Majoritatea oamenilor evită vizitele la dentist, doar din cauza unor posibile experiențe dureroase. Durerea, de regulă, este principalul motiv pentru atitudinea negativă a pacienților față de vizitele în timp util la stomatolog.

Astăzi, mersul la stomatolog nu ar trebui să mai sperie pe nimeni, deoarece anestezicele moderne fac întregul proces de tratament confortabil și nedureros. Cu ajutorul anestezicelor sensibilitatea într-o anumită zonă sau în întreg corpul este îndepărtată parțial sau complet. Odată ajuns în țesut, anestezicul privează nervul de capacitatea de a conduce impulsuri dureroase, schimbându-i potențialul electric.

Eficacitatea și durata anesteziei depind direct de tipul de anestezic selectat, de doza și de metoda de aplicare a acestuia.

Câte tipuri de anestezie dentară există?

1. Anestezia locală

Anestezia locală poate fi de două feluri: anestezie topică și anestezie prin infiltrație.

Anestezia topică este o anestezie superficială ce constă în aplicarea anestezicului (sub formă de spray, unguent sau gel) direct pe gingie.

Acest tip de anestezie se instalează rapid, iar efectul său este de scurtă durată (nu durează mai mult de 20 de minute). Astfel anestezia topică este folosită pentru tratamentele simple care nu provoacă dureri mari: pentru a ameliora senzațiile neplăcute de la injecția cu alt anestezic, pentru a deschide mici focare de supurație, pentru a trata mucoasa în boli precum stomatită, gingivită, pentru îndepărtarea unui dinte mobil de lapte, îndepărtarea plăcii și a tartrului, etc.

Anestezia prin injectare (infiltrație) – este cea mai des folosită anestezie în stomatologie. Presupune introducerea anestezicului în țesuturi cu ajutorul seringii și dispunerea lui în apropierea terminațiilor nervoase. Acest tip de anestezie este utilizat pentru majoritatea tratamentelor dentare. Durata și efectul analgeziei sunt suficiente pentru orice intervenție dentară care durează cel puțin 60 de minute.

Dezavantajele utilizării anesteziei locale

Anestezia locală practic nu are dezavantaje. Anestezicele moderne sunt absolut sigure, au un minim de contraindicații, sunt eliminate rapid din organism și nu au efecte negative asupra inimii, rinichilor și ficatului. Odată cu administrarea anestezicului, pacientul nu va simți nicio durere, chiar și în timpul procedurilor chirurgicale prelungite.

Este posibil ca anestezia locală să nu-și facă efectul?

Anestezicele moderne utilizate în stomatologie sunt destul de eficiente. Cazurile în care anestezicul nu funcționează sunt rare și sunt de obicei asociate cu următoarele situații:
• dintele doare de ceva timp, iar pacientul a luat calmante în doze mari înainte de vizita la medicul stomatolog. Pentru a se asigura că anestezia este garantată să funcționeze, este nedorit să se administreze analgezice cu 7-8 ore înainte de o vizită la medic;
• consumul de alcool;
• în prezența infecțiilor.

Contraindicații pentru utilizarea anesteziei locale

Sarcina. În timpul sarcinii, nu se recomandă efectuarea anesteziei. Însă dacă este absolut necesar, se pot folosi anumite tipuri de anestezice care sunt sigure pentru făt.
Reacție alergică la una dintre substanțele conținute de anestezic.
Dentofobie sau teama exagerată de tratamentul dentar (în cazurile grave, medicul poate sugera anestezie generală).
Vârsta mică a pacientului. Pentru a nu răni psihicul copiilor și a provoca teama viitoare de a vizita un medic stomatolog, medicii, dacă este posibil, caută alte metode de tratament dentar la pacienții tineri;
Leziuni traumatice ale maxilarului.

Care sunt complicațiile provocate de anestezia locală?

Pentru a evita complicațiile provocate de anestezie, trebuie să vă informați medicul despre bolile cronice existente, reacțiile alergice la anumite substanțe, produsele alimentare și medicamentele luate în mod constant.

După administrarea anestezicului, la pacienți pot apărea următoarele complicații:
• apariția unei reacții de intoxicație (în caz de supradozaj al unei doze de analgezic);
• alergie la una dintre substanțele anestezicului;
• pierderea sensibilității după injectarea anestezicului (din cauza traumatismelor nervului provocate de ac) – pareză facială tranzitorie;
• senzație de arsură și durere la locul injecției (adesea aceasta este considerată normală);
• hematoame sau vânătăi la locul injectării (dacă a fost afectat un vas de sânge);
• infecție tisulară;
• spasm al mușchilor masticatori (dacă un nerv a fost deteriorat);
• vătămarea țesuturilor moi (buze, obraji, limbă) ca urmare a mușcării accidentale din cauza pierderii sensibilității.

2. Anestezia prin sedare

Deoarece anestezia locală nu acționează asupra sensibilitătii tactile și asupra stării psiho-emoționale a pacientului, dacă este necesar, se poate folosi o astfel de tehnică de anestezie precum sedarea. Sedarea calmează pacientul, dar nu-l adoarme complet. În timpul tratamentului, pacientul se află într-o stare de relaxare, dar rămâne capabil să înțeleagă și să răspundă solicitărilor medicului.

Aceasta tehnică de anestezie poate fi realizată pe cale orală, inhalatorie sau pe cale intravenoasă.

Merită menționat că aceasta este o metodă mult mai blândă decât anestezia generală.

Sedarea este însoțită de anestezie de locală.

3. Anestezia generală

De regulă, anestezia clasică locală este suficientă pentru majoritatea tratamentelor stomatologice, chiar și pentru unele intervenții chirurgicale mai complexe. Dar sunt situații precum, dentofobie, anxietate majoră, intervenții chirurgicale complicate sau pacienți cu dizabilități, care impun folosirea acestui tip de anestezie.

Anestezia generală se realizează prin administrarea intravenoasă de analgezice, care induc o persoană în stare de somn profund. Anestezia generală este rar folosită, în cazuri deosebit de dificile.

Doza de anestezic este calculată pe baza greutății pacientului, a stării sale de sănătate, precum și a duratei procedurii. Respirația este asigurată de un ventilator.

Anestezia generală este efectuată de un anestezist.

La anestezia generală se recurge numai atunci când este absolut necesar.

Anestezia dentară în timpul sarcinii

Dacă vă confruntați cu necesitatea tratamentului stomatologic în timpul sarcinii, atunci cu siguranță se pune întrebarea: „Este posibilă anestezia în timpul sarcinii?”.

Este bine de evitat pe cât posibil tratamentele stomatologice pe perioada sarcinii. Dacă apar dureri de dinți severe sau alte probleme grave în timpul sarcinii, anestezia nu este interzisă.

De regulă, anestezicele sunt administrate în organism prin injectare. Încep să acționeze în 3-5 minute. Pacientul încetează să mai simtă atingerea, durerea și efectele termice.

Majoritatea anestezicelor moderne sunt sigure și eficiente. Dar în cazul femeilor însărcinate totuși se recomandă cele care nu conțin sau conțin o doză foarte mică de substanțe vasoconstrictoare.

Răspunsul la întrebarea dacă dinții pot fi tratați sub anestezie în timpul sarcinii poate fi pozitiv numai dacă se folosesc anestezicele potrivite.

Este important de subliniat că tratarea dinților în timpul sarcinii sub anestezie prin sedare și anestezie generală este strict contraindicată.