Îngrijirea lucrărilor protetice de pe implanturi este aceeași ca și în cazul dinților naturali – trebuie să periați dinții zilnic, de două ori pe zi, și să vizitați medicul dentist în vederea controalelor periodice și igienizării profesionale.

Deși nu „fac carii” și nu sunt afectate în mod direct de infecții, implanturile și/sau lucrările protetice sunt înconjurate și susținute de țesuturi parodontale vii. În lipsa unei îngrijiri adecvate, mai întâi gingiile și apoi țesutul osos sunt expuse unui risc crescut de inflamație și infecție, ceea ce poate duce la peri-implantită și la pierderea ulterioară a implanturilor dentare, și implicit a lucrărilor dentare pe care le susțin.

De ce este nevoie să igienizăm lucrările protetice?

Implanturile dentare sunt înconjurate de țesuturi vii, care tind să se inflameze. Ca și în cazul dinților naturali, și în cazul implanturilor dentare se pot forma pungi parodontale atunci când se acumulează placă sau tartru, ceea ce poate duce la expunerea implantului. În ciuda faptului că acest factor a fost luat în considerare de către producători, iar partea superioară a corpului implantului este rezistentă la acumularea plăcii, în absența unei igiene corespunzătoare pentru o lungă perioadă de timp, pungile se pot adânci, pot trece de bariera protectoare și pot afecta acea parte a corpului implantului unde suprafața este activă – poroasă, si prin urmare există un mare risc de pierdere a lucrărilor.

În plus, în cazul protezelor pe implanturi care au spațiu de spălare sub ele, în lipsa unei igienizări corespunzătoare placa se va acumula în acest gol dintre structura protetică și gingie. Poate fi atât de multă placă, încât proteza va pune presiune asupra gingiilor și asupra țesutului din jurul implanturilor. Acest lucru este deosebit de periculos în special în perioada de osteointegrare a implanturilor, adică în primele șase luni de la inserarea acestora. Presiunea poate fi inegală, iar unele dintre implanturi pot fi supraîncărcate, ceea ce va duce la pierderea lor prematură.

Pentru a menține sănătatea orală, este necesar să aveți grijă atât de proteza în sine cât și de gingiile care intră în contact cu gâtul implantului sau cu alte elemente structurale. Cu toate acestea, nu există diferențe fundamentale față de îngrijirea dinților naturali. Pe lângă procedurile de igienizare la domiciliu, este nevoie de efectuarea în mod regulat a igienei profesionale.

Numărul de vizite în timpul anului la medicul stomatolog în vederea igienizării depinde de calitatea igienizării individuale, precum și de rata acumulării a plăcii bacteriene. Printre factorii externi ce favorizează acumularea de placă bacteriană se numara diabetul, dezechilibrele hormonale, fumatul, abuzul de alimente care conțin carbohidrați complecși, etc.

Care sunt avantajele igienizării profesionale în cabinetul dentar?

Medicul va îndepărta calitativ biofilmul microbian și tartrul de pe suprafața lucrărilor protetice, de pe părțile proeminente ale implanturilor și, de asemenea, dacă este cazul, de pe dinții naturali, din spațiile interdentare și de sub gingii. Acest lucru minimizează riscurile de complicații tardive și de respingere a implantului, păstrează culoarea protezelor, sănătatea dinților și, de asemenea, prelungește semnificativ durata de viață a implanturilor.

Igienizarea profesională efectuată cel puțin de două ori pe an este garanția dvs. pentru o durată de viață lungă a lucrărilor protetice și a implanturilor!

Igienizarea dentară profesională:
– este recomandată în special persoanelor care au implanturi și lucrări protetice
– previne inflamația țesuturilor parodontale și respingerea implantului
– îndepărtează complet placa și tartrul
– elimină respirația urât mirositoare
– prelungește viața protezelor și a implanturilor.


Ce se întâmplă dacă igienizarea este efectuată rar, incorect sau este complet ignorată?

Indiferent dacă vorbim despre dinții naturali sau despre lucrări protetice pe implanturi, placa bacteriană se acumulează în cavitatea bucală. Placa bacteriană se depune în același mod pe proteze, pe gingii și mai ales în locuri greu accesibile. Dacă vorbim despre o reabilitare completă pe implanturi, atunci depozitele de placă și tartru se pot depune între lucrarea protetică și gingie – în spațiul de spălare.

95% dintre toate complicațiile asociate cu pierderea implanturilor dentare (mai ales după integrarea completă a acestora) apar tocmai datorită igienei orale insuficiente.

