Lucrarea protetică fixă pe 6 implanturi este una dintre cele mai bune soluții în ceea ce privește prețul și calitatea tratamentului pe implanturi în absența completă a dinților.


Principiul tehnologiei

Protocolul de bază se bazează pe utilizarea a doar șase implanturi pentru a reface o arcadă întreagă cu o lucrare protetică fixă.

Poziția implanturilor este determinată de medic astfel încât, după fixarea lucrării, sarcina masticatorie să fie distribuită uniform pe întreaga arcadă. Cu un volum suficient de țesut osos, implanturile dentare sunt fixate paralel între ele. În cazul unui deficit osos mic sau mediu, este posibilă o dispunere oblică a implanturilor pentru a evita intervenții complicate, precum operația de sinus lift. Însă, în cazul unui deficit major de țesut osos, vor fi necesare adițiile osoase.

Prima opțiune este ideală din punct de vedere biomecanic – cu cât implanturile sunt mai paralele între ele, cu atât forța masticatorie este distribuită mai uniform, iar lucrarea protetică este mai ușor de realizat. Atunci când implanturile sunt plasate oblic, trebuie folosite bonturi speciale numite bonturi Multi Unit a căror formă compensează lipsa de paralelism între implanturi.

În cazul în care situația permite, în ziua intervenției, este instalată o proteză temporară – care nu creează presiune excesivă și servește la protejarea implanturilor încă instabile. După osteointegrare, șase luni mai târziu, este instalată o lucrare permanentă fixă a cărei estetică este foarte apropiată de dinții naturali.


De ce sunt necesare 6 implanturi?

S-a dovedit clinic că șase implanturi sunt numărul minim ideal pentru distribuirea corectă a sarcinii masticatorii fără riscul respingerii și deteriorării întregii structuri:
Distribuția uniformă pe maxilar forțează osul să „lucreze” pe toată lungimea sa, și nu doar în jurul implanturilor, ca și în cazul unui număr mai mic de implanturi. Acest lucru previne pierderea osoasă într-o anumită zonă.
Permite amplasarea coroanelor din materiale rezistente precum zirconiu sau ceramică. Atunci când numărul de implanturi este mai mic de 6, este de preferat utilizarea unor lucrări protetice ușoare din materiale plastice sau compozit, care nu reproduc pe deplin naturalețea dinților și sunt predispuse ușor la fracturi.

Fiecare caz este individual, totul depinde de parametrii maxilarului. Numai după o examinare clinică completă și efectuarea unei tomografii computerizate va fi posibil să se decidă câte implanturi sunt necesare pentru o proteză fixă, în special în cazul dumneavoastră.

De exemplu, în cazul maxilarului superior, unde osul este în general mai poros, mai puțin dens, poate fi necesară plasarea unui număr de 8 implanturi pentru a obține un rezultat durabil în timp.


Avantajele metodei

Confort. Se elimină disconfortul psihologic asociat protezelor mobile. Metoda permite realizarea unei lucrări fixe ce funcționează și se simte asemănător dinților naturali.

Estetică. Puntea dentară imită naturalețea dinților pierduți, iar conturul gingival estetic este recreat.

Durabilitate. Un număr suficient de implanturi previne riscul suprasolicitării masticatorii în puncte individuale, reduce probabilitatea ruperii protezei provizorii și a lucrării finale.

Funcționalitate. Distribuția uniformă a sarcinii masticatorii este percepută în mod favorabil de osul maxilarului, riscul atrofiei acestuia este prevenit.


Cum se efectuează o lucrare fixă pe implanturi în clinica Omnia Dental?

1. Diagnosticare și planificare

Datele necesare pentru o lucrare protetică de înaltă calitate pot fi obținute numai după o examinare amănunțită. Clinica noastră dispune de aparatură radiologică de ultimă generație ce ne permite să determinăm dimensiunea și densitatea oaselor maxilare, precum și localizarea structurilor importante din punct de vedere anatomic (canalul mandibular, sinusurile maxilare). Datele obținute sunt utilizate pentru a calcula punctele optime de poziționare a implanturilor, și necesitatea unor adiții osoase.

2. Instalarea implanturilor

În funcție de dificultatea cazului și de disponibilitatea pacientului, intervenția se poate realiza clasic sau prin ghidaj digital. În cea de-a doua variantă, chirurgul folosește un ghid chirurgical realizat digital combinând tomografia computerizată cu un program special, pentru a obține poziția, adâncimea și înclinarea optime a fiecărui implant în parte. 

În caz de deficit osos, este necesară efectuarea de adiții osoase de diverse tipuri (ex. sinus lift, regenerare osoasă ghidată). Medicul va decide dacă poate plasa implanturile în aceeași ședință cu aplicarea grefelor de os sau dacă implanturile vor fi puse abia după perioada de integrare a grefelor.

Pentru a ajuta integrarea osoasă a implanturilor, precum și a adițiilor de os, folosim tehnica APRF prin care membrane plasmatice obținute din propriul sânge sunt plasate în zona operată pentru a stimula vindecarea și formarea de noi vase de sânge. De asemenea, sunt utilizate injecțiile cu plasmă care stimulează intens regenerarea tisulară.

3. Proteza temporară

Este imposibil să încărcați imediat implanturile nou instalate cu o lucrare fixă ​​permanentă. Prin urmare, pentru perioada de osteointegrare a implanturilor, pacientul folosește o proteză temporară mobilă sau fixă, realizată din materiale plastice ușoare și flexibile.

Decizia de a încărca implanturile cu o lucrare provizorie fixă este luată în etapa de planificare dar și în timpul intervenției chirurgicale când se cunoaște deja stabilitatea primară a implanturilor plasate. Astfel, deși în faza de planificare se decide plasarea unei proteze fixe temporare în aceeași zi cu inserarea implanturilor, dacă nu se poate obține o stabilitate inițială satisfacatoare a implanturilor dentare, se renunță la această idee și se va realiza o proteză mobilă clasică, fără nici un fel de sprijin pe implanturile nou plasate.

4. Perioada de reabilitare

În ziua operației, pacienții primesc un pachet cu recomandări și medicamente necesare. Este important să urmați recomandările medicului pentru a evita complicațiile.

Pentru pacienții care doresc să accelereze procesul de reabilitare, am dezvoltat un program cuprinzător de recuperare rapidă – injecții și proceduri care îmbunătățesc vindecarea, reduc inflamația și durerea.

5. Lucrarea finală fixă

După ce implanturile s-au integrat în os (după 3 luni pe maxilarul inferior și 4 luni pe arcada superioară), proteza temporară poate fi schimbată cu o lucrare permanentă.

Lucrarea finală reproduce dentiția pierdută într-un mod extrem de natural – este formată din coroane ceramice pe un cadru de dioxid de zirconiu sau titan. Se realizează ținând cont de tranziția nuanțelor și transluciditatea dinților naturali.