Termenul medical de „hiperestezie dentinara” este folosit de stomatologi pentru a descrie sensibilitatea dentară. Deși se estimează că peste 70% din populația lumii se confruntă cu această problemă, în multe cazuri sensibilitatea dentară este ignorată până când apar complicații.

 

Procesul de hiperestezie

Hiperestezia dentinara nu reprezintă o afecțiune separată, ci este un semn al unor procese patologice din organism. Sensibilitatea crescută a smalțului dentar poate fi cauzată de factori provocatori interni și externi care duc la deteriorarea smalțului.

Un aspect distinctiv al hiperesteziei este apariția temporară a disconfortului, care este, în principal, rezultatul factorilor externi asupra smalțului. Aceștia pot include o reacție chimică (consumul de alimente dulci sau acide), mecanică (perierea dinților, presiunea exercitată pe un dinte etc.) sau termică (contactul cu aerul rece, consumul de alimente calde/reci etc.).

Când învelișul unui dinte este deteriorat, dentina și pulpa devin expuse, iar nervul responsabil de sensibilitatea dintelui este afectat. Gradul de hiperestezie depinde de cât de expus este dintele. Hipersensibilitatea poate să apară nu doar atunci când integritatea smalțului este afectată, ci și atunci când aceasta este păstrată, dar smalțul este subțiat sau când apar procese patologice interne.

 

Caracteristicile tratamentului hiperesteziei

Tratamentul hipersensibilității dentare începe întotdeauna cu diagnosticul. Medicul dentist identifică factorul provocator și inițiază un tratament cuprinzător, al cărui obiectiv este eliminarea cauzei și restaurarea stării smalțului.

Este important de remarcat că, dacă procesul patologic este limitat la cavitatea bucală, tratamentul va fi complet. În cazul în care hipersensibilitatea este rezultatul unor boli sistemice, se va recurge la terapie simptomatică și se vor lua măsuri preventive pentru întărirea smalțului dentar.

Autotratamentul poate avea un efect pozitiv doar în situațiile în care cauza hipersensibilității a fost un traumatism minor asupra smalțului, fără a-l deteriora. În alte cazuri, se poate obține o ameliorare temporară a sensibilității, dar cu un risc ridicat de recidivă și complicații. De aceea, este recomandabil să se solicite sfatul și tratamentul unui specialist pentru a gestiona eficient hiperestezia dentară.

 

Principalele cauze ale sensibilității dentare

Metodele și eficacitatea tratamentului pentru hiperestezia dentinara depind direct de cauzele patologiei. Dentiștii împart factorii cauzatori în trei tipuri convenționale: traumatisme mecanice, boli dentare și boli sistemice.

Cele mai frecvente cauze includ cariile și consecințele traumatismelor mecanice ale smalțului (ciobirea dintelui, fisuri etc.). Dezvoltarea hiperesteziei apare adeseori și împreună cu retracția gingiilor și expunerea mai mult sau mai puțin a rădăcinilor dentare.

Sensibilitatea crescută a smalțului poate fi cauzată și de subțierea acestuia din cauza abraziunii patologice, malocluziei, eredității, deficienței de vitamine și a unui număr de alți factori.

Cauzele hiperesteziei mai pot include:

 • tratamentul stomatologic necorespunzător;
 • albirea dinților efectuată acasă;
 • igiena orală deficitară;
 • utilizarea constantă a pastelor de albire;
 • periajul dentar agresiv și/sau utilizarea unei periuțe de dinti cu peri tari;
 • reacție la produsele de igienă orale;
 • consumul frecvent de alimente cu aciditate ridicată.

Starea smalțului dentar poate fi afectată și de tulburări în funcționarea organelor sau sistemelor care nu au legătură cu cavitatea bucală (tulburări hormonale, sarcină, aciditate crescută a stomacului, stres etc.).

