Numărul persoanelor pentru care tratamentul cu implant devine alegerea optimă sau cea mai bună alternativă la punți și proteze mobile este în continuă creștere.
Tratamentul cu implanturi dentare constă în înlocuirea dinților pierduți cu lucrări protetice fixe care îndeplinesc cu succes toate funcțiile acestora. Implanturile sunt inserate în osul maxilar și încărcate cu coroane artificiale.
Implantul dentar este cea mai fiziologică metodă de tratament, deoarece restaurează nu numai coroana dintelui, ci și rădăcina sa.
La instalarea implanturilor dentare este stimulată nutriția celulelor osoase, osul devine dens și crește în volum, ceea ce duce la refacerea acestuia. În cazul protezele tradiționale, țesutul osos nu primește stimul masticator, ceea ce duce la o scădere a dimensiunii sale (atrofie osoasă).
Indicații pentru instalarea implanturilor
- Pierderea unui singur dinte – anterior sau lateral pe maxilarul superior sau inferior.
- Absența mai multor dinți.
- Pierderea ultimilor dinți de pe arcadă.
- Absența tuturor dinților de pe arcadă (edentația totală).
- Incapacitatea de a instala proteze dentare mobile; de exemplu, din cauza sensibilității gingiilor, a reflexului de vomă sau a intoleranței la materialul utilizat pentru a fabrica protezele mobile.
Dacă lipsește un dinte
Opțiunile posibile de tratament sunt puntea dentară și implantul dentar.
Puntea dentară este modalitatea mai ieftină și mai rapidă de înlocuire a dintelui pierdut. Dar are dezavantaje:
– nevoia de șlefuire și de divitalizare a dinților vecini spațiului gol, adesea sănătoși;
– nu poate fi folosită în cazul pierderii ultimului dinte de pe arcadă;
– nu reduce atrofia osului.
Mai mulți dinți lipsă la rând
În acest caz, defectul poate fi compensat prin implanturi dentare, instalarea unei punți sau a unei proteze mobile.
În cazul tratamentului cu implanturi, dacă lipsesc doi dinți la rând, în locul fiecăruia dintre ei este plasat câte un implant, iar pe acestea sunt fixate coroane individuale. Dacă lipsesc 3 sau mai mulți dinți, se pot insera implanturi individuale pentru fiecare dinte pierdut sau un număr mai mic de implanturi cu o punte fixată pe ele.
O alternativă este instalarea unei punți dentare cu sprijin pe dinții vecini. Dacă dinții restanți sunt în stare proastă și nu pot rezista la sarcină, se folosesc proteze parțiale mobile, care sunt atașate de aceștia cu croșete metalice. Ambele tipuri de lucrări protetice duc la atrofia osoasă la locul defectului.
Pierderea ultimului dinte de pe arcadă
Într-o astfel de situație clinică, implantul dentar este singura opțiune de tratament posibilă. În acest caz, punțile nu pot fi instalate, deoarece nu există puncte de ancorare pentru sprijin.
Edentație totală
În cazul tratamentului cu implanturi dentare, se inseră 4-8 implanturi în osul maxilar, care vor susține o proteză fixă detașabilă sau permanentă.
În cazul lucrărilor protetice tradiționale, este potrivită doar proteza totală mobilă, care este atașată de gingii prin succiune, dar o astfel de atașare este extrem de nesigură, proteza este instabilă și poate leza țesuturile moi.
Incapacitatea de a purta proteze dentare
Există pacienți alergici la materiale din care sunt confecționate protezele mobile. În plus, atunci când purtați proteze dentare mobile (în special cele totale pe maxilarul superior), poate apărea un reflex de vomă. Tratamentul cu implanturi dentare rezolvă aceste probleme.
Cum se explică popularitatea utilizării implanturilor?
Implantul dentar este utilizat în stomatologie de aproximativ 60 de ani, iar în tot acest timp au fost efectuate studii clinice, designul acestora a fost îmbunătățit pentru o mai bună osteointegrare și minimizarea procentului de respingere.
Se consideră că în următorii 10 ani, popularitatea metodei va crește de 3-4 ori. Există motive întemeiate pentru a crede acest lucru:
- calitatea implanturilor este în creștere, sunt ușor de instalat;
- complicațiile apar în 2% din cazuri, sunt aproape întotdeauna eliminate cu o vizită în timp util la clinică;
- pierderea dinților se întâlnește adesea chiar și la tineri, iar pentru astfel de pacienți este importantă comoditatea și estetica, aspecte ce pot fi obținute doar prin instalarea implanturilor;
- rata de integrare a implanturilor dentare este aproape de 100%; succesul tratamentului cu implanturi dentare este mai mare decât al tratamentului terapeutic obișnuit;
- timpii de tratament sunt reduși datorită dezvoltării noilor tehnologii;
- informațiile devin din ce în ce mai accesibile pacienților de toate vârstele.