Atunci când lipsesc doar unul sau doi dinții răspunsul la întrebarea „câte implanturi dentare sunt necesare?” este evident. Lucrurile se complică însă atunci când trebuie restaurat un număr mai mare de dinți pierduți sau chiar întreaga arcadă. Cel mai în măsură să răspundă la această întrebare este medicul implantolog, care va determina corect situația clinică a pacientului și va oferi mai multe opțiuni de tratament. El va hotărî care este numărul minim necesar de implanturi dentare pentru a obține un tratament cu rezultate previzibile și de durată.


Cum știm câte implanturi dentare sunt necesare pentru tratament?

Dacă lipsește un singur dinte, atunci de cele mai multe ori este necesar să instalați un singur implant, după care să fixați o coroana dentară pe el. Dintele va arăta complet natural, iar cu materiale corect selectate va fi imposibil să-l distingeți de dinții vecini.

Dacă lipsesc doi sau trei dinți consecutiv, este necesar să instalați două implanturi, pe care să fie fixată în mod fiabil o punte protetică formată din două sau, respectiv, trei coroane. Bineînțeles, pot fi plasate și 3 implanturi pe care sa fie realizate 3 coroane individuale, obținându-se un rezultat mai natural. 

Important de reținut faptul că un implant nu se leagă niciodată de un dinte natural. Deși această opțiune pare tentantă datorită prețului mai redus, în realitate nu este de dorit deoarece dinții naturali reacționează diferit la sarcina masticatorie față de implanturi. Astfel, în timp, cel mai probabil, dintele natural va ceda, va fi extras și veți pierde și puntea odată cu el.

Dacă lipsesc patru sau cinci dinți consecutiv, sunt necesare cel puțin trei implanturi dentare pe care se va realiza o punte. Și în acest caz pot fi plasate implanturi individuale pentru fiecare dinte absent.

Dacă întreaga arcadă dentară este edentată, de regulă, medicul nu va pune câte un implant separat pentru fiecare dinte, însă se recomandă ideal plasarea unui număr de 8-10 implanturi pentru a avea o susținere puternică și un rezultat durabil. 

Cu toate acestea, există și metode de refacere a unei întregi arcade folosind doar patru sau șase implanturi – tratamentul All-on-four sau All-on-six. Acest tip de tratament este recomandat persoanelor care nu au volum osos suficient în zona laterală a arcadei. Deși este tentant din punct de vedere financiar, el nu trebuie ales ca primă opțiune de tratament atunci când există suficient os pentru a plasa implanturi și în zonele laterale. Implanturile preiau sarcina masticatorie, stimulează osul asemeni dinților naturali, și minimizează astfel procesul de atrofie osoasă. Dacă se alege plasarea unui numar redus de implanturi, osul fară implanturi, nestimulat, se va resorbi treptat.    

Atunci când se alege un tratament cu o lucare protetică detașabilă, semi-fixă, numărul de implanturi necesare poate fi redus. În general, un număr de 4 implanturi pe arcadă este perfect pentru a oferi un sprijin și o stabilitate foarte bune protezei, însă pot fi folosite și doar 2 implanturi.  


Ce anume influențează numărul de implanturi?

Numărul de implanturi dentare incluse în planul de tratament depinde în special de:

starea țesutului osos: în condițiile unei pierderi semnificative de volum osos, nu este întotdeauna posibil să se plaseze numărul dorit de implanturi, chiar dacă se iau în considerare posibile grefe de os;
situația financiară: din păcate nu sunt puține cazurile în care factorul financiar dictează numărul și tipul de implanturi inclus în tratament. Este important să dicutați cinstit cu medicul despre riscurile și fiabiliatea opțiunii de tratament aleasă;
tipul de lucrare protetică: pentru a fixa lucrări permanente este nevoie de un număr mult mai mare de implanturi decât pentru structurile detașabile.