Pivotul dentar este soluția optimă de tratament în cazul în care coroana unui dinte este în mare parte distrusă, iar refacerea sa cu ajutorul unei obturații (plombe) obișnuite este prea riscantă sau chiar imposibilă. Distrucția coronei naturale poate fi cauzată de diverși factori, precum traumatisme însoțite de fisuri sau fracturi coronare, procese carioase de mari dimensiuni etc.

Când pierderea de substanță dura dentară depășește un anumit nivel, coroana dintelui nu mai poate fi reparată cu o simplă obturație și nu poate susține de una singura o coroană protetică.

Una dintre opțiunile terapeutice des folosite în stomatologia modernă sunt pivoții dentari, care oferă posibilitatea unui tratament complet la costuri minime. Instalarea acestuia permite prelungirea duratei de viață a dintelui tratat, menținând în același timp cantitatea maximă de țesuturi proprii.


Ce este un pivot dentar?

Din punct de vedere tehnic, pivotul dentar este o tijă, echipată optional cu filet, care se introduce în rădăcina dintelui și distribuie uniform sarcina masticatorie. O parte din pivot rămâne expusă în partea coronară a dintelui, și servește drept suport și atașament pentru materialul de refacere coronară. 

O astfel de restaurare întărește structura coroanei și servește ca suport suplimentar pentru materialul compozit sau lucrarea protetică.


Indicații pentru instalarea unui pivot

Lista de indicații pentru instalarea unui pivot este destul de extinsă, astfel încât restaurările prin această metodă sunt foarte populare în stomatologia modernă. Medicul poate recomanda instalarea unui pivot în următoarele cazuri:

– Când distrugerea coroanei dintelui reprezintă mai mult de 50% din suprafața totală.
– Pentru a păstra un dinte slăbit în timpul tratamentelor stomatologice repetate.
– În procesul de pregătire pentru fixarea protezei sau a coroanei.
– În cazul unei fracturi dentare în cazurile în care din dinte a rămas doar rădăcina.


Dezavantaje și contraindicații

Vorbind despre dezavantajele tehnologiei, merită menționat:
– Risc de reacție alergică la materialele utilizate.
– Nevoia de devitalizare a dintelui.
– Risc de resorbție a osului alveolar, atunci când distrucția dentară este subgingivală.
– Risc de fractură radiculară, mai ales în cazul pivoților de mari dimensiuni.

În plus, există o serie de restricții ce nu recomandă utilizarea pivoților dentari:
– Grosimea insuficientă a pereților rădăcinii.
– Deteriorarea și afectarea rădăcinii dintelui.
– Procesele inflamatorii ale parodonțiului.
– Granulom avansat și chist la vârful rădăcinii dintelui.

Important! Pivoții nu sunt niciodată folosiți în cazul dinților vitali. În concluzie, pentru a putea instala un pivot dentar trebuie realizat inițial un tratament de canal.


Tipuri de pivoții dentari

Pivoții dentari sunt de două tipuri: pivoți dentari prefabricați și pivoți dentari turnați.


Pivoții dentari turnați

Pivotul turnat este o structură protetică realizată în laboratorul de tehnică dentară pe baza amprentei canalelor radiculare special preparate în acest sens. Este utilizat doar în cazul în care dintele va fi acoperit de o coroană protetică.

În cazul pivoților turnați nu sunt necesare alte materiale de refacere coronară (ex. materiale compozite). Pivotul este fixat prin cimentare în canalele radiculare, iar porțiune coronară reface integral bontul protetic pe care se va atașa viitoare coroană protetică. Porțiunea intraradiculară a pivotului se întinde în mod ideal până la 2/3 din lungimea rădăcinii.

Un pivot turnat este utilizat în cazul distrugerii severe a coroanei dintelui, cu respectarea următoarelor cerințe: rădăcina trebuie să fie întreagă și sănătoasă, iar parodonțiul care înconjoară rădăcinile trebuie să fie sănătos.

Instalarea pivotului nu este posibilă în caz de distrucție subgingivală a substanței dure dentare, a prezenței bolii parodontale, precum nici în cazul unor rădăcini deformate, foarte curbe sau prea subțiri.

Pivoții turnați pot fi confecționați din două tipuri de materiale. Alegerea depinde de indicațiile medicului, de dorințele pacienților, de zona de protezare (dinți frontali sau laterali). 

