice ale țesutului osos.


Ce semne și simptome pot apărea atunci când se pierde un implant?

Umflarea, durerea și sângerarea gingiilor în primele 5-7 zile după instalarea implantului sunt normale și dispar de la sine. Dacă simptomele persistă după perioada specificată sau cresc, este nevoie să consultați medicul de urgență.

Atunci când implantul dentar nu a reușit să se integreze pot apărea următoarele semne și simptome:

– inflamația și umflarea gingiilor nu dispar;
– sângerarea nu se oprește câteva zile;
– durere puternică;
– temperatura corpului crește de 38°C;
– prezența secreției purulente și a unui miros neplăcut în gură;
– mobilitatea sau pierderea implantului.

Uneori întregul proces de respingere a implantului este asimptomatic. Indiferent de ce semne apar, pacienții trebuie să fie atenți la propria bunăstare. Dacă ceva vă deranjează – contactați imediat medicul.


Cauze

Este posibil ca implantul să nu se integreze din următoarele motive:

Periimplantita este o inflamație de natură infecțioasă a țesuturilor din jurul implantului, ducând la o pierdere progresivă a osului maxilarului. Se poate dezvolta imediat după plasarea implantului, după câteva luni sau chiar ani.

Alergie la materialul din care este realizat implantul. Titanul este un material biocompatibil cu structurile maxilarului, dar în cazuri rare poate provoca o reacție alergică. În cazuri excepționale, atunci când un pacient este alergic la titan, se utilizează implanturi din oxid de zirconiu.

Probleme de sănătate ale pacienților. Diabetul zaharat, bolile imune, bolile oncologice și hipertensiunea cresc probabilitatea de respingere a implantului dentar.

Nerespectarea recomandărilor medicului. După intervenție, medicul îi oferă pacientului o serie de recomandări, nerespectarea cărora poate duce la consecințe neplăcute, inclusiv la pierderea implantului. Iată principalele greșeli pe care le fac pacienții atunci când ignoră recomandările medicului: fumatul excesiv; igiena orală precară; stres excesiv asupra unui implant proaspăt plasat; refuzul măsurilor preventive și supravegherea de către un specialist.

Implanturi de slabă calitate. Un alt motiv pentru respingerea implantului poate fi calitatea slabă a implanturilor: falsuri sau produse din titan de calitate scăzută, realizate cu încălcarea tehnologiei de producție.

În clinica noastră, situațiile enumerate sunt excluse. Lucrăm numai cu implanturi fiabile, testate în timp, de la Straumann (Elveția), Bredent (Germania). Înainte de procedură, examinăm amănunțit pacientul pentru a identifica caracteristicile aparatului dentar-maxilar și eventualele contraindicații. Efectuăm intervenția după eliminarea riscurilor.


Pierderea implantului imediat după intervenție

Apare în general atunci când osul prezintă o structură poroasă cu o densitate redusă. Această caracteristică face imposibilă crearea unui suport fiabil – osul nu este capabil să asigure implantului ancorarea necesară pentru a menține implantul în poziție. În acest caz, problemele pot fi evitate prin utilizarea unor proceduri speciale de compactare a masei osoase înconjurătoare și a substanțelor ce stimulează vindecarea și integrarea rapidă a implantului (ex. membrane APRF, injecții cu plasma proprie etc.).

De asemenea, printre cauzele frecvente ale respingerii timpurii se numără:

Încărcarea imediată sau prea rapidă a implanturilor cu lucrări protetice. În cazul în care osul are o densitate redusă sau nu s-a putut obține o stabilitate primară bună a implantului în os, încărcarea rapidă a implantului și utilizarea acestuia în masticație va duce la slăbirea ancorării și la pierderea ulterioară a implantului.
Inserarea imediată sau prea timpurie a implantului în locul unui dinte extras, care prezenta infecții ale țesuturilor osoase și/sau moi din jurul său. Dacă infecția nu a fost eliminată în totalitate, sau corpului nu i-a fost permis suficient timp pentru a se vindeca, infecția restantă poate provoca pierderea rapidă a implantului.


Pierderea târzie a implanturilor

De obicei, dacă respingerea implantului nu a avut loc la o lună după implantare, atunci osteointegrarea a decurs fără complicații. Cu toate acestea, există cazuri de respingere ulterioară, când coroanele au fost instalate pe implant și totul arată bine. Printre motive se numără:

Erori protetice – atunci când forța masticatorie exercitată pe implant este crescută. Se poate manifesta ca senzații dureroase în timpul masticației și roșeață a gingiilor.
Inflamația țesuturilor din zona implantului datorită unui proces bacterian care se dezvoltă datorită acumulării de resturi alimentare între dinți. La început poate fi asimptomatic, dar în timp este însoțit de sângerări ale gingiilor, care par inflamate, umflate ca în boala parodontală. După un an sau doi, această situație duce la pierderea implantului.


