De ce sunt necesare antibioticele pentru intervenția de implant dentar?

Cuprins

Antibioticele sunt adesea prescrise în stomatologie pentru proceduri complexe, cum ar fi înainte și după operații. În cazul implanturilor dentare, antibioticele ajută la evitarea complicațiilor și la vindecarea țesuturilor.


Cum afectează operația de implant dentar corpul?

Intervenția de implant dentar, ca orice intervenție chirurgicală, este însoțită de traumatisme tisulare. În timpul procedurii, se face o incizie în gingie, se realizează o gaură în os și se înfiletează implantul dentar. Și din moment ce sute de milioane de microorganisme patogene (bacterii, fungi, protozoare) sunt în mod constant în cavitatea bucală, există riscul ca acestea să pătrundă adânc în țesuturile din jurul implantului sau să se răspândească prin corp în fluxul sanguin. Drept urmare, integrarea implantului va încetini, se poate dezvolta periimplantita sau poate avea loc respingerea implantului.

Lezarea țesuturilor cavității bucale declanșează reacții în organism care vizează refacerea lor. Prin urmare, după ce se termină efectul anesteziei, o persoană simte adesea durere, observând că a apărut o umflătură pe obraz. Gingiile pot sângera puțin în zona suturilor în primele ore după operație. Pentru a ameliora durerea și, într-o anumită măsură, inflamația, medicii stomatologi prescriu pacienților analgezice și antihistaminice. Dar nu vor face față infecției, iar corpul în sine nu este întotdeauna capabil să reziste agenților patogeni. Pentru a reduce riscul de infecție, se prescriu antibiotice.


Trebuie să iau antibiotice pentru operația de implant?

Majoritatea implantologilor recomandă administrarea de medicamente antibacteriene după operație, deoarece acest lucru previne dezvoltarea complicațiilor. Dar practica arată că antibioticele nu sunt întotdeauna necesare, deoarece complicațiile asociate cu penetrarea infecției sunt rare. Dacă operația a fost simplă, țesuturile au fost minim traumatizate, iar operația de adiție osoasă nu a fost efectuată, atunci este posibil ca medicamentul antibacterian să nu fie necesar. În orice caz, administrarea lor va depinde de starea generală de sănătate și de caracteristicile situației clinice; prin urmare, medicul ia o decizie, în funcție de situația fiecărui pacient.

Pentru ce sunt utile antibiotice după intervenție? Acestea pot fi prescrise de un medic înainte sau după operație. Medicamentele sunt prescrise pentru a reduce riscul de infecție și respingere a implantului, precum și pentru a accelera procesul de refacere a țesuturilor maxilarului și a corpului.


Ce antibiotice sunt prescrise pentru intervenția de implant dentar?

De obicei, sunt prescrise antibiotice cu spectru larg. Cel mai adesea, medicii stomatologi optează pentru medicamente din seria penicilinei sau cefalosporinei. Aceste medicamente rareori produc efecte secundare și sunt eficiente în combaterea florei patogene, iar cefalosporinele sunt excelente în combaterea infecțiilor purulente.

Medicamentele se administrează de obicei cu 1-2 zile înainte de operație, astfel încât să existe o concentrație suficientă de medicament în sânge în ziua operației. Acest lucru este deosebit de important atunci când planificați intervenții complexe și în prezența bolilor cronice.

Durata administrării este de cel puțin 5-7 zile, în unele cazuri, medicul poate crește durata la 10-14 zile.


Efecte secundare

Administrarea de antibiotice poate duce la apariția efectelor secundare, ceea ce este absolut de nedorit după operație. Să aruncăm o privire mai atentă la lista „efectelor secundare” frecvente (de menționat că apar la un număr minim de pacienți):

  • gură uscată, scăderea apetitului;
  • greață, dureri abdominale;
  • diaree sau constipație;
  • iritații ale pielii;
  • dureri de cap, tulburări de somn;
  • creșterea frecvenței cardiace, scăderea tensiunii arteriale;
  • tinitus, tulburări vizuale;
  • perturbarea atenției, anxietate.


Dacă efectele secundare sunt incomode, atunci trebuie să încetați să luați medicamentul și să contactați medicul pentru a ajusta tratamentul. Este probabil ca medicul să prescrie suplimentar aportul de lacto- sau bifidobacterii, probiotice. Dacă există reacții adverse pronunțate – dificultăți de respirație, edem, greață severă, halucinații, pierderea cunoștinței, trebuie să solicitați imediat asistență medicală.


Reguli pentru administrarea antibioticelor

Este important să ne amintim că există anumite reguli de administrare a antibioticelor care trebuie respectate cu strictețe. 

Pacientul trebuie să respecte următoarele recomandări:

  • luați antibioticele numai conform indicațiilor medicului, în conformitate cu doza prescrisă,
  • respectați particularitățile administrării: interval, înainte de mese sau în timpul mesei,
  • respectați durata de administrare: de regulă, se prescriu 7-10 zile. Ele tind să se acumuleze în organism, prin urmare, nu merită să reduceți durata administrării – medicamentele vor fi pur și simplu ineficiente,
  • asigurați-vă că consumați o cantitate suficientă de apă – minim 2 litri pe zi,
  • eliminați consumul de alcool, reduceți fumatul.


Asigurați-vă că urmați toate recomandările medicului dumneavoastră și luați medicamentele în doza prescrisă. Acest lucru va reduce riscul de complicații după operație și va ajuta corpul să se refacă mai repede!