Astfel, pivoții turnați pot fi:

Metalici. Cel mai adesea sunt realizați din aliaj de cobalt-crom. Sunt rezistenți și fiabili, dar din punct de vedere estetic, pot modifica culoarea coroanelor realizate din materiale estetice precum zirconiu sau ceramică presată. De aceea sunt recomandați pentru protezarea dinților laterali.
Din zirconiu. Pivoții din zirconiu sunt considerați cea mai bună opțiune pentru refacerea atât a dinților anteriori, cât și a celor laterali. Sunt durabili și estetici, iar culoarea albă a pivotului nu transpare prin coroană.

Principalul dezavantaj al pivoților turnați îl reprezintă lipsa de flexibilitate a materialelor de fabricație, fapt ce poate provoca în timp fractura rădăcinii dentare datorită suprasolicitării.


Pivoții dentari prefabricați

Pivoții dentari prefabricați oferă o mare varietate de modele care diferă în multe criterii și permit alegerea opțiunii potrivite pentru orice caz clinic. 

Caracteristica standard pentru diferențiere este, în general, materialul din care este fabricat pivotul. Din acest punct de vedere, există două grupe principale:

Pivoți metalici. Sunt fabricați din alamă, titan, paladiu, precum și din diverse aliaje.

Pivoți prefabricați nemetalici. Sunt realizați din fibră de sticlă, fibra de carbon etc.

Indiferent de tipul de pivot prefabricat ales, este necesară utilizarea sa în combinație cu materiale de completare, precum materialele compozite,  pentru a putea umple în totalitate distrucția coronară.

Pivoții metalici

Pivoții metalici pot fi fixați prin cimentare sau prin înșurubare în canalul radicular. Pivoții fixați prin înșurubare pot duce la o solicitare excesivă a rădăcinii dacă parametrii sunt calculați incorect.

Fixarea prin cimentare elimină riscul de suprasarcină, dar în timp cimentarea poate slăbi, iar pivotul se poate desprinde de dinte.

În prezent, modelele pe bază de metal sunt considerate învechite, ceea ce duce la o scădere treptată a popularității lor. Fibra de sticlă este o opțiune prioritară în majoritatea cazurilor, dar pot fi folosite și alte variante.

Pivoții din fibră de sticlă

Pivoții din fibră de sticlă sunt flexibili și durabili, ceea ce oferă o rezistență suficientă la stres mecanic crescut, precum și capacitatea de a se adapta la o formă dată. Astfel de pivoți se caracterizează printr-o biocompatibilitate crescută și exclud eventuale reacții alergice după instalare. 

Pivoții din fibră de sticlă au o estetică superioară, având o culoare alb-lăptoasă. Se fixează în canalul radicular numai prin cimentare, iar porțiunea coronară se combină cu materiale estetice, de culoarea dintelui, pentru a reface distrucția coroanei naturale. Când susțin coroane protetice, pivoții din fibră de sticlă nu modifică culoarea acesteia, și permit obținerea unui rezultat mai natural.


Etape de tratament

Restaurarea unui dinte cu un pivot este o procedură ce constă din mai multe etape: pregătirea dintelui, amprentarea (în cazul pivoților turnați), instalarea pivotului și restaurarea finală. 

Inițial, este necesară efectuarea unui tratament endodontic. Canalul este curățat și dezinfectat sub anestezie locală, iar apoi este obturat cu materiale de obturație de canal. Ulterior, o parte din lungimea canalului este preparată cu freze speciale care îi conferă forma potrivită viitorului pivot.

În cazul pivoților turnați, după prepararea canalului, acesta este amprentat, iar amprenta obținută este trimisă la laboratorul de tehnică dentară. În cazul pivoților prefabricați, această etapă nu este necesară. 

Pivotul este apoi fixat definitiv în interiorul canalului cu un ciment special. Etapa ulterioară diferă în funcție de tipul de pivot ales și de dorințele pacientului. În cazul pivoților turnați se va realiza o direct o coroana protetică ce se va sprijini pe bontul creat, în timp ce în cazul pivoților prefabricați se poate alege refacerea coroanei cu material de obturație coronară, sau realizarea unei coroane artificiale.