Tratamentul canalului radicular este o procedură invazivă care implică traumatizarea țesuturilor dentare, ceea ce poate cauza dureri după tratament.

După tratamentul de canal, durerea la mușcătură este cel mai frecvent efect secundar. Durerea este un simptom normal în primele zile după tratament și este cauzată de reacția naturală a organismului la traumatizarea țesuturilor și inflamația acestora. Rareori, durerea poate persista până la câteva săptămâni. În fiecare zi, situația ar trebui să se îmbunătățească treptat, simptomele devenind tot mai puțin intense și, în cele din urmă, dispărând complet.

 

Cât durează durerea după tratamentul de canal?

Durerea poate deranja pacientul de la 3 zile până la 2 săptămâni. Însă, este esențial ca această durere să scadă treptat în intensitate. Dacă ea persistă în aceeași măsură sau se agravează, este necesar să consultați medicul dentist, deoarece acest lucru poate indica o complicație.

Este de remarcat faptul că complexitatea procedurii afectează în mod direct durata perioadei de disconfort după aceasta. Astfel, cu cât tratamentul de canal este mai simplu și se realizează în mai puține ședințe, și durerea de după tratament nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână și nu ar trebui să provoace un mare disconfort.

 

De ce doare un dinte după tratamentul de canal?

Durerea după îndepărtarea nervului și efectuarea tratamentului de canal este normală într-o anumită măsură, dar uneori poate indica și dezvoltarea unor complicații care necesită atenție medicală imediată. 

Iată câteva motive posibile pentru apariția durerii și a complicațiilor după tratamentul de canal:

Trecerea materialului de obturație dincolo de vârful rădăcinii

Depășirea cu material de obturație a vârfului rădăcinii este o situație care poate apărea în urma tratamentului de canal. În cazul depășirilor de mici dimensiuni, de cele mai multe ori simptomele sunt reduse ca intensitate și durată, sau pot lipsi cu totul. 

Însă, această situație poate duce la inflamația și durerea țesuturilor din jurul vârfului rădăcinii dentare, iar gestionarea sa corectă este esențială pentru menținerea sănătății dentare.

Consecințe ale trecerii materialului de obturație dincolo de vârful rădăcinii:

 • Durere la mușcătură. Obturația cu gutaperca care depășește vârful rădăcinii poate provoca inflamație și sensibilitate la mușcătură. Acest lucru se datorează iritației țesuturilor parodontale din jurul rădăcinii.
 • Inflamație și infecție. În cazurile severe, depășirea materialului de obturație poate duce la inflamație și chiar la apariția unei infecții în jurul rădăcinii. Acest lucru poate provoca umflături, dureri și alte simptome de disconfort.

Pentru a corecta problema, poate fi necesar să se efectueze un re-tratament al canalului. Acest proces implică îndepărtarea obturației existente și reintroducerea corectă a acesteia în canal. 

Tratament de canal scurt

Un tratamentul de canal scurt este o altă complicație care poate apărea în urma tratamentului endodontic. Aceasta se referă la situația în care canalele radiculare nu sunt umplute corect pe întreaga lor lungime, lăsând o parte din canal neobturat.

Consecințe ale tratamentului de canal scurt:

 • Durere persistentă sau recurentă. Pacienții pot experimenta durere persistentă în dinte, care nu dispare sau care reapare după o perioadă inițială de ameliorare.
 • Formarea de granuloame sau chisturi. În cazurile severe, prezența bacteriilor în interiorul canalului poate duce la formarea unui granulom (o inflamație cronică localizată) sau chiar a unui chist (o cavitate plină cu lichid purulent) la vârful rădăcinii.

Tratamentul de canal scurt poate necesita un re-tratament endodontic pentru a curăța complet canalul și a îndepărta orice infecție rămasă. Acest proces implică îndepărtarea obturației existente și reintroducerea corectă a acesteia în canal.

Nu toate canalele radiculare sunt obturate

Dinții au un sistem complex și adesea ramificat de canale subțiri în interiorul rădăcinilor. În funcție de tipul de dinte (dinte frontal sau dinte lateral) și de anatomia specifică a fiecărui dinte, pot exista diferite numere și configurații ale canalelor.

