Tomografia computerizată dentară este un instrument important pentru măsurile pregătitoare tratamentului cu implanturi dentare, creând un model 3D al maxilarului, esențial pentru planificarea intervenției chirurgicale și urmărirea postoperatorie.

Clinica noastră utilizează un tomograf de ultimă generație, Planmeca ProMax 3D, care realizează imagini detaliate ale fiecărui strat al cavității bucale și generează o imagine volumetrică 3D. Nivelul maxim de expunere al aparatului nu afectează negativ pacientul. Planmeca este lider mondial în radiologia dentară.


Ce este tomografia dentară?

Tomografia computerizată (CT) este o radiografie tridimensională (3D) cu rezoluție înaltă. Este folosită pentru examinarea dinților, maxilarelor, și țesuturilor moi ale feței. Metoda permite medicului să evalueze aparatul dento-maxilar din orice unghi și în orice proiecție. CT-ul este mult mai informativ decât o radiografie retroalveolară sau o ortopantomogramă (OPG), care sunt denumite metode de diagnostic bidimensional.

În timpul procedurii, o sursă de radiație și un detector, situate de o parte și de alta a părții mobile a dispozitivului, se rotesc în jurul capului pacientului. Într-o revoluție, detectorul generează 150-200 de imagini plate, care sunt apoi combinate într-o imagine tridimensională 3D pe un computer.


De ce aveți nevoie de diagnosticare CT înainte de a instala implanturi dentare?

CT-ul digital tridimensional îmbunătățește semnificativ calitatea diagnosticului și reduce riscul de erori pentru medicul implantolog. În prezent, este practic de neconceput să se insere implanturile dentare doar pe baza unor radiografii bidimensionale, fără efectuarea unei computer tomografii în prealabil.

Pe baza rezultatelor preoperatorii ale tomografiei computerizate, medicul determină:
– volumul și calitatea țesutului osos din zona dinților lipsă;
– nevoia de grefe osoase;
– prezența infecțiilor sau proceselor inflamatorii în țesuturi, precum și gradul de dezvoltare al acestora;
– poziția formațiunilor anatomice ce trebuie protejate în cursul operației, precum sinusurile maxilare și canalul mandibular;
– localizarea și înclinarea rădăcinilor dinților adiacenți ce trebuie luate în considerare pentru a nu le leza în timpul instalării implantului.

O evaluare atentă a acestor factori este o garanție a succesului tratamentului cu implanturi dentare.

După obținerea imaginii tridimensionale a maxilarelor și evaluarea tuturor informațiilor enumerate mai sus, medicul poate planifica întreaga operație pe calculator. Cu ajutorul unui program creat special în acest scop, se aleg implanturile cu caracteristicile potrivite (formă, diametru, lungime) și se plasează digital în poziția cea mai adecvată. Medicul poate identifica cu usurință ce mai potrivită localizare a implanturilor, alături de adâncimea și înclinarea la care trebuie inserate. Astfel, pacientul poate vedea încă înainte de operație cum vor arăta viitoarele sale implanturi și unde se vor regăsi pe maxilar.

În plus, computer tomografia poate fi folosită alături de o scanare digitală a cavității orale pentru a obține un ghid chirurgical. Ghidul chirurgical ghidează implanturile în poziția prestabilită, și reduce semnificativ șansa de eroare umană.


Cum se face o examinare 3D?

Tomograful dentar 3D este o platformă verticală deschisă, care are în partea superioară o porțiune rotativă.

Pacientul va trebui să:
– stea în centrul acestei unități, astfel încât să așeze bărbia pe un suport special;
– stea nemișcat în timp ce aparatul se rotește.

Întreaga procedură nu durează mai mult de 40 de secunde pentru o examinare completă a cavității bucale, și până la 20 de secunde pentru examinarea unei singure arcade sau a unei jumătăți de arcadă.

Calitatea imaginilor va depinde de poziția nemișcată a pacientului în timpul scanării.


Cât costă o tomografie computerizată?

Prețul diferă în funcție de dimensiunea zonei radiografiate:

CT maxilar + mandibulă – 500 lei
CT maxilar superior/mandibulă – 300 lei
CT hemiarcadă – 200 lei
CT endo/dinte – 150 lei

Nu efectuăm tratamentul cu implant dentar fără a efectua o tomografie computerizată în prealabil. Medicul implantolog trebuie să aibă o imagine 3D detaliată care să permită amplasarea implantului, ținând cont de situația clinică specifică.