Molarul de minte, numit și al treilea molar, este ultimul molar de pe arcadă care erupe de obicei între 17 și 23 de ani. Molarii de minte sunt considerați rudimente – organe care și-au pierdut funcția. 

Dieta persoanelor moderne a eliminat nevoia de molari de minte, așa că treptat s-a răspândit ideea că aceștia nu ar trebui tratați, ci extrași la primul semn de probleme. Este oare adevărat?


Când ar trebui tratat un molar de minte?

Se recomandă tratarea molarului de minte atunci când acesta a erupt corespunzător, ocupă o poziție corectă pe arcadă, și participă activ la procesul de masticație a alimentelor (adică se închide cu dintele antagonist). Dacă molarul de minte nu se tratează, ci pur și simplu se extrage, atunci antagonistul său nu va primi o sarcină masticatorie și își va schimba treptat poziția încercând să ajungă în ocluzie.

De asemenea, în cazul pierderii celui de-al doilea molar și chiar a primului molar, este indicat ca molarul de minte să fie vindecat și salvat. Poate fi folosit ca stâlp pentru montarea unei punți dentare care va închide spațiul gol lăsat în urmă de molarii pierduți.


Ce dificultăți pot apărea în tratamentul molarilor de minte?

Molarii de minte se află chiar la capătul maxilarului, ceea ce face dificilă efectuarea chiar și a celor mai simple manipulări terapeutice. Medicul este limitat în acțiuni, nu poate trata dintele la fel de bine ca pe ceilalți. Există un risc ridicat de apariție a cariilor secundare.

În timpul tratamentului endodontic al molarilor trei, medicul dentist se poate confrunta cu dificultăți în tratarea canalelor radiculare (adesea rădăcininile molarilor de minte sunt foarte curbate, iar instrumentul poate să nu ajungă corect până la vârful rădăcinii).

Tratamentul molarilor de minte poate fi îngreunat de un reflex puternic de vomă al pacientului, sau de incapacitatea pacientului de a deschide gura suficient de larg. Daca medicul dentist își dă seama ca nu poate trata dintele în astfel de condiții, va recomanda îndepărtarea acestuia.


În ce cazuri clinice este necesară îndepărtarea molarilor 3?

Poziție anormală

Când molarul de minte, după erupția completă, ocupă o poziție anormală pe arcadă ce nu poate fi corectată, se recomandă extracția sa. De exemplu, dintele poate avea o înclinație spre obraz sau spre limbă și poate răni mucoasa în timpul masticației.

Patologia erupției

Dacă al treilea molar a erupt doar parțial și este puternic înclinat spre al doilea molar, se recomandă îndepărtarea acestuia, deoarece apăsă constant pe vecin. De ce este periculos?

În primul rând, poate distruge smalțul dintelui vecin și poate duce la dezvoltarea cariilor. În al doilea rând, prin exercitarea unei presiuni asupra dintelui din față, molarul de minte provoacă înghesuirea și chiar încălecarea dinților din zona frontală.

Pericoronita 

Când molarii de minte erup, țesuturile moi din jurul lor devin adesea inflamate. Bacteriile patogene se acumulează treptat între gingie și molar, ducând la inflamație și durere în zonă. Dacă imaginea radiologică arată o poziție necorespunzătoare a molarului de minte, atunci se recomandă extracția acestuia.

Carii profunde

Prezența unei cavități carioase profunde în molarul de minte (distrugerea semnificativă a coroanei dentare), este o indicație directă pentru extracție.


Cum se îndepărtează un molar de minte?

În funcție de poziția și înclinarea sa, precum și de mărimea și curbura rădăcinilor, extracția poate fi: simplă sau complicată. Anterior, este foarte importantă efectuarea unei radiografii.

O extracție simplă a molarului de minte durează până la 10-30 minute și include următoarele etape:

anestezie;
– îndepărtarea directă a molarului de minte;
– chiuretajul alveolelor;
– dacă este necesar, suturarea marginilor plăgii;

La final, medicul face recomandări.

Extracția complicată durează de la 1 la 2 ore. Etapele inițiale ale intervenției sunt exact aceleași ca în cazul unei simple extracții. Dar procedura în sine este puțin diferită:

– se face o incizie în gingie pentru a se expune osul alveolar;
– țesutul osos este subțiat sau îndepărtat cu freze speciale de os pentru a permite accesul la dinte;
– se extrage molarul de minte;
– rana este suturată.


Recomandări după extracție

Recomandările standard care sunt de dorit să fie urmate după o astfel de intervenție sunt:

– Îndepărtați compresa după 20-30 minute.
– Nu mâncați în primele două ore după procedură, nu beți apă fierbinte, nu vă clătiți gura, nu vă implicați în efort fizic intens.
– Controlați tensiunea arterială și glicemia (dacă există probleme).
– Gheața poate fi aplicată în exterior.
– Luați analgezice dacă este necesar.
– Începeți să luați antibiotice conform instrucțiunilor dentistului dumneavoastră.