Majoritatea covârșitoare a oamenilor asociază cuvintele „canal radicular” cu durere. Într-adevăr, atunci când infecția pătrunde în camera pulpară, apare durerea, însă acest lucru nu este obligatoriu. Există cazuri în care un proces carios de mari dimensiuni ajunge în imediata apropiere a nervului sau chiar a deschis camera pulpară, iar pacientul nu simte nici un fel de jenă dureroasă.
Indiferent de situație, este important de știut că, dacă tratamentul rădăcinilor infectate se efectuează corect, durerea dispare și funcțiile dintelui sunt complet restabilite.
Ce este un canal radicular?
Canalul radicular este spațiul din interiorul rădăcinii dintelui prin care intră în dinte arterele care alimentează dintele și fibrele nervoase care sunt responsabile de legătura acestuia cu sistemul nervos central.
Toate unitățile dentare la adulți se caracterizează printr-o structură specială a canalelor. Anatomia canalelor radiculare este determinată de particularitățile dinților și de numărul rădăcinilor dentare.
Cunoașterea cât mai amănunțită a anatomiei sistemului radicular determină în mare măsură eficacitatea și succesul tratamentului endodontic, care constă în curățarea părții interioare infectate a dintelui, și sigilarea canalelor radiculare.
O infecție poate pătrunde în interiorul dintelui ca urmare a:
- unui abces dentar;
- unei carii de mari dimensiuni;
- unui traumatism facial însoțit de traumatizarea dinților;
- fracturării unui dinte sau a unei obturații.
În astfel de situații, pacientul poate avea dureri dentare, sensibilitate dentară la diferențe de temperatură, inflamații și dureri ale gingiilor. În plus, un dinte infectat își poate schimba culoarea. Dacă prezentați aceste simptome, contactați urgent medicul dentist pentru tratament dentar de urgență.
În ce constă tratamentul de canal?
O astfel de procedură include măsuri de diagnostic pentru identificarea problemei, precum și îngrijiri dentare ulterioare pentru eliminarea durerii și restabilirea sănătății dinților.
Principalele etape ale terapiei canalului radicular sunt:
– radiografia, care este necesară pentru a evalua gradul de infecție a rădăcinii și caracteristicile structurale ale sistemului canalelor sale;
– anestezia locală – pentru a asigura confortul pacientului;
– izolarea zonei de tratament;
– accesul prin dinte la camera pulpară;
– dezinfectarea canalelor și, dacă este necesar, umplerea interiorului dintelui cu medicamente;
– după oprirea procesului inflamator, canalele tratate sunt umplute cu un material special pentru a preveni
– reinfectarea și a întări structura dintelui;
– închiderea accesului la canale radiculare.
În unele cazuri, dacă există pierderi mari de țesut dentar, medicul poate sugera instalarea unei coroane dentare. Materialul coroanei este ales de pacient în funcție de preferințele și capacitățile sale financiare.
Deci, scopul principal al terapiei endodontice este de a salva dintele și de a reface funcționalitatea acestuia.
Întregul proces de tratament include de obicei mai multe vizite la dentist. Durata unei astfel de terapii depinde de complexitatea problemei și de experiența medicului dentist.