Dacă după 6-12 ore de la depunere, placa bacteriană nu este îndepărtată, atunci aceasta va începe să se întărească și să se transforme în depozite dure – tartru. Depozitele întărite sub proteză provoacă inflamația gingiilor, precum și o presiune crescută asupra gingiei. Procesul poate continua până la deteriorarea gingiei (mucozită) sau poate pătrunde mai adânc, afectând osul și expunând vârfurile implanturilor. Există riscul de apariție a periimplantitei – inflamație severă a țesuturilor din jurul implanturilor, care duce la slăbirea și pierderea ulterioară a acestora.

Etapele igienizării lucrărilor de pe implanturi în cabinetul stomatologic

Dacă o coroană sau o punte este fixată pe implanturi cu ciment definitiv, astfel de lucrări protetice nu pot fi îndepărtate. În acest caz igienizarea completă are loc în același mod ca și pentru dinții naturali, dar cu unele caracteristici. Practic, acestea se referă la setările echipamentelor pentru prelucrarea mai blândă a zonei de implantare și protezare.

Dacă lucrările protetice sunt fixate pe implanturi prin înșurubare sau sunt cimentate provizoriu, atunci igienizarea se realizează odată cu îndepărtarea structurii protetice – lucrarea protetică este curățată în afara cavității bucale.

Etapa 1: îndepărtarea protezei, dacă este fixată prin înșurubare

Se îndepărtează proteza. Pentru aceasta se îndepărtează mai întâi dopurile de compozit, care închid bonturile protetice în zona șuruburilor. Șuruburile se desfiletează, iar lucrarea este îndepărtată.

Îndepărtarea protezei este complet sigură! Nu afectează nici structura lucrării, nici implanturile și nici elementele de fixare. Igiena o dată pe an cu îndepărtarea lucrării este recomandată de toți producătorii de implanturi.

Etapa 2: curățarea protezei în afara cavității bucale

Medicul tratează proteza deșurubată cu o soluție antibacteriană, apoi îndepărtează depozitele moi și dure prin diverse metode. În unele cazuri, medicul poate trimite lucrarea protetică la laboratorul de tehnică dentară pentru a se efectua o igienizare mecanică mai riguroasă.

Etapa 3: îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului

Medicul îndepărtează cu atenție placa de pe suprafața gingiilor, de pe capele sau bonturile protetice, precum și de pe părțile proeminente ale implanturilor dentare și, dacă este cazul, de pe dinții naturali. Dacă lucrarea nu a fost îndepărtată, atunci se realizează o procedură similară.

Pentru a îndepărta depozitele, se folosește un set standard de instrumente: anse speciale și setarea lor la parametri potriviți a aparatului de detartraj, care sunt siguri pentru a lustrui suprafața implantului, un laser, precum și un aparat de air-flow.

Dispozitivul Air-Flow printr-un vârf special furnizează un flux de apă amestecat cu particule microscopice de pulbere abrazivă. O astfel de curățare elimină perfect biofilmul moale din locuri greu accesibile, fără a afecta gingiile.

Etapa 4: tratamentul gingiilor

În afară de procedurile standard de igienizare, gingiile pot fi tratate prin spălături cu diverse soluții antiseptice.

În plus, ideal este să se recurgă și la o serie de injecții cu plasmă, care stimulează regenerarea gingiei și favorizează atașamentul acesteia la implanturile dentare și/sau lucrările protetice.


Igiena la domiciliu

Pentru a păstra rezultatul curățării profesionale cât mai mult timp, pacientul trebuie să ia în considerare caracteristicile igienei la domiciliu a implanturilor dentare.

Alegeți peria potrivită. Este recomandată o perie normală (nu electrică), cu peri de consistență moale sau medie, care trebuie schimbată o dată la 3-4 luni.

Folosiți un irigator bucal. Irigatorul îndepărtează eficient toate particulele alimentare și depozitele moi dintre gingie și lucrarea protetică și, de asemenea, masează țesuturile moi, stimulează circulația sângelui și vindecă gingiile din jurul implanturilor,

Evitați ața dentară convențională și scobitorile. În cazul implanturilor dentare sensibilitatea gingiilor este redusă, iar astfel de mijloace de igienă pot răni și infecta mucoasa gingivală. Pentru curățarea spațiului de spălare sau a zonei de sub lucrarea protetică, se recomandă fire speciale cu marcajul „superfloss”.