Maseaua de minte: intrebari frecvente

Cuprins

La ce vârstă ar trebui să erupă maseaua de minte?

Măselele de minte erup în general la vârsta de 17-25 de ani. Există însă excepții când molarii de minte erup mai târziu, uneori, chiar și la 40 de ani. Erupția parțială sau chiar deloc a molarilor trei în perioada caracteristică dezvoltării lor nu este o patologie și este considerată normală. 

Sunt întâlnite tot mai des cazuri în care mugurii dinților de minte lipsesc în totalitate .


Care sunt trăsăturile anatomice ale unui molar de minte?

Coroana unui molar de minte este globuloasă, are șanțuri și fosete pe suprafața masticatorie, caracteristice dinților din zona laterală. O trăsătură distinctivă a măselei de minte este considerată structura rădăcinilor sale, numărul cărora este dificil de determinat. De obicei, cifra variază de la 1 la 3 rădăcini, dar au existat cazuri în care dintele avea până la 5 rădăcini. De obicei sunt foarte curbate, ceea ce interferează cu realizarea unui tratament endodontic adecvat. De asemenea, o caracteristică a rădăcinilor celui de-al treilea molar este că acestea sunt adesea unite într-una sau două rădăcini.


De ce avem nevoie de maselele de minte?

Am moștenit măselele de minte de la strămoșii noștri îndepărtați, care mâncau în mare parte mâncare de consistență dură. Astfel, era nevoie de maxilare puternice pentru a mesteca. În timp, dieta s-a schimbat treptat. Astăzi consumăm mult mai multe alimente procesate termic. „Înmuierea” dietei a facut ca acești dinți și-și piardă funcția inițială, iar maxilarul în sine s-a micșorat. În lumea modernă, se observă din ce în ce mai mult anodonția primară a celui de-al treilea molar, adică o situație în care nu se formează mugurii molarilor de minte.

O parte semnificativă a oamenilor de știință moderni consideră că dinții de minte sunt un rudiment inutil care creează prea multe probleme, iar cea mai bună soluție este îndepărtarea lor în stadiul inițial al formării. Cu toate acestea, nu puține sunt cazurile în care acești dinți sunt folosiți ca stâlpi în punți dentare, pentru a reface dantura în zona laterală în absența molarilor 1 și 2.

CITEȘTE ȘI  5 motive pentru care este atât de important să curățăm limba!


Ce complicații pot provoca molarii de minte?

Cel mai adesea, măselele de minte cresc cu complicații. Pot avea poziții eronate, pot fi înclinați sau nu erup complet, provocând inflamația osului și a gingiilor, perturbând mușcătura, rănind suprafața interioară a obrazului și distrugând dinții vecini cu care vin în contact.

Motivul principal al complicațiilor este un maxilar mic, care pur și simplu nu se potrivește cu numărul maxim de dinți. Lipsa de spațiu este cea care provoacă aglomerarea dinților sau blocarea erupției molarilor de minte. Al treilea molar erupe când creșterea oaselor maxilarelor se estompează treptat. Prin urmare, de multe ori pur și simplu nu au loc unde să crească.

Erupția unei măsele de minte, pe lângă disconfortul general (durere, umflarea gingiilor, febră), pot provoca inflamații purulente, care reprezintă un pericol real pentru sănătate. Uneori gingiile din jurul dintelui erupt iau forma unui buzunar cu glugă, sub care se acumulează placa, resturile alimentare și bacteriile. Acest lucru provoacă supurație și un miros neplăcut.

În plus, pozitia celui de-al treilea molar îl face greu accesibil în timpul procedurilor de igienă. Acest lucru contribuie la dezvoltarea cariilor, care pot afecta și dinții vecini.


Este necesar să îndepărtați maseaua de minte?

În multe cazuri, da. În primul rând, acest lucru este necesar în pregătirea tratamentului ortodontic: acești molari pot contribui la recidivă după îndepărtarea sistemului de fixare.

Dacă cel de-al treilea molar a crescut corect și este afectat doar de carii, acesta poate tratat ca orice alt dinte, deși locația incomodă face dificilă tratarea sa. În cazul unor complicații mai grave, este mai bine să discutați cu medicul despre tratamentul ulterior.

