Un zâmbet frumos și alb este visul multor oameni. Cu toate acestea, nu toți au fost binecuvântați cu dinți albi de la natură. În plus, smalțul dinților poate suferi modificări de culoare din cauza expunerii la diverși factori negativi, cum ar fi consumul frecvent de cafea și băuturi carbogazoase. Acești factori pot duce la întunecarea sau îngălbenirea smalțului dentar.

Albirea dinților: dăunătoare sau nu?

Pentru a răspunde la întrebarea dacă albirea dinților este dăunătoare, trebuie să luăm în considerare că există diferite metode de albire. Unele persoane încearcă să-și albească dinții acasă, folosind metode populare – cu bicarbonat de sodiu sau alte substanțe abrazive. Aceste metode se caracterizează printr-un grad ridicat de abrazivitate. Ele îndepărtează nu numai placa de pe suprafața dinților, ci și țesutul dentar.

Cât de dăunătoare este albirea dinților în acest fel este evident. Aplicarea frecventă a procedurii va duce la subțierea severă a smalțului, crescând sensibilitatea acestuia la influențele mediului extern. Alte dezavantaje includ apariția microfisurilor, care pot servi drept loc pentru proliferarea microorganismelor patogene și dezvoltarea procesului carios.

Un alt mod de a albi smalțul dinților este folosirea de paste speciale. Nu este recomandat să le alegeți singur; medicul dentist va efectua o examinare, va evalua starea dinților și, numai după aceea, va recomanda o pastă de dinți potrivită. Aceste paste sunt utile deoarece, datorită prezenței compușilor de fluor și a componentelor antibacteriene în compoziție, permit atât îndepărtarea plăcii de pe suprafața dinților, cât și prevenirea leziunilor carioase. Este important să țineți cont de faptul că utilizarea acestor paste în mod constant nu este recomandată. Utilizarea prelungită a pastelor cu o abrazivitate ridicată poate afecta negativ straturile de suprafață ale dintelui, ceea ce va duce la creșterea sensibilității.

Albirea profesională a dinților cu lampa „Zoom” de la Philips se realizează prin utilizarea oxigenului activ, care decolorează pigmenții dentinei. Această metodă este blândă, deoarece oxigenul nu modifică structura smalțului și nu dăunează dinților. Pentru a preveni deteriorarea, procedura nu trebuie efectuată dacă există contraindicații.

Printre contraindicațiile relative se numără prezența obturațiilor mari pe dinții din față. Dacă smalțul pacientului este prea sensibil, dinții trebuie mai întâi pregătiți pentru procedură prin saturarea lor cu compuși de calciu și fluor.

Un alt tip popular de albire este albirea cu laser. Cu ajutorul acestei metode, într-o singură ședință, se poate obține o culoare a dinților cu 6-10 nuanțe mai deschisă . Eficiența ridicată se explică prin particularitatea tehnologiei: laserul emite un fascicul direcționat. Procedura este complet sigură. Intensitatea și perioada de expunere la radiații sunt selectate individual pentru fiecare pacient. Nu există leziuni termice ale smalțului și gingiilor, și nu există riscul creșterii sensibilității dentare.

Opinia experților despre albirea dentară

Orice procedură de albire se bazează pe o reacție chimică. Principala substanță activă este peroxidul de hidrogen sau un compus similar, care face parte din gelul de albire. Aceasta pătrunde în structurile interne ale smalțului, eliberând atomi de oxigen liberi care distrug moleculele pigmenților naturali.

Expunerea la lămpi sau lasere este necesară pentru a accelera reacția. Toți experții sunt de acord că acest proces nu are un impact negativ asupra structurii smalțului și a țesuturilor dentare în general. Dacă ai evitat procedura din cauza temerii că albirea dinților ar putea fi dăunătoare smalțului, poți face o programare în siguranță. Este important ca procedura să fie efectuată de un profesionist cu experiență, ceea ce garantează siguranța completă.

Cum funcționează procedura de albire?

Principala condiție înainte de procedura de albire, care garantează o albire uniformă a smalțului, este curățarea dinților (Air Flow și detartraj cu ultrasunete). Albirea profesională se efectuează într-un cabinet stomatologic. Inițial, este necesar să se izoleze membrana mucoasă, astfel încât agentul de albire să nu intre în contact cu aceasta. În continuare, medicul îl aplică pe dinți timp de aproximativ 15 minute și folosește o lampă specială. Această procedură se repetă de mai multe ori, spălând complet compoziția. Durata medie a întregii proceduri este de 1-1,5 ore. Nu provoacă senzații dureroase. Unii pacienți simt o ușoară senzație de furnicături – aceasta este o reacție normală.

Este important să respectați o dietă potrivită în primele 2-3 zile după procedură: renunțați la cafea, ceai negru, vin roșu și orice produse colorante. Efectul albirii poate dura aproximativ 1-2 ani (dacă faceți în mod regulat igienizări profesionale o dată la fiecare șase luni).