Pulpita dentară este un proces inflamator din interiorul dintelui care afectează pulpa dentară. Pulpa este un țesut moale din camera pulpară și din canalele radiculare ale dintelui, compus din vase sanguine mici și terminații nervoase (de aici și termenul „nerv dentar”).

Inflamația pulpei nu apare niciodată de la sine, există întotdeauna cauze:

Carii avansate – cel mai adesea pulpita se dezvoltă ca urmare a distrugerii smalțului și dentinei printr-un proces carios, rezultând expunerea și infecția pulpei.

Dinte șlefuit în scop protetic – în urma preparării unui dinte pentru a fi acoperit cu o coroană dentară, pulpa se poate supraîncălzi, ceea ce poate duce ulterior la inflamația acesteia. De aceea, șlefuirea unui dinte trebuie efectuată întotdeauna cu jet de apă rece.

Traume/leziuni ale dinților – Mai puțin frecvent, pulpita poate fi cauzată de traume la nivelul pulpei din cauza deteriorării mecanice a dintelui, fracturi, lovituri, etc.

Obturații de slabă calitate – dacă, în timpul tratamentului cariilor, medicul nu ”curăță” suficient cavitatea, nu aplică un material izolator sau deschide camera pulpară, pulpita se poate dezvolta după aplicarea materialului de obturație.

Expunere distructivă prelungită la substanțe chimice, la temperaturi ridicate sau scăzute.


Simptomele pulpitei

Cum știți dacă un dinte vă doare din cauza pulpitei? Această boală are propria sa simptomatologie caracteristică și primul semn al dezvoltării pulpitei poate fi durerea acută care apare atunci când un dinte bolnav intră în contact cu alimente reci/fierbinți, dulci/acre. Spre deosebire de durerea determinată de carii, aceste senzații nu dispar imediat după eliminarea iritantului care le-a provocat: persistă mai mult de 15 minute.

Fără tratament în timp util, atacurile dureroase devin mai frecvente, apar spontan (fără stimuli), și se pot intensifica în timpul somnului. Durerea nu este ameliorată de analgezice, iradiază către dinții adiacenți, la ureche sau la tâmplă.

Dacă pacientul suportă aceste dureri și nu solicită tratament, stadiul acut al bolii se transformă treptat într-unul cronic, fără reacții pronunțate. Dar acest lucru nu înseamnă că boala a trecut – nervul moare, se infectează, iar infecția poate trece dincolo de rădăcina dintelui. Așa se dezvoltă parodontita apicală, granulomul sau chistul, care implică afectarea țesutul osos ce înconjoară dintele.


Cum se tratează pulpita dentară?

Metoda de tratament se alege în funcție de stadiul bolii. În cazul pulpitei reversibile este suficientă eliminarea cauzei care a provocat inflamația pulpară.

Dacă vorbim despre pulpita ireversibilă este necesară efectuarea tratamentului de canal.

Tratamentul de canal sau tratamentul endodontic implică îndepărtarea pulpei infectate de pe toate canalele dintelui, lărgirea acestora, aplicarea de substanțe dezinfectante și medicamentoase pentru a crea condiții sterile, și o închidere ermetică a dintelui.

Sarcina medicului este de a oferi un tratament de înaltă calitate, de a elimina procesul inflamator din canale și de a preveni reinfectarea. Astfel este importantă respectarea strictă a protocolului de tratament:

1. Izolarea zonei de lucru cu diga de cauciuc. Sistemul de izolare elimină contactul suprafeței de lucru cu saliva care conține numeroase microorganisme și astfel se evită pătrunderea infecției în canalele tratate. Izolația este, de asemenea, importantă pentru o bună aderență a materialelor de obturație.

2. Măsurarea exactă a lungimii canalului. Determinarea lungimii cu un dispozitiv special (apex locator) este obligatorie pentru prelucrarea completă și umplerea canalelor de-a lungul întregii lungimi. O obturație de canal mai scurtă prezintă riscul de reinfectare.

3. Tratamentul antiseptic. Clătirea abundentă a canalelor cu soluții antiseptice este cheia unei dezinfecții eficiente. Elimină rămășițele pulpei afectate, microorganismelor patogene și produsele lor de degradare. Asigură sterilitatea canalelor.

4. Obturarea etanșă a canalelor. Pentru a exclude apariția unui nou focar de inflamație, este important să fie sigilate canalele pe toată lungimea lor. Obturarea tridimensională sub controlul unui microscop asigură închiderea uniformă a canalelor, inclusiv a zonelor cu o structură ramificată complexă.

5. Restaurarea ermetică a dinților. Pentru a bloca accesul infecției prin porțiunea coronară a dintelui, este esențial să se asigure refacerea etanșă a coroanei. O obturație corectă sau o coroană dentară blochează accesul infecției din cavitatea bucală și previne reapariția inflamației.

Tratăm pulpita fără durere! Folosim medicamente și anestezice sigure și eficiente pentru ameliorarea durerii, care sunt selectate individual.


De ce dor dinții după tratamentul de canal?

Senzațiile dureroase apar ca răspuns al organismului la intervenție. Chiar dacă nervul este îndepărtat, apare adaptarea organismului la materialele de obturație, care este însoțită de durere. Durerea este normală, și scade treptat. Senzațiile neplăcute dispar în decurs de 2-3 zile. Mai rar, durerea persistă până la două săptămâni. Dacă simțiți că durerea este pulsatilă și crește în intensitate, gingia se umflă, este necesară o vizită la dentist.