CITEȘTE ȘI  Limbă încărcată: cauze și tratament


În ce cazuri extracția maselei de minte este cea mai bună soluție?

Extracția molarilor de minte poate fi efectuată înaintea începerii erupției, în cursul erupției lor sau după definitivarea acesteia, chiar dacă dintele se află într-o stare bună de sănătate. Există o serie de factori care influențează indicațiile medicului pentru îndepărtarea acestor molari.

Indicații pentru extracție pot fi următoarele situații:

Lipsa spațiului liber pe arcadă – atunci când măselele de minte nu au suficient spațiu să erupă, ar trebui să fie îndepărtate, deoarece creșterea și dezvoltarea lor ulterioară vor duce la o deplasare a restului de dinți și vor implica deformarea danturii, și în viitor pot perturba mușcătura.

Poziția incorectă a molarilor – uneori molarii de minte pot crește înclinați într-o anumită direcție, ceea ce duce la o erupție dureroasă și rănirea permanentă a gingiilor și/sau a mucoasei obrazului, aceasta implicând o curățare inadecvată a dinților, durere constantă și formarea rănilor, care în cele din urmă se pot infecta.

Afectarea molarilor vecini – atunci când erup, molarii de minte pot distruge coroana sau rădăcinile dintelui vecin.

Erupția incompletă – un molar de minte erupt parțial poate provoca constant inflamații ale gingiei și/sau dureri în zonă.

Instalarea aparatelor dentare – îndepărtarea unui molar de minte va elibera spațiu pe arcadă, ceea ce va ajuta restul dinților să ia poziția corectă.

Prezența proceselor inflamatorii ale molarilor de minte – carii extinse cu distrugerea coroanei dintelui, inflamația parodonțiului, dezvoltarea chisturilor sau a altor infecții, distrugerea țesutului osos, etc.

Durere constantă și disconfort în zona molarului de minte.


Când este mai bine să păstrăm maseaua de minte?

Multe persoane își pun această întrebare, merită oare tratați molarii de minte sau ar trebui îndepărtați imediat ce apare cea mai mică problemă?

CITEȘTE ȘI  7 alimente care ne îngălbenesc dinții

Extracția molarilor de minte nu este întotdeauna cea mai bună opțiune pentru un pacient. Există cazuri în care merită să salvați viața celui de-al treilea molar. Motivele pentru tratamentul și conservarea ulterioară a măselei de minte pot fi:

  • În scop protetic. În absența molarilor 2 sau/și a molarului 1, măseaua de minte poate fi folosită ca dinte stâlp într-o punte fixă sau ca atașament pentru protezele mobile cu croșete.
  • Prezența unui antagonist sănătos. Măseaua de minte merită păstrată dacă are antagonist și participă activ la masticație.
  • Suport pentru dinții adiacenți. Molarii de minte încetinesc procesele de mobilizare a dinților adiacenți, iar în viitor pot prelua funcția masticatorie a acestora.


Cât durează extracția molarilor de minte?

Dacă molarii sunt complet erupți, iar rădăcinile lor nu sunt foarte curbate, procedura are loc foarte repede: 10-20 minute pentru molarii superiori, și 20-30 minute pentru cei inferiori.

În cazul molarilor distruși, va trebui să petreceți puțin mai mult pe scaunul medicului: 30-60 de minute.

În cazul molarilor de minte incluși sau semiincluși intervenția poate dura aproximativ o oră și jumătate de la anestezie până la suturi.


Ce se întâmplă după extracția unui molar de minte?

După îndepărtarea molarilor de minte, urmările variază în funcție de gradul de dificultate al procedurii și de reacția proprie a organismului la traumatism.

Atunci când dinții sunt îndepărtați fără probleme, simptomele nu diferă de regulă față de o extracție obișnuită. În cazul în care apar complicații sau când pentru extracția dintelui sunt necesare manopere chirurgicale, manifestările post-operatorii pot fi mai intense, variind de la dureri și umflături la deschidere dificilă a gurii și dificultate la înghițire. 

Medicul va prescrie, la nevoie, o cură medicamentoasă adecvată dificultății cu care s-a efectuat manopera. Aceasta poate include antibiotice, analgezice, antiinflamatoare și antihistaminice.

Call Now Button