În timpul tratamentului endodontic, medicul dentist utilizează instrumente specializate și tehnici radiografice pentru a localiza și a explora toate canalele din interiorul dintelui. Acest proces este important pentru a asigura că toate canalele sunt curățate de țesutul pulpar infectat și pentru a preveni recurența infecției.

Dacă unul dintre canalele radiculare nu este identificat și tratat corect, pot apărea diverse probleme:

 • Durere persistentă. Dacă un canal rămâne netratat sau tratat incomplet, infecția poate persista sau poate reapărea, cauzând disconfort și durere.
 • Infecții recurente. Prezența unei infecții nedescoperite sau netratate poate duce la formarea de abcese dentare sau alte complicații mai grave.

În cazul în care un canal nu este găsit inițial sau nu este corect tratat, este necesar să se efectueze un re-tratament endodontic.

Instrument rupt pe canal

Instrumentele endodontice sunt utilizate pentru a curăța și a modela canalele radiculare. Ele sunt extrem de subțiri și fragile, iar ruperea poate surveni din diverse motive.

Când un instrument se rupe în canal, acesta poate bloca lumenul canalului, împiedicând astfel curățarea completă a acestuia. Dacă fragmentul rămas nu este îndepărtat și canalul nu este tratat corespunzător, infecția poate persista sau chiar să se agraveze.

Infecția care rămâne în canal poate duce la inflamație și poate să se extindă în țesuturile parodontale din jurul rădăcinii dintelui. Acest lucru poate cauza apariția unui granulom (o inflamație localizată) sau chiar a unui chist (o cavitate umplută cu lichid) în zona rădăcinii.

În majoritatea cazurilor, este necesar un re-tratament de canal. Acesta implică redeschiderea cavității dentare, îndepărtarea fragmentului rămas și curățarea completă a canalului. Dacă a apărut o infecție, poate fi necesară administrarea de antibiotice și alte medicamente pentru a controla și trata infecția înainte de a continua cu re-tratamentul.

Perforarea rădăcinii

Perforarea rădăcinii dentare este o complicație serioasă care poate apărea în timpul tratamentului endodontic. Aceasta se poate întâmpla din diverse motive, inclusiv din cauza unei greșeli în manevrarea instrumentelor sau din cauza unei anatomii dentare complexe. 

În majoritatea cazurilor, va fi necesară repararea perforației și sigilarea corectă a canalului. Acest lucru poate include folosirea de materiale speciale pentru a repara pereții rădăcinii și pentru a preveni reinfectarea.

Depășirea vârfului rădăcinii cu hipoclorit

Hipocloritul de sodiu este un antiseptic puternic utilizat pentru sterilizarea canalului radicular în timpul tratamentului endodontic. În unele cazuri, poate apărea o afectare chimică a țesuturilor periapicale dacă soluția este ejectată dincolo de vârful rădăcinii din cauza unei presiuni excesive a seringii.

Acest lucru poate fi însoțit de dureri severe și disconfort. Este important să se monitorizeze atent administrarea și îndepărtarea hipocloritului pentru a minimiza astfel de riscuri.

Obturație sau coroană prea înaltă

După îndepărtarea nervului și obturarea canalului, dacă există dureri persistente, o posibilă cauză poate fi o obturație sau o coroană prea mare. Aceasta poate duce la aplicarea excesivă de presiune pe țesuturile parodontale, provocând durere la mușcătură.

Durerile pot apărea în timpul masticațieii și pot fi însoțite de sensibilitate crescută la nivelul dintelui în cauză.

Fractură de rădăcină

Fractură de rădăcină este o problemă serioasă care poate apărea în urma unui tratament endodontic sau în alte circumstanțe.

Dinții care necesită tratament endodontic sunt adesea deja grav deteriorați din cauza cariilor profunde sau a traumelor. După îndepărtarea nervului și a țesutului moale din canalul radicular, pereții rădăcinii pot deveni fragili și subțiri. În timpul masticației, presiunea exercitată asupra dintelui poate provoca fractura rădăcinii, mai ales dacă structura dintelui este deja slăbită.

