Anestezia dentară – tipuri, contraindicații, complicații
Majoritatea oamenilor evită vizitele la dentist, doar din cauza unor posibile experiențe dureroase. Durerea, de regulă, este principalul motiv pentru atitudinea negativă a pacienților față de vizitele în timp util la stomatolog.
Astăzi, mersul la stomatolog nu ar trebui să mai sperie pe nimeni, deoarece anestezicele moderne fac întregul proces de tratament confortabil și nedureros. Cu ajutorul anestezicelor sensibilitatea într-o anumită zonă sau în întreg corpul este îndepărtată parțial sau complet. Odată ajuns în țesut, anestezicul privează nervul de capacitatea de a conduce impulsuri dureroase, schimbându-i potențialul electric.
Eficacitatea și durata anesteziei depind direct de tipul de anestezic selectat, de doza și de metoda de aplicare a acestuia.
Câte tipuri de anestezie dentară există?
1. Anestezia locală
Anestezia locală poate fi de două feluri: anestezie topică și anestezie prin infiltrație.
Anestezia topică este o anestezie superficială ce constă în aplicarea anestezicului (sub formă de spray, unguent sau gel) direct pe gingie.
Acest tip de anestezie se instalează rapid, iar efectul său este de scurtă durată (nu durează mai mult de 20 de minute). Astfel anestezia topică este folosită pentru tratamentele simple care nu provoacă dureri mari: pentru a ameliora senzațiile neplăcute de la injecția cu alt anestezic, pentru a deschide mici focare de supurație, pentru a trata mucoasa în boli precum stomatită, gingivită, pentru îndepărtarea unui dinte mobil de lapte, îndepărtarea plăcii și a tartrului, etc.
Anestezia prin injectare (infiltrație) – este cea mai des folosită anestezie în stomatologie. Presupune introducerea anestezicului în țesuturi cu ajutorul seringii și dispunerea lui în apropierea terminațiilor nervoase. Acest tip de anestezie este utilizat pentru majoritatea tratamentelor dentare. Durata și efectul analgeziei sunt suficiente pentru orice intervenție dentară care durează cel puțin 60 de minute.
Dezavantajele utilizării anesteziei locale
Anestezia locală practic nu are dezavantaje. Anestezicele moderne sunt absolut sigure, au un minim de contraindicații, sunt eliminate rapid din organism și nu au efecte negative asupra inimii, rinichilor și ficatului. Odată cu administrarea anestezicului, pacientul nu va simți nicio durere, chiar și în timpul procedurilor chirurgicale prelungite.
Este posibil ca anestezia locală să nu-și facă efectul?
Anestezicele moderne utilizate în stomatologie sunt destul de eficiente. Cazurile în care anestezicul nu funcționează sunt rare și sunt de obicei asociate cu următoarele situații:
• dintele doare de ceva timp, iar pacientul a luat calmante în doze mari înainte de vizita la medicul stomatolog. Pentru a se asigura că anestezia este garantată să funcționeze, este nedorit să se administreze analgezice cu 7-8 ore înainte de o vizită la medic;
• consumul de alcool;
• în prezența infecțiilor.
Contraindicații pentru utilizarea anesteziei locale
• Sarcina. În timpul sarcinii, nu se recomandă efectuarea anesteziei. Însă dacă este absolut necesar, se pot folosi anumite tipuri de anestezice care sunt sigure pentru făt.
• Reacție alergică la una dintre substanțele conținute de anestezic.
• Dentofobie sau teama exagerată de tratamentul dentar (în cazurile grave, medicul poate sugera anestezie generală).
• Vârsta mică a pacientului. Pentru a nu răni psihicul copiilor și a provoca teama viitoare de a vizita un medic stomatolog, medicii, dacă este posibil, caută alte metode de tratament dentar la pacienții tineri;
• Leziuni traumatice ale maxilarului.
Care sunt complicațiile provocate de anestezia locală?
Pentru a evita complicațiile provocate de anestezie, trebuie să vă informați medicul despre bolile cronice existente, reacțiile alergice la anumite substanțe, produsele alimentare și medicamentele luate în mod constant.
După administrarea anestezicului, la pacienți pot apărea următoarele complicații:
• apariția unei reacții de intoxicație (în caz de supradozaj al unei doze de analgezic);
• alergie la una dintre substanțele anestezicului;
• pierderea sensibilității după injectarea anestezicului (din cauza traumatismelor nervului provocate de ac) – pareză facială tranzitorie;
• senzație de arsură și durere la locul injecției (adesea aceasta este considerată normală);
• hematoame sau vânătăi la locul injectării (dacă a fost afectat un vas de sânge);
• infecție tisulară;
• spasm al mușchilor masticatori (dacă un nerv a fost deteriorat);
• vătămarea țesuturilor moi (buze, obraji, limbă) ca urmare a mușcării accidentale din cauza pierderii sensibilității.
