După operația de implant dentar, este necesară o perioadă de recuperare – țesuturile moi ale gingiilor trebuie să se vindece după tăieturi iar osul trebuie să se adapteze cu corpul străin. Acest lucru necesită timp: gingiile nu se vindecă imediat.

Trebuie remarcat faptul că procesul de integrare a implantului nu se încheie odată cu regenerarea țesuturilor moi – trebuie să se produca osteointegrarea, adică fuziunea osului cu implantul. Recuperarea completă atât a țesutului osos, cât și a țesuturilor moi durează aproximativ șase luni, începând cu ziua inserării implantului.


Care sunt efectele intervenției asupra țesutului gingival?

În primele ore după operație, pacientul simte amorțeală – acestea sunt efectele reziduale ale anesteziei. Apoi apare o durere ușoară – țesutul tăiat nu poate să nu doară după ce anestezicul încetează să acționeze și acest lucru este absolut normal. Pacienții descriu natura durerii ca fiind „pulsatorie” sau „zvâcnitoare”, iar aceste senzații se pot răspândi în tot maxilarul. Dar nu este deloc necesar să le înduri – medicul dentist va recomanda analgezicele care pot fi utilizate pentru a face față durerii. Durerea dispare de obicei în termen de patru până la cinci zile de la intervenție.

Sângerarea de la nivelul gingiilor ar trebui să se oprească în prima zi (și chiar și atunci, nu vorbim despre fluxuri neîncetate de sânge, ci despre picături), apoi, în câteva zile, este încă posibilă apariția unei cantități mici de sânge sau exsudat.

De asemenea, în primele cinci zile, o ușoară creștere a temperaturii și prezența unei ușoare umflături a gingiilor în zona de intervenție sunt considerate acceptabile. Uneori, gingiile dinților adiacenți se umflă și ele – acest lucru este, de asemenea, normal dacă nu durează mai mult de câteva zile.

Umflarea gingiilor după operatie este un proces complet natural. După o puncție sau o incizie a țesuturilor, se formează un mic hematom, care provoacă umflături. În mod normal, umflarea dispare în câteva zile și nu creează niciun disconfort. Dar, în cazurile în care inflamației i se adaugă simptome precum, roșeață, zvâcniri sau senzații foarte dureroase, scurgeri cu miros neplăcut, placă albă pe gingie, trebuie consultat de urgență medicul, deoarece fără tratament, pot aparea periimplantita și chiar respingerea implantului.


Recomandări postoperatorii

În prima săptămână după intervenție se recomandă să verificați în mod regulat aspectul gingiilor și, la primele semne de îngrijorare, să veniți la dentist pentru o examinare.

În perioada postoperatorie, se recomandă să vă spălați dinții cu o periuță moale și o pastă antibacteriană. În primele zile, este necesară o clătire suplimentară a gurii cu soluții antiseptice sau ape de gură care au un efect similar.

Pentru ca vindecarea să se producă cât mai repede posibil, medicii stomatologi recomandă respectarea unor reguli de îngrijire orală postoperatorie:

– În primele câteva ore după operație nu ar trebui să mâncați. Băutul este permis cu paiul.
– În primele săptămâni după inserarea implantului, se recomandă să se evite alimentele tari, precum și alimentele lipicioase.
– De asemenea, trebuie să vă abțineți de la alimente cu un conținut ridicat de sare și zahăr – sarea irită suprafețele nevindecate ale gingiei, iar zahărul favorizează dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală și pe dinți.
– Condimentele iuți, usturoiul, ardeiul iute etc. sunt de evitat.
– Băuturile foarte calde și foarte reci sunt, de asemenea, interzise temporar.
– Mușcați și mestecați, de preferință, pe partea opusă față de zona operată.
– Dieta ar trebui să conțină alimente care conțin calciu și săruri minerale – acest lucru este important, deoarece corpul repară literalmente o parte a osului maxilarului și acest lucru necesită „materiale de construcție”.
– În cazul pacienților fumători, este foarte importantă întreruperea temporară a fumatului (și nu numai produsele din tutun, ci și narghilea, etc.), deoarece gingia nevindecată este foarte iritată din cauza fumului fierbinte sau a aburului.
– De regulă, medicul dentist recomandă pacientului un antibiotic, deoarece riscul de infecție este crescut în perioada postoperatorie. Aceasta este o profilaxie necesară după o intervenție chirurgicală orală.
– În plus, este recomandat să suplimentați aportul de vitamina D pentru a ajuta osteointegrarea implantului.