Pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă, pacienții pot opta pentru o punte dentară sau pentru tratamentul cu implanturi. Ambele opțiuni sunt funcționale și estetice. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între ele. Pentru fixarea unei punți, dinții adiacenți spațiului gol sunt devitalizați și șlefuiți. Datorită distribuției incorecte a sarcinii masticatorii, aceștia cedează treptat, iar osul maxilarului se atrofiază. În cazul implantului, aceste probleme sunt excluse. Implantul este inserat în maxilar fără a afecta dinții sănătoși și previne astfel pierderea osoasă.

Pentru a alege cea mai bună variantă de tratament, pacientul ar trebui să se concentreze nu numai pe partea financiară, ci și pe rezultatele pe termen lung.


Ce este o punte și ce este un implant dentar?

O punte este o lucrare protetică fixă ​​formată din coroane unite între ele, ale cărei extremități sunt fixate pe dinți naturali. O punte dentară poate fi indicată atunci când lipsesc maxim 4 dinți consecutiv. Punțile sunt, în prezent, realizate din următoarele materiale: metalo-ceramică și zirconiu.

Pentru sprijinul unei punți dentare se folosesc dinții vecini spațiului edentat, care sunt reduși în dimensiuni, și adesea devitalizați. În multe cazuri, pentru a obține o bună stabilitate și rezistență în timp a punții, nu este suficient doar sprijinul oferit de dinții limitanți spațiului gol, ci trebuie șlefuiți și vecinii acestora. De exemplu, pentru a înlocui un molar 1 pierdut, puntea trebuie sprijinită pe molarul 2, precum și pe premolarul 2 și premolarul 1.

Implanturile dentare sunt analogi artificiali ai rădăcinilor dentare care acționează ca suport pentru punți sau coroane individuale. Majoritatea implanturilor sunt realizate din titan medical, biocompatibil cu țesuturile cavității bucale. Implanturile dentare restabilesc complet funcțiile și estetica danturii.

Pierderea unui singur dinte se restabilește cu ajutorul unei coroane individuale susținută de un singur implant. Dacă lipsesc mai mult de 3 dinți, se realizează o punte sprijinită pe două sau mai multe implanturi. Materialele utilizate în confecționarea coroanelor pe implanturi sunt dioxidul de zirconiu, ceramică integrală și metalo-ceramica.


Care sunt diferențele fundamentale dintre un implant și o punte dentară?

Cu toată asemănarea tehnicilor de protezare, implantul dentar are o serie de diferențe fundamentale față de puntea dentară. Datorită lor, implantul dentar este considerat în mod rezonabil un tratament revoluționar și de înaltă tehnologie.

Implantul dentarPuntea dentară
Reface orice număr de dinți lipsă, inclusiv o arcadă întreagăDe obicei înlocuiește până la 4 dinți lipsă consecutiv
Sarcina masticatorie este transferată la implanturi, distribuită uniform pe os și nu afectează alți dințiDinții stâlpi ai punții dentare sunt supuși unui stres mecanic mare (sunt suprasolicitați)
Țesutul osos este alimentat cu sânge în mod normal și nu se resoarbeAtrofia continuă a țesutului osos
Poate înlocui un dinte din orice zonă a arcadei, inclusiv dinții lipsă de la capătul maxilaruluiEste potrivită numai pentru zonele edentate delimitate de dinți


Avantaje

Dacă comparăm ambele opțiuni de tratament, atunci atât puntea, cât și implantul sunt structuri fixe, ce se potrivesc cu culoarea și forma dinților naturali ai pacientului și restabilesc funcționalitatea dentiției. Cu toate acestea, fiecare metodă de tratament are merite individuale.

Avantajele punților pe dinții naturali:

– timp scurt de tratament;
– puține contraindicații;
– estetică bună;
– preț accesibil.

Beneficiile tratamentului cu implanturi dentare:

– funcțional, estetic;
– vă permite să restaurați orice număr de dinți pierduți;
– potrivit pentru refacerea dinților posteriori;
– au stabilitate crescută;
– distribuie uniform sarcina masticatorie, protejează maxilarul de resorbție;
– înlocuirea coroanei nu afectează implantul în sine;
– nu necesită șlefuirea dinților adiacenți defectului.


Care sunt dezavantajele procedurilor?

Implantul dentar. Printre dezavantajele acestei metode se numără costul ridicat, un număr mai mare de contraindicații și o perioadă lungă de tratament mai ales atunci când este necesară și o adiție osoasă. În prezent, există protocoale pentru inserarea implanturilor si încarcarea acestora cu lucrări protetice provizorii fixe într-o singură zi, care fac posibilă scurtarea duratei de tratament.

Vorbind despre dezavantajele tratamentului cu implanturi dentare este de remarcat și faptul că procedura este mai traumatică față tratamentul cu punți. Instalarea unui implant este o procedură complexă care necesită o pregătire atentă și respectarea strictă a protocolului chirurgical. Cu toate acestea, noile tehnologii fac posibilă reducerea la minimum a tuturor riscurilor, iar intervențiile sunt realizate într-un mod minim invaziv.

Puntea dentară. Principalul dezavantaj al punților este că pentru fixare este necesar să devitalizați și să șlefuiți dinți sănătoși.

Datorită sarcinii inegale, punțile se uzează mai repede. De îndată ce conturul gingiilor se schimbă și osul scade, apare un gol sub punte. De asemenea, cariile pot afecta dinții stâlpi. Aceasta este o altă amenințare la adresa stabilității unei punți dentare.

Medicii noștri recomandă pacienților să nu întârzie restaurarea dinților lipsă. Fără sarcină masticatorie, osul maxilarului începe să se atrofieze. Metoda de înlocuire a spațiului dentar trebuie determinată rapid. Fiecare pacient, luând în considerare capacitățile financiare, ia o decizie în mod independent – dacă alege o punte sau un implant.