2. Anestezia prin sedare
Deoarece anestezia locală nu acționează asupra sensibilitătii tactile și asupra stării psiho-emoționale a pacientului, dacă este necesar, se poate folosi o astfel de tehnică de anestezie precum sedarea. Sedarea calmează pacientul, dar nu-l adoarme complet. În timpul tratamentului, pacientul se află într-o stare de relaxare, dar rămâne capabil să înțeleagă și să răspundă solicitărilor medicului.
Aceasta tehnică de anestezie poate fi realizată pe cale orală, inhalatorie sau pe cale intravenoasă.
Merită menționat că aceasta este o metodă mult mai blândă decât anestezia generală.
Sedarea este însoțită de anestezie de locală.
3. Anestezia generală
De regulă, anestezia clasică locală este suficientă pentru majoritatea tratamentelor stomatologice, chiar și pentru unele intervenții chirurgicale mai complexe. Dar sunt situații precum, dentofobie, anxietate majoră, intervenții chirurgicale complicate sau pacienți cu dizabilități, care impun folosirea acestui tip de anestezie.
Anestezia generală se realizează prin administrarea intravenoasă de analgezice, care induc o persoană în stare de somn profund. Anestezia generală este rar folosită, în cazuri deosebit de dificile.
Doza de anestezic este calculată pe baza greutății pacientului, a stării sale de sănătate, precum și a duratei procedurii. Respirația este asigurată de un ventilator.
Anestezia generală este efectuată de un anestezist.
La anestezia generală se recurge numai atunci când este absolut necesar.
Anestezia dentară în timpul sarcinii
Dacă vă confruntați cu necesitatea tratamentului stomatologic în timpul sarcinii, atunci cu siguranță se pune întrebarea: „Este posibilă anestezia în timpul sarcinii?”.
Este bine de evitat pe cât posibil tratamentele stomatologice pe perioada sarcinii. Dacă apar dureri de dinți severe sau alte probleme grave în timpul sarcinii, anestezia nu este interzisă.
De regulă, anestezicele sunt administrate în organism prin injectare. Încep să acționeze în 3-5 minute. Pacientul încetează să mai simtă atingerea, durerea și efectele termice.
Majoritatea anestezicelor moderne sunt sigure și eficiente. Dar în cazul femeilor însărcinate totuși se recomandă cele care nu conțin sau conțin o doză foarte mică de substanțe vasoconstrictoare.
Răspunsul la întrebarea dacă dinții pot fi tratați sub anestezie în timpul sarcinii poate fi pozitiv numai dacă se folosesc anestezicele potrivite.
Este important de subliniat că tratarea dinților în timpul sarcinii sub anestezie prin sedare și anestezie generală este strict contraindicată.
Ana Maria - 25 mart. 2022, 10:28
Bună ziua, pentru ultima masea de jos se face anestezie injectabila doar în spatele acesteia sau se poate face și în lateral la gingi?
Ana Maria - 25 mart. 2022, 10:25
Bună ziua, am de curățat o masea am fost la medic mi-a făcut anestezie injectabila mi-a amorțit dar atunci când curăța tot simțeam o durere imensă apoi mi-a lasato asa cică mi-a pus un medicament și ne vedem peste 3zile de ce ar mai durea dacă a făcut anestezie?
Patrut Aurica - 14 mart. 2022, 23:04
Buna seara ! Problema e ca am fost la medic sa imi refaca o plomba ,la maseaua de minte. Ca sa scoata vechea plomba a trebuit sa ma anestezieze . Anestezia nu isi facea efectul asa ca a trebuit sa imi faca trei injectii. Iar pe timpul lucrari aproape tot am simtit. Pana aici e ok, acum e problema. Dupa cinci ore inca nu imi pot controla muschii fetei. Ce mi se intampla? Beau apa si nu pot inghite ca dau totul pe afara.
Sabina - 12 mart. 2022, 02:48
Bună, am fost la stomatolog acum 3 zile și mia plombat o măsea iniţial mam dus pt o curațare..dar a zis ca nu are ce curaţa și a zis ai caries pe 2 măsele a început sa o curețe dar ma durea ingrozitor defapt el a retezato și mia pus o injectie dar in doua locuri același obraz,și nici acum nu mia trecut anestezia de tot varba buza de jos și dinți de jos nu simt ,și ma dor maxilarele gura nu o pot deschide prea mult ma doare în zona bărbiei ,este normal sa ma simt așa??