 

Tratamentul sensibilității dentare

Apariția hiperesteziei dentinare din cauza cariilor, pulpitei, parodontozei sau a altor boli dentare impune eliminarea bolii de bază. La terminarea terapiei, se iau măsuri pentru întărirea dinților. La câteva zile după tratament, sensibilitatea smalțului este restabilită. Trebuie remarcat faptul că și un singur dinte bolnav poate provoca sensibilizarea dinților vecini sau chiar a întregii danturi.

Curățare profesională a dinților

Unul dintre motivele pentru reacția smalțului dentar la factorii externi sunt depunerile de placă și tartru pe dinți. Pentru îndepărtarea depunerilor se efectuează curățarea profesională a dinților. Pentru o sensibilitate foarte puternică și un smalț subțire, se recomandă o metodă de igienizare mai blândă – air-flow. Tartrul poate fi îndepărtat cu instrumente manuale, laser sau detartraj cu ultrasunete. Pentru a preveni hiperestezia, se recomandă o curățare profesională a dinților la fiecare șase luni.

Remineralizarea dinților

În caz de deficit de minerale, după tratamentul leziunilor carioase sau a altor procese patologice asociate cu subțierea smalțului și apariția hiperesteziei, se recomandă remineralizarea sau fluorizarea dinților după curățarea profesională. Ambele proceduri au ca scop saturarea dinților cu minerale și întărirea smalțului. Fluorizarea se realizează preponderent local (pe unul sau mai mulți dinți), dar remineralizarea poate fi efectuată pentru întreaga dantură. Procedura presupune aplicarea pe smalț a unor produse speciale care conțin cantități mari de calciu, fluor, fosfor și alte microelemente anorganice utile.

De asemenea, se pot folosi:

 • Bonding-ul dentar. Aplicarea unui strat de rășină compozită pe suprafața expusă a dintelui poate sigila tubulii dentinari și reduce sensibilitatea.
 • Gelurile desensibilizante. Acestea pot fi aplicate de către medicul dentist pentru a ajuta la reducerea sensibilității.

Proceduri restaurative

Încrustațiile sau obturațiile dentare, precum și fațetele, pot fi utilizate pentru a acoperi suprafețele dentare expuse și a reduce sensibilitatea. În cazurile severe, poate fi necesară aplicarea unei coroane pentru a acoperi și proteja dintele sensibil.

Tratamentul bolii gingivale

Dacă sensibilitatea este cauzată de retragerea gingiilor, tratamentele pentru boala parodontală pot fi necesare.

Tratamentul leziunilor dentare

Caria dentară, fracturile dentare și alte leziuni trebuie tratate corespunzător pentru a preveni expunerea dentinei și pentru a reduce sensibilitatea.

Terapie cu laser

Aceasta poate fi utilizată pentru a reduce sensibilitatea dentinară și pentru a stimula repararea țesutului dentinar.

Alte măsuri ajutătoare

 • Ajustarea dietei. Evitarea alimentelor și băuturilor acide sau foarte reci/calde care pot exacerba sensibilitatea.
 • Evitarea abuzului de albire dentară. Tratamentele de albire dentară pot crește sensibilitatea, deci ar trebui să fie efectuate sub supravegherea unui medic dentist.

Îngrijirea dentară acasă

Puteți accelera procesul de tratare a hiperesteziei dacă luați măsuri preventive acasă. Este important să efectuați corect igiena zilnică, folosind produse recomandate de medicul stomatolog individual pentru pacient. Dacă smalțul tău este sensibil, este indicat să folosești zilnic o periuță de dinți cu peri moi și ață dentară. Pasta de dinți ar trebui să fie aleasă special pentru smalțul sensibil și să evite produsele de albire care conțin particule abrazive.

Sensibilitatea dinților nu trebuie ignorată. Disconfortul neplăcut nu va dispărea de la sine. În timp, procesul patologic se va intensifica și va duce la complicații care vor necesita un tratament complex și mai costisitor. Trebuie amintit că hiperestezia poate fi un semn al unor procese patologice ascunse care necesită tratament imediat.