Dintele poate deveni dureros când mestecați alimente sau când aplicați presiune asupra lui.

De asemenea, dintele poate deveni ușor mobil, deoarece fractura rădăcinii afectează stabilitatea acestuia în os.

Opțiunile de tratament variază în funcție de severitatea fracturii. Unele fracturi pot necesita extracția dintelui, în timp ce altele pot fi tratate cu intervenții chirurgicale pentru a repara sau a proteja rădăcina fracturată. În multe cazuri, recomandarea poate fi acoperirea dintelui cu o coroană protetică pentru a proteja rădăcina fragilă și pentru a preveni deteriorarea ulterioară.

Durere la nivelul gingiilor

Este normal să existe traumatisme minore ale gingiilor în urma utilizării sistemului de izolare și a sistemului matricial în timpul tratamentului stomatologic. Aceste instrumente sunt folosite pentru a proteja dintele și pentru a crea un mediu steril, dar pot provoca unele disconforturi gingivale în timpul procedurilor.

 

În ce situații poate apărea o durere intensă după tratamentul endodontic?

Următoarele cauze pot duce la disconfort sever pe termen lung după tratamentul de canal:

 • Pulpită cronică anterioară. Dacă pacientul a avut o pulpită cronică, procesul patologic se poate extinde la țesuturile învecinate. Determinarea exactă a amplorii patologiei poate fi dificilă, chiar și radiografiile neputând confirma imediat localizarea procesului. De obicei, după tratamentul de canal, durerea este asociată cu inflamația reziduală.
 • Reacție alergică la materialul de obturație. O reacție alergică la componentele materialului de obturație poate cauza durere semnificativă. Dacă reacția alergică este severă și durerea insuportabilă, medicul dentist va trebui să schimbe obturația. În cazurile în care durerea este moderată și poate fi gestionată cu analgezice, disconfortul se poate diminua și dispărea de la sine după câteva săptămâni.

Aceste motive subliniază importanța unei evaluări atente și a unui tratament adecvat pentru a minimiza disconfortul post-procedură și pentru a asigura o recuperare completă.

 

Cum putem ameliora durerea acasă?

Aceste sfaturi sunt foarte utile pentru a gestiona disconfortul acasă după tratamentul de canal. Iată câteva recomandări detaliate:

 • Aplicarea de comprese reci. Folosirea unor cuburi de gheață învelite într-un prosop și aplicate pe obraz sau pe zona dureroasă poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului.
 • Clătire cu soluție de bicarbonat și sare. Amestecați o jumătate de linguriță de bicarbonat și o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă. Clătiți gura cu această soluție de mai multe ori pe zi pentru a ajuta la menținerea igienei orale și la reducerea bacteriilor.
 • Folosirea clorhexidinei. Puteți utiliza un antiseptic cum ar fi clorhexidina pentru clătirea gurii. Asigurați-vă că respectați instrucțiunile de utilizare ale produsului.
 • Alimentație adecvată. Evitați alimentele tari, fierbinți, sau lipicioase pe partea cu dintele tratat. Încercați să consumați alimente mai moi și evitați mestecarea pe partea afectată pentru a reduce presiunea asupra dintelui.
 • Renunțarea la fumat și alcool. Fumatul și consumul de alcool pot agrava inflamația și pot întârzia vindecarea. Încercați să evitați aceste obiceiuri pentru a permite dintelui să se vindece eficient.
 • Periuță de dinți cu peri moi. Utilizați o periuță de dinți cu peri moi și curățați ușor zona din jurul dintelui tratat. Evitați să aplicați presiune excesivă pe dinte și folosiți o tehnică de periaj delicată.

Respectarea acestor sfaturi poate contribui semnificativ la reducerea disconfortului și la asigurarea unei recuperări rapide și eficiente după tratamentul de canal Dacă durerea persistă sau devine severă, este important să consultați dentistul pentru evaluare și tratament suplimentar.