Ionuț - 26 ian. 2022, 08:06
Bună ziua ,am simțit acul până în creier,așa o fost senzația ,iar acum am obrazul tare și umflat ,acest lucru este de ieri,au trecut 24 de ore și tot nu sa desumflat și doare când apăs,este normal?!?:(((
Ruxandra Budeanu - 22 ian. 2022, 16:47
Bună ziua! Vă rog să îmi spuneți ce aș putea să fac și în cât timp își revine limba amorțită, cu străfulgerări dureroase, din timp în timp, în urma unei îndepărtări de țesut infectat de pe locul fostei masele de minte. Gingia este complet vindecată, dar limba a rămas cumva întărită. Simțeam și arsură spre vârf. Vă mulțumesc!
Cosmin Ionut - 19 ian. 2022, 01:19
Buna ziua! In timpul administrari anestezicului am simtit o durere ( ca o arsura puternica) din spate mandibulei spre fata . Mentionez ca am destul de multe lucrari in dantura , am primit de fiecare data anestezic injectat insa acum am simtit o durere extrem de instensa la cateva secunde dupa ce a introdus injectia. Ma puteti ajuta cu vreun sfat ? Multumesc!
Omnia Dental - 26 apr. 2021, 12:25
"Curentul" pe care l-ati simtit in limba in cursul efectuarii anesteziei nu este un fenomen "ciudat". Pentru extractia unui molar de minte inferior se efectueaza cel mai adesea o anestezie ce amorteste atat nervul care ajunge la dinte in sine, dar si nervul lingual adica implicit limba si gingia de pe partea interesata. Cand injectia se efectuaza in imediata apropiere a nervului putem simti un "curent", asemanator celui pe care il simtim cand "ne lovim in cot".Inflamatia existenta este cel mai probabil data de traumatismul mecanic produs in zona pentru extractia molarului de minte si se va reduce treptat. Iar adesea in urma extractiei complicate a unui molar de minte inferior apare dificultate la inghitire si chiar la deschiderea gurii. Insa, pentru un plus de liniste va recomand sa vizitati medicul chirurg care a efectuat extractia pentru a verifica ca totul este in regula.
Buncila Viorel Octavian - 25 apr. 2021, 11:32
Bună ziua, am extras 2 masele de minte, iar în timpul anesteziei am simțit ca și un curent în limba. După 3 zile limba îmi este imflamata pe partea extracției și parca se freacă de ceva ce provoacă durere chiar și la înghițire. Ce trebuie să fac?? Mulțumesc
Omnia Dental - 10 mart. 2021, 23:21
Buna seara,Reactia alergica la susbstantele folosite in anestezia dentara este rar intalnita. Daca nu ati mai facut anestezie la dentist este bine sa intrebati medicul ce tip de anestezic utilizeaza si sa apelati la un medic alergolog pentru a testa reactia dvs. la acest anestezic. Daca interventia stomatologica nu sufera amanare, atunci se poate efectua un test simplu direct in cabinetul stomatologic prin injectarea unei mici cantitati de anestezic subcutanat (de regula la nivelul antebratului). Daca dupa 10 min nu apar semne evidente, atunci se poate injecta anestezicul.Reactiile alergice pot fi diferite atat ca manifestare, cat si ca intensitate. Cel mai frecvent se intalnesc manifestarile tegumentare care pot consta in roseata, umflatura, mancarime, congestie in zona in care a post injectat anestezicul. In cazurile mai serioase, pot aparea manifestari alergice la nivelul sistemului respirator, precum respiratie ingreunata. Daca situatia avanseaza caile respiratorii pot fi blocate complet. Insa, cea mai grava reactie alergica este socul anafilactic ce, in lipsa unei interventii prompte, poate avea consecinte grave.Reactiile alergice vor fi combatute, in functie de intensitatea lor, prin administrarea de diverse medicatii la scurt timp de la aparitia lor, si se pot mentine de la cateva minute la cateva zile, caz in care se va prescrie tratament medicamentos pe o perioada mai lunga.
Gabriela - 6 mart. 2021, 22:10
Buna seara. As vrea sa știu cum Se prezintă intoxicația Sau Alergia. Unde se localizează și cum arată? In cât timp Trece . Mulțumesc