Deși este o problemă întâlnită cel mai des la persoanele în vârstă, pierderea dinților poate afecta persoane de toate vârstele. Sunt adesea situații în care adulți tineri sau de vârstă mijlocie au nevoie să restaureze nu doar un singur dinte, ci arcade întregi folosind implanturi dentare.

Astfel, în mod evident, iau naștere întrebări precum de la ce vârstă pot fi inserate implanturile dentare sau când este prea târziu pentru a apela la acest tratament?

Este posibilă inserarea implanturilor dentare la persoanele de vârstă înaintată?

Nu există o limită superioară de vârstă când vine vorba de tratamentul cu implanturi dentare. În practica noastră sunt mulți pacienți cu vârste de peste 70 de ani. Însă, avem, de asemenea, și pacienți trecuți de 85 ani cărora le-am restaurat cu succes toată dantura folosind implanturi dentare.

Principala cerință este ca volumul osos disponibil să fie optim pentru acest tip de tratament. De asemenea, este important ca și contraindicațiile să fie excluse.

Acest lucru nu înseamnă că pacientul trebuie să fii complet sănătos pentru a putea beneficia de tratamentul cu implanturi dentare. Mulți pacienți, în special cei de vârstă înaintată, suferă de diverse boli cronice, precum osteoporoză, tulburări metabolice datorate diabetului, afecțiuni cardiace sau hepatice, sau sunt fumători de mult timp etc. Dar, dacă boala poate fi controlată, atunci va exista o modalitate de a reface dantura.

Desigur, există și contraindicații absolute, care exclud orice formă de tratament chirurgical. Acestea includ tulburări foarte grave sau netratabile, precum diverse boli de sânge, o serie de afecțiuni autoimune, incapacitatea de a efectua anestezie, tulburări psihice severe, tumori maligne etc.

În ceea ce privește vârsta înaintată, cel mai important lucru este ca starea de sănătate a pacientului să permită inserarea implanturilor dentare. Și acest lucru poate fi decis după diagnostic. Trebuie evaluată atât starea fizică cât și cea emoțională a pacientului. În special, pacientul trebuie să fie capabil să aibă grijă de sine, să efectueze o bună igienă orală și să nu existe o boală psihică progresivă.

Adolescenții își pot pune implanturi dentare?

Aici există într-adevăr limitări. Implantul dentar se poate insera atunci când oasele maxilare sunt  complet formate, iar toți dinții permanenți au erupt și sunt în poziția finală.

Acest lucru se întâmplă, în general, după vârsta de 18 ani. Iar pentru unii – abia la 20-22 de ani.

Nu este recomandată plasarea implanturilor dentare înainte de vârsta adultă deoarece, din cauza schimbărilor ce vor avea loc la nivelul oaselor maxilare, implanturile se pot deplasa, pot interfera cu formarea dinților permanenți sau este posibil să nu se integreze deloc în os.

Se pot pune implanturi dentare la copii?

Desigur că nu. Din același motiv ca și în cazul adolescenților – oasele maxilarului încă se formează, dinții cresc și își ocupă poziția finală pe arcadă. 

Deși există situații în care copiii pierd dinții permanenți nou erupți sau copilul are patologii grave care interferă cu formarea dinților și a smalțului, refacerea danturii trebuie amânată până la vârsta adultă. Pentru copii, alternativele sigure sunt protezele speciale detașabile sau coroanele de acoperire.