Molarii de minte sunt considerați un vestigiu și, în prezent, nu mai sunt considerați a fi necesari pentru a avea o masticație eficientă. Ei erup târziu, de obicei după vârsta de 25 de ani, sau nu erup deloc. Foarte des, măselele de minte trebuie îndepărtate, dar nu toată lumea știe dacă un implant dentar ar trebui să fie plasat în locul unui molar de minte.


Caracteristicile măselelor de minte

Molarii trei sunt ultimii sau cei mai extremi dinți de pe arcadă. Adesea, din cauza lipsei de spațiu pe maxilar, ei nu erup complet sau chiar rămân incluși în os. Când erup complet au frecvent poziții anormale. Atunci când nu au spațiu suficient pe arcadă ca să erupă, ei pot provoca distrucția molarului vecin sau pot împinge cu totul dinții, determinând înghesuirea sau încălecarea acestora. 

Din cauza accesului dificil în această zona pentru igienizare, molarii de minte sunt frecvent afectați de carii și de inflamații gingivale. Iar rădăcinile lor curbate fac aproape imposibilă tratarea calitativă a pulpitei. Din această cauză, molarul de minte trebuie deseori îndepărtat.


Caracteristicile instalării unui implant în locul unui molar de minte

După extracție, înlocuirea molarului de minte nu este necesară, întrucât acesta nu are un rol important în masticație. Pacientul nu trebuie decât să aștepte vindecarea zonei.  

Implantul dentar în zona molarului de minte este o procedură inutilă; nu există indicații directe pentru aceasta. În plus, riscurile de apariție a complicațiilor sunt mari, ceea ce este facilitat de localizarea acestor dinți. Există și alte motive care împiedică instalarea unui implant în această zonă:
– este dificil de determinat înclinarea implantului;
– este dificil de calculat sarcina masticatorie raportată la axul implantului. Acesta ajunge în general sa fie suprasolicitat;
– zona dintre coroană și gingie este dificil de curațat chiar și cu o igienă orală atentă. Acest lucru duce la inflamarea țesuturilor din apropiere.

Există totuși o excepție de la acestă regulă. În cazurile în care pacientul suferă de o atrofie osoasă masivă în zona laterală, și din diverse motive nu poate beneficia de adiții osoase, se poate insera un implant dentar în zona molarului de minte pentru a oferi un sprijin distal viitoarei lucrări protetice.