Programează-te

Albirea dentară

Albirea dinților

Albirea dentară este una dintre cele mai populare proceduri de estetică dentară. Aceasta este o procedură conservatoare, relativ ieftină și sigură, cu puține efecte secundare, care în mare parte este ușor de controlat.

Două sisteme profesionale de albire sunt utilizate în clinica noastră: albirea cu laserul Epic BIOLASE și cea mai nouă tehnologie de la Philips – Zoom White Speed.

De ce își modifică smalțul culoarea?

Schimbarea la culoare a smalțului dentar poate fi rezultatul unei cauze sau al unei combinații de cauze:

 • factorii alimentari și fumatul; alimentele care conțin taninuri, cum ar fi vinul roșu, cafeaua și ceaiul, și carotenii (pigmenții din portocale și morcovi) pot provoca îngălbenirea dinților
 • expunerea la niveluri ridicate de fluor, administrarea de antibiotice
 • îmbătrânirea, care duce la modificări ale structurii minerale a dintelui; smalțul își pierde translucența, devenind mai puțin poros, iar dentina, care formează corpul dinților, se îngroașă și devine mai galbenă
 • cariile, moartea pulpei dentare, tratamentele de canal și traumatismele de asemenea pot schimba culoarea dinților
 • modificări ale structurii smalțului sau dentinei, fie în timpul formării dinților, fie după erupție

Cum funcționează albirea dentară profesională?

Esența tuturor metodelor de albire stă în substanțele conținute de gelul de albire, prin descompunerea cărora este eliberat oxigenul ce pătrunde în țesuturile dure, fără a le deteriora, oxidează substanțele organice și denaturează proteinele prezente în pigment, făcând țesuturile dentare mai albe. Acest proces are loc sub influența lămpilor care emit un anumit tip de lumină.

Albirea dentară cu lampa Zoom la clinica Omnia Dental

Albirea dinților cu lampa Philips ZOOM

Philips ZOOM White Speed este cea mai recentă și modernă metodă de albire. Permite albirea dinților cu până la 10 nuanțe. Lampa Philips, cu o lumina LED rece și capacitatea de a-și regla puterea, elimină supraîncălzirea dintelui, ceea ce face procedura de albire confortabilă și fără durere.

Acest sistem folosește un gel de albire cu o concentrație scăzută de peroxid de hidrogen (25%), gel ce conține și alte componente speciale care întăresc smalțul și reduc sensibilitatea dinților (fosfat de calciu). Sistemul de albire Philips ZOOM este echipat cu un cip individual, care este inclus în kitul individual pentru fiecare pacient și controlează timpul de activare a luminii reci. La sfârșitul procedurii, pe dinți se aplică gelul Relief pentru a mineraliza smalțul.

Toată procedura de albire durează până la 60 de minute.

Albirea dentară cu laserul Epic Biolase

Albirea dentară cu laserul Epic Biolase este o metodă de albire rapidă, eficientă și care nu prezintă efecte secundare. Această procedură nu dăunează smalțului iar rezultatul albirii durează mult timp, în funcție de caracteristicile individuale ale fiecărui pacient.

Avantajele procedurii:

 • cel mai rapid sistem de albire (20 de minute)
 • este recomandată pacienților cu dinți sensibili
 • datorită proprietăților unice ale laserului, timpul de contact gel-dinți este înjumătățit față de celelalte sisteme de albire. Contactul mai scurt duce la o sensibilitate mai mică.
 • setul de gel BIOLASE include și o seringă cu gel desensibilizant cu azotat de potasiu care poate fi aplicat după procedură, pentru a reduce la minimum sensibilitatea.

Întrebări frecvente despre albirea dentară profesională

Care sunt contraindicațiile procedurii de albire?

Albirea dinților nu este recomandată în următoarele cazuri:

 • copii sub 18 ani. Albirea dinților poate provoca sensibilitate pe termen lung.
 • femei însărcinate sau care alăptează
 • persoane cu afecțiuni gingivale
 • persoane alergice la peroxidul de hidrogen
 • persoane cu carii dentare
 • persoane cu retracții gingivale avansate

Cât va dura efectul de albire?

Atunci când vorbim despre eficiența procedurii de albire, este dificil de prezis care va fi rezultatul obținut. Același tip de albire poate da rezultate complet diferite la diferiți pacienți. Efectul dobândit poate dura de la 6 luni la câțiva ani. Dacă doriți să păstrați dinții albi cât mai mult timp, evitați alimentele și sucurile foarte colorate, spălați-vă regulat pe dinți, folosiți ape de gură și efectuați periodic periajul profesional. Dar, în timp, procedura va trebui repetată din nou.
 • persoane alergice la peroxidul de hidrogen
 • persoanelor cu carii dentare
 • persoanelor cu retracții gingivale avansate

Cum păstrăm efectul albirii?

Pentru a menține rezultatul după albire cât mai mult timp trebuie respectate recomandările medicului:

 • primele două zile nu ar trebui să se consume alimente și băuturi colorate – ceai, cafea, ciocolată, băuturi roșii, fructe de pădure, morcovi, sfeclă, ketchup, etc. După două zile aceste produse pot fi incluse în dietă, dar după fiecare masă asigurați-vă că vă spălați pe dinți.
 • este important să renunțați la fumat primele două zile după albire. Tutunul reduce semnificativ efectul procedurii.
 • este obligatorie efectuarea igienei orale în mod regulat

Ce trebuie să știi înainte de a apela la tratamentul de albire a dinților?

Înainte de procedura de albire este important ca dinții și gingiile pacientului să fie sănătoase.

De asemenea, medicul dentist va realiza o curățare profesională pentru a îndepărta tartrul și placa bacteriană.

IMPORTANT DE ȘTIUT!

 • Dinții devitalizați, coroanele, fațetele și obturațiile nu pot fi albite. Prin urmare, ele trebuie efectuate după procedura de albire, alegând culoarea dinților albiți.
 • Uneori sunt necesare mai multe ședințe pentru albirea dinților. Între proceduri ar trebui să treacă o perioadă de cel puțin 2 săptămâni.
 • Gradul de albire variază de la pacient la pacient în funcție de tipul de colorație, grosimea smalțului, structura dinților și vârsta pacientului. Deci, pacienții trebuie să cunoască aceste lucruri și trebuie să aibă așteptări realiste înainte de începerea tratamentului.