În cazul oricărei proceduri chirurgicale, există mai mulți factori interni și externi care pot provoca complicații sau chiar eșecul tratamentului. Tratamentul cu implanturile dentare nu face excepție.
Deși numărul de cazuri în care tratamentul cu implanturi dentare are loc cu succes devine impresionant (peste 98%), unii pacienți prezintă totuși complicații.
Pentru a crește șansele de reușită a tratamentului, este important să alegeți un medic implantolog calificat, și de asemenea să urmați cu strictețe recomandările, de dinainte și de după operație. Dacă vi se pare ceva în neregulă, trebuie anunțat imediat medicul.
Principalele cauze ale eșecului tratamentului cu implanturi dentare
1. Lipsa osteointegrării (implantul a devenit mobil sau a căzut)
Osteointegrarea este o legătură funcțională între țesutul osos și implantul care acționează ca o rădăcină artificială a noului dinte. După inserarea implantului în maxilar, are loc un proces de câteva luni, în care suprafața implantului este complet acoperită de țesut osos. Dacă ceva interferă cu acest proces (de exemplu, poziția incorectă a implantului, volumul insuficient de țesut osos, suprasolicitarea masticatorie a implantului, influențe externe sau chiar deteriorarea mecanică a implantului) atunci la scurt timp după instalare, implantul poate deveni mobil sau chiar poate cădea.
2. Periimplantita
Periimplantita este un proces inflamator ce se dezvoltă în jurul implantului, care duce în timp la distrugerea țesutului osos care îl susține. Uneori, periimplantita poate fi vindecată și procesul de pierdere osoasă se oprește, dar adesea este necesară îndepărtarea implanturilor afectate.
Principalele cauze ale periimplantitei sunt igiena orală deficitară, resturile de ciment dentar rămase dacă marginea restaurării este situată adânc sub gingie. Factorii de risc sunt considerați și diabetul și fumatul. Acest lucru nu înseamnă că toți fumătorii și pacienții diabetici ar trebui să se aștepte la periimplantită și la eșecul implantului. Pentru a preveni apariția problemelor se recomandă controlul nivelului glicemiei, iar în ceea ce privește fumatul, numărul maxim de țigări pe zi să nu fie mai mare de 10.
Cea mai importantă modalitate de a preveni periimplantita este o bună igienă orală.
3. Lezarea nervului alveolar inferior sau a țesuturilor moi
O complicație posibilă, dar rar întâlnită, apare atunci când în timpul intervenției de plasarea a implantului, țesuturile moi ale feței sunt afectate, sau este atins chiar nervul alveolar inferior. Astfel, pacientul își poate pierde sensibilitatea la nivelul obrajilor, gingiilor, buzelor și limbii. Pierderea sensibilității poate fi atât temporară, cât și ireversibilă. Implanturile care lezează nervul cu vârful lor trebuie îndepărtate cât mai curând posibil.
Trebuie remarcat faptul că această complicație este foarte rară și apare din cauza planificării proaste a interventiei, neutilizarea unei computer tomografii, sau lipsei de experiență a medicului implantolog.
4. Supraîncărcarea sau suprasolicitarea implantului
În prezent, se folosesc din ce în ce mai des protocoalele de tratament rapid sau imediat, când în 1-2 zile dinții restanți sunt îndepărtați, iar implanturile sunt instalate și încărcate cu coroane sau proteze fixe. Avantajele acestei metode sunt că pacientul își restabilește zâmbetul în cel mai scurt timp posibil, și revine rapid la viața normală. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că osteointegrarea nu are loc nici într-o zi, și nici într-o săptămână, aceasta necesită câteva luni. Dacă se aplică o presiune excesivă asupra implantului în acest moment, în jurul implantului se va forma țesut conjunctiv în loc de țesut osos, ceea ce va face ca implantul să devină mobil și, ca urmare, va trebui îndepărtat.
Prin urmare, în cazul tratamentului cu încărcare imediată a implanturilor, se recomandă:
- să se consume doar alimente moi timp de câteva luni după intervenție;
- să se mențină o igienă bucală foarte riguroasă;
- să se urmeze un program de vizite regulate la medic;
- să se contacteze medicul la primul semn de problemă.
5. Sinuzita
Sinuzita poate deveni un obstacol serios în calea instalării implanturilor în zona dinților laterali ai maxilarului superior. Adesea, în această zonă, este necesară o procedură numită sinus lift, pentru a crea un volum osos suficient. În prezența unui proces inflamator în sinus, această procedură devine imposibilă până când sinuzita este vindecată.
Astăzi, există tehnici pentru evitarea ridicării sinusurilor, de exemplu, instalarea de implanturi scurte sau instalarea de implanturi înclinate pentru a ocoli sinusul maxilar.
6. Complicații mecanice
În ciuda faptului că implanturile sunt fabricate din titan și aliajele acestuia, uneori se întâmplă ca implanturile să se rupă. Acest lucru se datorează suprasolicitării implantului. Cel mai adesea această problemă se întânește atunci când se folosesc implanturi subțiri în zona dinților laterali, unde sarcina masticatorie este maximă, sau când se instalează lucrări protetice prea înalte.
Prin utilizarea implanturilor mai subțiri se evită adiția osoasă, făcând tratamentul mai blând și mai accesibil pentru pacienți. Însă, implantul trebuie să fie fabricat dintr-un material extrem de rezistent. Prin urmare, Straumann folosește aliajul Roxolid (80% titan, 20% zirconiu) pentru fabricarea implanturilor, ceea ce mărește substanțial rezistența implanturilor.
7. Comorbidități și medicamente
Diabetul zaharat, cancerul, precum și administrarea anumitor medicamente, pot afecta în mod negativ succesul tratamentului cu implanturi dentare. În același timp, acești factori nu sunt întotdeauna o contraindicație absolută pentru instalarea implanturilor.
Informați-vă medicul dentist despre starea dumneavoastră de sănătate și despre medicamentele pe care le luați. Protocoalele moderne de tratament cu implanturi permit atingerea unor rate mari de succes chiar și în cele mai dificile situații clinice.
Ce e de făcut dacă apare o complicație?
Uneori este posibil să păstrați implantul chiar dacă există complicații. Chiar dacă nu este posibil acest lucru, nu este totul pierdut. Implantul nereușit se poate extrage într-un mod minim invaziv și, după un timp, să puteți instala unul nou.
Este important de remarcat faptul că, în ciuda unei liste de posibile complicații, acestea se întâmplă încă foarte rar și în mai mult de 98% din cazuri nu apar probleme. Până în prezent, tratamentul cu implanturi dentare este una dintre cele mai fiabile proceduri din stomatologie.