Cât de des are loc respingerea implantului dentar?

Respingerea implantului este extrem de rară și nu ar trebui să constituie o preocupare pentru pacienți. Conform statisticilor, apare în 1-3% din cazuri. În cazul folosirii implantelor de calitate, populare pe piața mondială (Straumann, Bredent, Nobel Biocare), indicatorul este chiar mai mic. Aceste companii producătoare investighează cu atenție fiecare caz de respingere și exclud factorii negativi. Clinicile stomatologice care utilizează produse originale și protocoale de instalare corecte garantează o rată de integrare a implanturilor de 99%.


Ce face medicul dacă apar simptome de respingere a implantului?

Dacă apar semne de respingere a implantului, pacientul trebuie să meargă la clinică. Măsurile luate sunt stabilite de medic pe baza examinării clinice și radiologice.

Tacticile de eliminare a simptomelor sunt individuale în funcție de caracteristicile fiecărui caz, ca de exemplu:

  • După instalarea implantului a apărut respirația urât mirositoare. Tratament: șurubul de acoperire este deșurubat din implant, dezinfectat și repus în poziție. De asemenea, se fac spălături gingivale cu soluții dezinfectante.
  • Inflamația afectează țesuturile parodontale moi fără a trece dincolo de ele. Tratament: gingiile sunt deschise, zona afectată este curățată și dezinfectată. Se prescriu antibiotice.
  • Infecția se extinde până la os. Tratament: se identifică gradul de distrucție osoasă. După oprirea procesului inflamator și îndepărtarea țesuturilor necrotice, se efectuează o adiție osoasă și zona este perfect izolată de mediul bucal.
  • Dacă a fost diagnosticată o afectare gravă a țesuturilor, însoțită de resorbție osoasă extinsă. Tratament: implantul se extrage, iar zona este tratată.


Este posibilă reimplantarea după respingerea implantului?

În majoritatea cazurilor clinice, plasarea unui nou implant este posibilă, dar numai după eliminarea infecției și restaurarea țesuturilor deteriorate. Dacă nu există contraindicații, inserarea implantului se efectuează după 1-4 luni de la îndepărtarea implantului inițial. Dupa acestă perioadă osul maxilarului începe un proces atrofic.

Decizia finală se ia în funcție de cauza respingerii. Dacă vina este o boală cronică sau reacția corpului la un corp străin, încercările repetate nu vor funcționa. Este mai bine să alegeți o altă metodă de refacere a dinților lipsă. Dacă pacientul nu dorește să renunțe la fumat, nu are rost să se repete procedura.


Ce face clinica noastră pentru a evita pierderea implanturilor dentare?

Excludem contraindicațiile

Înainte de intervenție, este important să se excludă existența bolilor care pot afecta negativ integrarea implantului. Printre acestea se numără: boli de sânge, diabet zaharat necompensat, patologii ale sistemului imunitar, boli oncologice, etc.
De asemenea, este important să se evalueze gradul de igienă orală, și îmbunatațirea acesteia prin deprinderea unor tehnici corecte. Fumatul este un obicei vicios ce nu trebuie neglijat. 

Dezvoltăm un plan de tratament

Planificarea este un pas important în pregătirea pentru o intervenție chirurgicală. Oferă selecția modelelor de implanturi, localizarea acestora în maxilar, ținând cont de caracteristicile anatomice ale aparatului dentar-maxilar, de starea osului. În clinica noastră, simulările pe computer sunt efectuate pentru a asigura acuratețea operației, pentru a reduce probabilitatea de complicații și pentru a prezice rezultatele tratamentului.

Menținem un mediu steril

Aceasta este principala condiție pentru succesul oricărei intervenții chirurgicale. În timpul procedurii, medicul folosește numai instrumente sterile; folosește antiseptice pentru a dezinfecta cavitatea bucală. Fiecare implant este ambalat într-o cutie sterilă, care se deschide imediat înainte de instalare. Riscul de infecție este zero.

Acționăm conform protocoalelor de instalare

Medicii noștri au fost instruiți în cele mai moderne centre de instruire de înaltă tehnologie. Folosim doar componente originale și protocoale de instalare care accelerează vindecarea și integrarea implanturilor.

Utilizăm implanturi de calitate înaltă

Utilizarea brandurilor de implanturi consacrate, precum Straumann sau Bredent, a căror fiabiliate a fost dovedită în timp, ne ajută să creștem semnificativ șansele de reușită.

Luăm măsuri la timp

Perioada de reabilitare este monitorizată constant de un medic. Invităm pacienții la consultații, oferim recomandări privind îngrijirea implanturilor instalate, nutriție, stil de viață. Medicul este în contact 24 de ore pe zi, în cazul în care pacientul are întrebări cu privire la tratament.